Για τη στάση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, σχετικά με τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας τοποθετήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση ο κ. Παναγόπουλος και η ΓΣΕΕ, που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν πάει ποτέ στην Επιθεώρηση Εργασίας να καταγγείλουν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνος δεν λαμβάνανε μισθούς και δώρα, εμφανίστηκαν ξαφνικά τώρα που είμαστε λίγες εβδομάδες πριν από την έκδοση της δικαστικής απόφασης, μόνο και μόνο όχι φυσικά για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά για να τινάξουν στον αέρα το σχέδιο εξυγίανσης και να αφήσουν τους εργαζόμενους πάλι στο δρόμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, με αφορμή την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ ότι «απαιτεί την εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και των τεχνικών κλιμακίων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία».

«Το δέχθηκαν»

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνος με μεγάλο αίσθημα ευθύνης δέχθηκαν το σχέδιο εξυγίανσης -το υπέγραψαν σε ποσοστό 97,8%- και το κατέθεσαν στο δικαστήριο με τη συναίνεσή τους. Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης και την ίδρυση της νέας εταιρείας των Ναυπηγείων Ελευσίνος δεν θα πληρώνονται τίποτα περισσότερο παρά μόνο το μισθό τους από το Πολεμικό Ναυτικό και την τριμερή παλαιά συμφωνία του 2016. Αποφάσισαν ότι δεν θα διεκδικήσουν ούτε περαιτέρω μισθούς, ούτε Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, έως ότου εκδοθεί η δικαστική αυτή απόφαση».

«Απαράδεκτο»

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ «είναι απαράδεκτο την ώρα που η μισθοδοσία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας επιδοτείται στην ουσία από το Πολεμικό Ναυτικό, η εργοδοσία να μην έχει καταβάλει Δώρο Πάσχα και να βαφτίζει καταβληθέντα για μισθούς χρήματα έναντι δεδουλευμένων ως Δώρο Χριστουγέννων. Ήδη μετά από καταγγελία εργαζομένων και του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, η Επιθεώρηση Εργασίας εισηγήθηκε την επιβολή διοικητικού προστίμου ενώ παράλληλα απέστειλε στον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών μήνυση κατά της επιχείρησης, έτσι ώστε να ασκηθούν οι ανάλογες ποινικές κυρώσεις».