Για τα διλήμματα των προσεχών εθνικών εκλογών μιλάει στο «Κάλπη 23» η Τόνια Αντωνίου, η οποία θεωρεί απολύτως ρεαλιστικό τον στόχο να λάβει το ΠΑΣΟΚ ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό την πρώτη Κυριακή. Η βουλευτής στον Νότιο Τομέα και εκ νέου υποψήφια μιλάει, επίσης, για τις κυβερνητικές συνεργασίες, επισημαίνοντας πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει το πλαίσιο, το οποίο έχει να κάνει με το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει μια τέτοια κυβέρνηση και τη φερεγγυότητα των προσώπων που θα κληθούν να το υλοποιήσουν.

Ποια, αλήθεια, είναι τα πραγματικά διλήμματα της προσεχούς εθνικής κάλπης για εσάς;


Για μας, το βασικό ερώτημα είναι σε τι χώρα θέλουμε να ζούμε. Σε μια χώρα που εγγυάται τα δικαιώματα στην ασφάλεια, στην εργασία και στην αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών της ή σε μια χώρα που το κράτος λέει στους πολίτες «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»; Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε μόνο στον τουρισμό και στο real estate ή θα αξιοποιήσουμε τους τεράστιους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να δημιουργήσουμε μια οικονομία και μια κοινωνία ανθεκτικές στις κρίσεις, με ποιοτικές θέσεις εργασίας και προοπτική για τη νέα γενιά;

Στόχος του κόμματός σας είναι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Είναι εφικτός ή μήπως εκφράζετε προσδοκίες;


Ναι, είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Γιατί οι πολίτες μάς δοκίμασαν όλους και είδαν ότι είμαστε μια πολιτική δύναμη ευθύνης, που υπηρετούμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια, και όχι ένας φορέας που υπηρετεί τον λαϊκισμό. Ματώσαμε για να κρατήσουμε τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Ως αντιπολίτευση, στηρίξαμε στη Βουλή επιλογές που έδιναν λύσεις στους πολίτες. Γιατί δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά έχουμε συγκροτημένη προγραμματική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Γιατί ένας πολίτης να επιλέξει το ΠΑΣΟΚ και όχι κάποιο άλλο κόμμα;


Το ΠΑΣΟΚ είναι η ισχυρή φωνή των πολιτών στη Βουλή. ∆εν έχουμε απλώς θέσεις για τα μεγάλα ζητήματα που τους απασχολούν, αλλά έχουμε πάρει επανειλημμένα πρωτοβουλίες για τη λύση τους καταθέτοντας τροπολογίες. Στο θέμα της ακρίβειας προτείναμε μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα και ελέγχους για την κερδοσκοπία στην αγορά. Προτείναμε ρυθμίσεις για τα χρέη των πολιτών στην Εφορία, στον ΕΦΚΑ και στις τράπεζες, που ξεπερνούν τα 270 δισ., και ειδικές ρυθμίσεις για όσους πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Στο θέμα του Ασφαλιστικού ζητάμε να αλλάξουν ο Νόμος Κατρούγκαλου και το σύστημα της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μπορούν να παίρνουν αυξήσεις και οι παλιοί και οι νέοι συνταξιούχοι. Θεωρούμε το δημογραφικό πρόβλημα μείζον ζήτημα για την εθνική μας επιβίωση και έχουμε καταθέσει προτάσεις για να ενισχύσουμε τη νέα γενιά και για να μη φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Γιατί σήμερα δεν χάνουμε μόνο τη γνώση τους και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη, χάνουμε το μέλλον μας!

Και εσάς γιατί να σας επιλέξουν οι πολίτες στον Νότιο Τομέα της Αθήνας;


Οι πολίτες της Νότιας Αθήνας χρειάζονται ισχυρή εκπροσώπηση στη Βουλή. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτόν τον στόχο υπηρέτησα, αναδεικνύοντας με παρεμβάσεις μου μια σειρά από ζητήματα που μου έθεταν οι ίδιοι. Ενδεικτικά αναφέρω το ζήτημα των σοβαρών καθυστερήσεων στην ανάπτυξη του Φαληρικού Ορμου και το πρόβλημα με τα μπάζα στην παραλία του Μοσχάτου και της Καλλιθέας, που έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στο περιβάλλον. Επίσης, το ζήτημα των υψηλών αντικειμενικών αξιών, που οδηγεί στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ και στην απώλεια προνοιακών επιδομάτων για τους αδύναμους συμπολίτες μας. Το τεράστιο πρόβλημα της ελλιπέστατης αστυνόμευσης. Τα θέματα της βίας στα σχολεία και της έλλειψης ψυχο- λόγων και κοινωνικών λειτουργών. Στηρίζω τις μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή μας, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Απαίτησα και πέτυχα συγκεκριμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις για την προστασία του Υμηττού.

Θεωρείτε ότι υπάρχει έδαφος για την επίτευξη μετεκλογικών συνεργασιών. Με ποιους και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;

Πρώτα πρέπει να μιλήσουν οι πολίτες. Εμείς θα σεβαστούμε την εντολή τους. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι προτάσσει το εθνικό και το κοινωνικό συμφέρον και όχι το κομματικό. Ο πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει θέσει το πλαίσιο για συνεργασίες και αυτό έχει να κάνει με το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει μια τέτοια κυβέρνηση και τη φερεγγυότητα των προσώπων που θα κληθούν να το υλοποιήσουν.