Ποσοστά που κινούνται κοντά στην αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής δίνει στη Νέα Δημοκρατία η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega.

Στην εκτίμηση ψήφου, με αναγωγή η ΝΔ βρίσκεται στο 35,4%, έναντι 27,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ που καταγράφει μικρή άνοδο 0,4% στο 10,7%, το ΚΚΕ στο 6,6%, το ΜέΡΑ25 στο 4,5% και η Ελληνική Λύση εμφανίζεται οριακά για είσοδο στη Βουλή με 3,2%, αφού χάνει 1,4 μονάδες στην πρόθεση ψήφου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το κάτω όριο της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 32,8% και το άνω όριο στο 38%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ 25,3% και 30,1%.

Η εταιρεία εκτιμά ότι η πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος έχει ήδη κριθεί. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με κάτω όριο στο 9% και άνω όριο στο 12,4%. Μάλιστα, σύμφωνα με την εκτίμηση εδρών από την έρευνα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούν τεχνικά να σχηματίσουν κυβέρνηση με 157 βουλευτές.

Αντίθετα, με τα συγκεκριμένα ποσοστά δεν υπάρχει σενάριο «κυβέρνησης ηττημένων», αφού ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν συνολικά 145 βουλευτές.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 5/5