Σε πανικό η κυβέρνηση μας κατηγορεί για πολιτικές άλλων κομμάτων, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη Νίκη Λυμπεράκη, ο υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας με το ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ανέφερε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο και στόχος είναι η προστασία των νοικοκυριών.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο μια τράπεζα, για να ασκείται πολιτική που δεν θα είναι εκτός των κανόνων της ΕΕ.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Θεοχαρόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υποψήφιος βουλευτής και διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ , κος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό, διότι επειδή δεν θέλει να συζητήσει για τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, δεν θέλει να αντιπαρατεθεί επ’ αυτών και προσπαθεί να ανασύρει κάποιο φόβο, κάποια λογική μιας άλλης κατάστασης. Μας κατηγορεί για πολιτικές προτάσεις άλλων κομμάτων και αυτό καταλαβαίνετε ότι δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση. Θα αντιπαρατεθούν τα πολιτικά προγράμματα και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει η συζήτηση στις εκλογές», ανέφερε.

Για την κριτική που δέχονται ότι αφήνουν παράθυρο συνεργασίας με ένα κόμμα που υποστηρίζει το κλείσιμο τραπεζών
«Ο ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία κατεβαίνει με το δικό του πρόγραμμα στις εκλογές. Το δικό μας πρόγραμμα είναι ξεκάθαρο, το ζήτημα σήμερα είναι η προστασία των νοικοκυριών. Αυτό είναι το πρώτο, το δεύτερο είναι ότι εμείς δεν είμαστε πολιτικά απομονωμένοι όπως είναι η ΝΔ συνεπώς λέμε ότι την επόμενη μέρα θα κάνουμε προοδευτική πρόταση στα υπόλοιπα κόμματα.

Η πρόταση και οι προϋποθέσεις και οι όροι που θα μπουν σε αυτή τη διακυβέρνηση θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα από τον ελληνικό λαό. Αν υπολογίσουμε ότι είμαστε πρώτοι θα κάνουμε στα υπόλοιπα κόμματα που έχουν μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο μια ειλικρινή προοδευτική πρόταση συνεργασίας στη βάση των προγραμμάτων. Τους όρους για τα βασικά θέματα της οικονομίας δεν θα τους βάλει ένα κόμμα που θα έχει πάρει 3,5%. Άρα η πολιτική θα γίνει με βάση την απόφαση του ελληνικού λαού και η δυνατότητα προοδευτικών συνεργασιών», επισήμανε.

Για την κυβέρνηση ανοχής
«Προϋπόθεση για να γίνει προοδευτική κυβέρνηση είναι να είμαστε πρώτο κόμμα, εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Και αν θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ τα πιο μικρά κόμματα στη συνέχεια αυτά που θα μπουν στο ελληνικό κοινοβούλιο και το ΜέΡΑ25 θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ακόμα και με ανοχή. Δεν μπορεί να πιστεύεις στην απλή αναλογική αλλά μην αναλαμβάνεις καμία ευθύνη», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν είναι επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ και της Εθνικής τράπεζας, απάντησε: «Είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ η επανάκτηση του ελέγχου στο δημόσιο της ΔΕΗ και η ύπαρξη μια τράπεζας υπό έλεγχο του δημοσίου».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ιδιωτικές τράπεζες λειτουργούν στα πλαίσια ενός υγιούς ανταγωνισμού όμως θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες και θα πρέπει να υπάρχει και μια τράπεζα που να είναι υπό δημόσιο έλεγχο για να μπορείς να ασκείς και μια πολιτική. Μια πολιτική η οποία βέβαια δεν θα είναι εκτός των κανόνων των ευρωπαϊκών, θα είναι εντός των κανόνων αλλά θα μπορεί να πει «δεν μπορουμε να έχουμε επιτοκιακά περιθώρια 5% στη χώρα μας ενώ στη Γερμανία έχουν 2% μεταξύ χορηγήσεων δανείων και καταθέσεων», συμπλήρωσε.

«Θα πρέπει να μπουν κανόνες, οι κανόνες αφορούν και τις ιδιωτικές τράπεζες δηλαδή το κράτος βάζει κανόνες και εκεί και από την άλλη έχει και το εργαλείο στο οποίο θα μπορεί εντός των κανόνων των ευρωπαϊκών και της ΕΚΤ να λειτουργήσει με την Εθνική τράπεζα. Εμείς δεσμευόμαστε ότι αυτό θα γίνει. Το διλήμματα τα οποία βάζει τεχνητά εναντίον του Βαρουφάκη ο Μητσοτάκης δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα σήμερα, σήμερα δεν είναι το ζήτημα αν θα λειτουργούν οι τράπεζες, οι τράπεζες θα λειτουργούν το ζήτημα είναι αν θα σωθούν τα νοικοκυριά, αν θα σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στους πλειστηριασμούς
«Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας τώρα ξεκίνησαν και έγιναν και μάλιστα πήραν μεγάλη διάσταση. Φτάσαν στο σημείο οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας να γίνονται για χρέη σε πιστωτικές κάρτες ή ακόμη και για κοινόχρηστα. Να σπάνε πόρτα σε πρώτη κατοικία σε ευάλωτη οικογένεια αυτά είναι πρωτοφανή φαινόμενα, τα έχουμε δει μόνο στην Ισπανία του Ραχόι», ανέφερε.

«Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το 2020 στη Βουλή είπε ότι παρατείνω το καθεστώς πρώτης κατοικίας που υπάρχει για άλλους τρεις μήνες λόγω της πανδημίας. Άρα υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας νομοθετημένη και αυτό που απέμενε το 2020 στη συνέχεια ήταν να γίνει ένα ολιστικό πλαίσιο νέας κατάστασης σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αντί για αυτό η κυβέρνηση έφερε τον πτωχευτικό νόμο, τον Ηρακλή και όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μια πλήρη ασυδοσία σε αυτό το ζήτημα. Η ΝΔ ουσιαστικά για κανένα μήνα έχει μαζευτεί λόγω της προεκλογικής περιόδου όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα το τελευταίο έτος είχε αφήσει αυτό το σύστημα να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και καταλαβαίνει κάποιος ότι εδώ είναι κάτι που κρίνεται στις 21 Μαΐου. Από τη μια κρίνεται η δική μας πρόταση που μιλάει για τη προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση εισοδηματικά όρια. Αν κάποιος έχει για παράδειγμα δόλια συμπεριφορά ή οτιδήποτε δεν μπαίνει στη ρύθμιση με την πρότασή μας, άρα μια πρόταση η οποία ειναι απολύτως βιώσιμη, ρεαλιστική και θα προστατεύει την πρώτη κατοικία όσων έχουν εισόδημα μέχρι ένα ποσό ζήτημα και από την άλλη έχουμε τη ΝΔ που δεν σας έκανε εντύπωση ότι δεν λεει τίποτα στο πρόγραμμά της για αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

Για τους μισθούς
«Δεσμευόμαστε για το εξής ότι δεν μπορεί να μην λαμβάνουμε υπόψη τον πληθωρισμό. 40% της αγοραστικής του δύναμης έχει χάσει ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με τα στοιχεία λόγω πληθωρισμού άρα δεν μπορεί να μην λαμβάνεται αυτό υπόψη στην αύξηση των μισθών. Άρα ο κατώτατος μισθός τον πρώτο χρόνο να πάει κατευθείαν στα 880€ και η αύξηση ταυτοχρόνως στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 10% όσο ήταν ο πληθωρισμός αμέσως από την επόμενη χρονιά όχι το 2027», κατέληξε.