Αντίστροφα μετρούν πλέον οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας για τις κρίσιμες κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 24ωρα και σύμφωνα με αυτές ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα και μια γενική εικόνα: Πρώτον, φαίνεται ότι παγιώνεται η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η ψαλίδα αγγίζει και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 20%, ενώ παράλληλα αρκετοί ψηφοφόροι δείχνουν ότι αλλάζουν επιλογή στις δεύτερες κάλπες. Τέλος, η νέα Βουλή, σύμφωνα με τις πρόσφατες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, θα αποτελείται, τουλάχιστον από επτά κόμματα.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, η Νέα Δημοκρατία κρατά της δυνάμεις της και κινείται πάνω από το 40%, λαμβάνοντας συγκεκριμένα 40,3% (40,8%) στις εκλογές του Μαΐου.Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει νέα υποχώρηση, καθώς φτάνει πλέον στο 19,2% από 20,1%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 11,1%, ελαφρά χαμηλότερο από το ποσοστό των εκλογών ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,7%.

Με 5% η Ελληνική Λύση, δείχνει ότι ξεπερνά το ποσοστό που πήρε τον Μάιο, όμως χάνει την 5η θέση από την Πλεύση Ελευθερίας που βρίσκεται στο 5,5%. Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου σχεδόν διπλασιάζει το ποσοστό (2,9%) της 21ης Μαΐου. Στο δρόμο για τη νέα Βουλή φαίνεται ότι βρίσκονται τόσο το κόμμα ΝΙΚΗ με ποσοστό 3.,3% όσο και το ΜέΡΑ 25 επίσης με 3,3%. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία, τότε θα προκύψειΒουλή με 8 κόμματα.



Ίδια εικόνα

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη δημοσκόπηση της MARC για τον Ant1, στην οποία η διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 20,3%. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει 38,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18,2%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,3%, το ΚΚΕ με 6,7%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,8%, έπονται Ελληνική Λύση με 3,7% και η Νίκη με 3%.



Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τις 21 μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ λαμβάνει 39%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,5% και το ΚΚΕ 6,5%. Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 4%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και η ΝΙΚΗ με 3,5%.



Συσπείρωση

Παράλληλα, το 73% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης της Pulse σκέφτεται να ψηφίσει το ίδιο κόμμα που ψήφισε στις 21 Μαΐου, το 14% να ψηφίσει άλλο κόμμα, ίσως δεν ψηφίσω λέει το 3%, ενώ δεν ξέρω σίγουρα/ δεν απαντώ λέει το 10%. Ως προς τις συσπειρώσεις των κομμάτων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis,  βλέπουμε τη ΝΔ να παραμένει σε υψηλά επίπεδα με 92% και οι μετακινήσεις να είναι 2% προς ΠΑΣΟΚ και από 1% σε Πλεύση Ελευθερίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Στο 86% έχει ανέβει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ,  που όμως έχει διαρροές 4% προς την Πλεύση Ελευθερίας, 3% προς το ΠΑΣΟΚ, 2% προς το ΜέΡΑ25 και 1% προς το ΚΚΕ. Στο 81% είναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, που έχει σημειώσει πτώση 5 μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση. Εχει μεγάλες απώλειες προς τη ΝΔ με 9%, προς τον ΣΥΡΙΖΑ με 5% και προς το ΜέΡΑ 25 με 3%.


Αυτοδυναμία

Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με τη νέα εκλογική αναμέτρηση. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 59%, δηλαδή έξι στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι από τις εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, το 22% εκτιμά ότι θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας και το 15% ότι θα διεξαχθούν τρίτες εκλογές.