«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας βάλαμε τις βάσεις του νέου ΕΣΥ, που ξεκινά από την πρόληψη και την πρωτοβάθμια υγεία», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθήνας Θάνος Πλεύρης.

Σημείωσε πως όλοι συμφωνούν πως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι απαραίτητος, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα κλείσουν νοσοκομεία και πως στον χάρτη υγείας έχουν καταγραφεί οι ανάγκες όλου του πληθυσμού της χώρας σε δομές που είναι απαραίτητες.

Ο κ. Πλεύρης είπε πως έχουν εξαφανιστεί ή έχουν μειωθεί σημαντικά τα ράντζα στα νοσοκομεία, ενώ παραδέχθηκε ότι μετά την πανδημία στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει πίεση και στα τακτικά χειρουργεία και στα ραντεβού.

Για το κόμμα Κασιδιάρη και για το αν οι ψήφοι από ενδεχόμενο μπλόκο πάνε στη ΝΔ, απάντησε πως οι ψηφοφόροι του Κασιδιάρη έχουν αποκόψει τον ομφάλιο λώρο με τη δημοκρατική λειτουργία.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Δήμητρα», υπενθύμισε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης -υπουργός του Αλέξη Τσίπρα- έκλεισε τις τράπεζες και επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έχει τοποθετηθεί στις θέσεις του Γιάνη Βαρουφάκη.

Για την απλή αναλογική τόνισε πως «μας ταλαιπωρεί ως σύστημα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Για το νέο ΕΣΥ: Έχουν ξεκινήσει μέσα στην πανδημία να μπαίνουν οι βάσεις αυτού του οποίου θέλουμε να κάνουμε. Ουσιαστικά προσπαθούμε να δούμε την υγεία με έναν ολιστικό τρόπο. Ξεκινάει από την πρόληψη, και για πρώτη φορά έχουν μπει τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που ειναι πάρα πολύ σημαντικά γιατί έτσι μπορούμε να προλάβουμε πολλές νόσους να μην φτάσουν στο νοσοκομείο. Μετά πάμε στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας που ήδη ξεκινήσαμε με περίπου 1 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακαίνιση 157 Κέντρων Υγείας και με το θεσμό του προσωπικού γιατρού, έχει πολύ δουλειά να γίνει ακόμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάλυψη στο 55% του πληθυσμού άρα χρειάζεται να γίνει αρκετή δουλειά αλλά σαν φιλοσοφία είναι ότι ο κάθε άνθρωπος θα έχει έναν γιατρό αναφοράς που θα του φτιάχνει τον φάκελο υγείας, θα τον παρακολουθεί και θα κάνει τις προληπτικές εξετάσεις. Αυτά τα δύο είναι οι βάσεις της υγείας και σημαντικό είναι ότι σε αυτά υπάρχει μια βασική συμφωνία των κομμάτων δηλαδή όλοι θεωρούν ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι σωστός.

Στα νοσοκομεία μας αυτή τη στιγμή έχουμε την εξής στόχευση, η πρώτη στόχευση η οποία κάναμε ήταν απουσία ανθρώπινου δυναμικού άρα πως καλύπτουμε το ανθρώπινο δυναμικό; Με επιπλέον μισθούς αλλά και με κάτι εμείς το θεωρούμε μονόδρομο ότι για να πετύχουν οι προσλήψεις γιατί θέσεις βγαίνουν, θα πρέπει να υπάρχει ένα κίνητρο ελευθερίας γιατροί ιδιώτες να μπαίνουν στο σύστημα και γιατροί του δημοσίου να μπορούν να έχουν ήπιο ιδιωτικό έργο. Ο κ. Τσίπρα καταψήφισε και τα δύο άρθρα και πηγαίνοντας στην Κω καταλαβαίνει ότι πρέπει να μπουν ιδιώτες γιατροί μέσα στα νοσοκομεία. Ο κ.Τσίπρα στην Κω είπε ότι προκειμένου να καλυφτούν τα κενά στα νησιά θα πρέπει να γίνονται συμβάσεις ακόμα και με μη συμβεβλημένους γιατρούς και να τους αποζημιώνει το κράτος. Αυτό έχει νομοθετηθεί. Αυτό δεν ιδεολογικό, είναι μονόδρομος. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του ΕΣΥ με τη δυνατότητα που δίνουμε στους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν ένα ήπιο ιδιωτικό έργο και λεει ότι εγώ για να μπω σε οποιαδήποτε συγκυβέρνηση αυτό το θεωρώ λόγο να καταργηθεί. Εμείς απαντάμε ότι δημόσιο σύστημα υγείας έχει προφανώς όλη η ΕΕ που σε όλη την ΕΕ υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Δεύτερον και αυτό πρέπει να το καταλάβει το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα δεν είναι ελκυστικό το δημόσιο σύστημα υγείας για παράδειγμα όταν οι αναισθησιολόγοι είναι λιγότεροι από αυτούς που θέλουμε τι προτιμάμε να φεύγουν από τα νοσοκομεία μας οι αναισθησιολόγοι για να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και να παίρνουν καλύτερα λεφτά ή να τους δίνουμε μια ήπια δυνατότητα και να γίνονται παραπάνω χειρουργεία;

Ερωτηθείς αν σωστά λεει το ΠΑΣΟΚ ότι κατήργησαν το ΕΣΥ έτσι όπως το είχε δομήσει το ΠΑΣΟΚ του ’81-‘82: Το ’81-’82 δομήθηκε το ΕΣΥ με όρους του ’81-’82 που ήταν η πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης τώρα βρισκόμαστε στο 2023. Το δεύτερο που λεει ο ΠΑΣΟΚ και το λεει και ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι ότι πάμε να ιδιωτικοποιήσουμε το σύστημα για να τελειώνουμε με αυτό το να θέλουμε να κάνουμε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με μόνο δικαιούχο το δημόσιο είναι καλύτερη ευελιξία των νοσοκομείων. Το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη ή το Ωνάσειο είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και λειτουργούν πολύ καλύτερα.

Ερωτηθείς τι θα κάνουν στην περίπτωση που επιμείνει το ΠΑΣΟΚ στην κατάργηση του νόμου για δημιουργηθεί συγκυβέρνηση: Αυτό από μόνο του δείχνει ότι υπάρχει προγραμματική απόκλιση από το ΠΑΣΟΚ, προφανώς αυτό είναι θέμα σε επίπεδο πρωθυπουργού αλλά εγώ ως υπουργός Υγείας οφείλω να πω ότι αυτό είναι κομβικό σημείο για να στηρίξουμε τη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ που θέλουμε.

Αναφορικά με τον χάρτη υγείας: Ο χάρτης υγείας είναι ότι έχουμε καταγράψει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού της χώρας σε δομές που χρειάζεται και επομένως οι δομές πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις ανάγκες. Αυτό σημαίνει κλείσιμο δομών; Όχι, σημαίνει όμως καλύτερη στόχευση δομών. Τα νοσοκομεία παραμένουν αλλά βρίσκουμε τι ανάγκες πρέπει να καλύψουν. Έχουμε δει για παράδειγμα ότι στα μεγάλα μας νησιά πρέπει να καλύπτεται το τραύμα δηλαδή το έκτακτο περιστατικό που γίνεται με δυστυχήματα ή εμφράγματα γιατί εκεί είναι ένα κενό. Δεν μπορεί σε ένα νησί να περιμένεις να σου κάνει τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, περιμένεις όμως ο πληθυσμός που είναι εκεί στις βασικές του ανάγκες να λύνει τα θέματα, εκεί που έχει μεγαλύτερη επιδημιολογία να υπάρχει κάλυψη και αν χρειαστεί κάτι έκτακτο τότε και μόνο να μεταφέρεται.

Για την περίπτωση στου Καστελόριζου: Έπρεπε ο παιδάκι να μεταφερθεί για να γίνει συρραφή στο δάχτυλό του στη Ρόδο, το ΕΚΑΒ ήταν έτοιμο έστελνε ελικόπτερο αλλά το συγγενικό του περιβάλλον πήρε την απόφαση ότι προτιμούσε να πάει απέναντι. Οι δομές μας στα νησιά είναι το μεγάλο στοίχημα ως προς τον ιατρικό κόσμο που πρέπει να έχουμε και νοσηλευτές, δεν μπορούμε όμως να έχουμε μεγάλες δομές. Δηλαδή στα μικρά νησιά δεν μπορείς να συντηρείς νοσοκομείο, πρέπει όμως να έχεις ένα σύστημα γρήγορης διακομιδής. Το περιστατικό του Καστελόριζου έχει έτσι δηλαδή το παιδάκι μπορούσε να αντιμετωπιστεί και να πάει στη Ρόδο από εκεί και πέρα επιλέγει από το συγγενικό περιβάλλον να μεταφερθεί απέναντι αλλά η παροχή μπορούσε να δοθεί κανονικά με τις συνθήκες που μπορεί να δοθεί στην ελληνική επικράτεια.

Για την ιατρική κάλυψη των νησιών: Έχουμε να καλύψουμε δύο επίπεδα, το ένα επίπεδο είναι ο μόνιμος πληθυσμός οπότε κάνεις την πρόβλεψή σου για να έχει γιατρούς για τον μόνιμο πληθυσμό. Για το καλοκαίρι για πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε οι γιατροί που φεύγουν από την Αθήνα, για να πάνε στα νησιά για τους τρείς μήνες, παίρνουν 1.800 € επιπλέον του μισθούς τους δηλαδή φτάνουν κοντά στα 3.500 με 4.000€ το μήνα με τις εφημερίες που θα κάνουν και στέγη.

Ερωτηθεις αν θα επανεμφανιστούν τα ράντζα στα νοσοκομεία: Είδαμε ότι υπάρχουν κάποια νοσοκομεία που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί είναι νοσοκομεία που τα προτιμάει  κόσμος σε αυτά τα νοσοκομεία βάλαμε μια ιδιωτική δομή επικουρική σε κάθε νοσοκομείο. Στο Αττικό είναι το Ιατρικό Περιστερίου, στο Γεννηματά είναι το Ντυνάν, στο Λαϊκό είναι το Metropolitan General και αντίστοιχα βάλαμε και τις στρατιωτικές δομές. Κάποια νοσοκομεία εξάλειψαν το πρόβλημα, ο Ευαγγελισμός αυτή τη στιγμή από τα μέσα Ιανουαρίου δεν έχει ξαναβγάλει ράντζα κάποια τα μείωσαν σοβαρά. Μας κατηγορούν ότι δίνουμε λεφτά σε ιδιώτες αλλά με συγχωρείτε ο πολίτης που θα μείνει σε ράντζο δεν είναι προτιμότερο να πάει σε μια ιδιωτική κλινική χωρίς να πληρώσει τίποτα και να είναι σε ένα κανονικό δωμάτιο; Αν αυτός ο θεσμός μείνει να ξέρετε ότι δεν θα μας ξανά απασχολήσει το θέμα ράντζα ή θα απασχολεί όπως σε όλο τον κόσμο περιστασιακά.

Μετά την πανδημία όλες οι χώρες κάνουν μια αναπροσαρμογή σε όλα τα συστήματα υγείας γιατί όλα τα συστήματα υγείας έχουν πια άλλες στοχεύσεις. Να σας πω ένα πράγμα που δεν υπήρχε πιο πριν είναι ότι η Ευρώπη έστρεφε την παραγωγή της εκτός ΕΕ στα θέματα των φαρμάκων και βλέπετε τώρα υπάρχει πρόβλημα συνολικά στην Ευρώπη στα φάρμακα διότι χάσαμε τη βιομηχανία. Η Ελλάδα ευτυχώς έχει ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Μπορώ να σας πω τους άξονες γιατί ο Πρωθυπουργός θα κάνει τις ακριβείς ανακοινώσεις. Οι άξονες είναι δίνουμε λεφτά στην πρόληψη, στήνουμε την Πρωτοβάθμια με γνώμονα τον προσωπικό γιατρό, γίνεται η αναδιάταξη του ΕΣΥ και αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό άρα έχει παρεμβάσεις στα χρήματα και παράλληλα έχει περισσότερες θέσεις.

Για τα τακτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία: Βγαίνοντας από την πανδημία έχουμε πίεση και στα τακτικά χειρουργεία που έχουν συσσωρευτεί και στα ραντεβού. Υπάρχει μια ομαλοποίηση αλλά τουλάχιστον για το σύνολο του 2023 θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα.

Για την Α’ Αθηνών: Θεωρώ ότι η Α’ Αθηνών σε επίπεδο ψηφοδελτίου ίσως είναι το πιο ισχυρό ψηφοδέλτιο της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα. Όλοι οι συνυποψήφιοι είναι πάρα πολύ αξιόλογοι με έργο που έχουν αναδείξει. Είναι ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο, πιστεύω ότι θα είναι και ωραίος ο συναγωνισμός.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πάνε στη ΝΔ οι ψήφοι του κόμματος Κασιδιάρη στην περίπτωση που απαγορευτεί η κάθοδος του κόμματος στις εκλογές: Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι αυτή η διάταξη αποδίδει και έφερε αποτελέσματα. Ένας κόσμος που ψηφίζει ακραία σχήματα ενδεχομένως κάποιους από αυτούς αν τους λύσεις κάποια προβλήματα να μπορέσει να έρθει όμως θεωρώ ότι ειδικά αυτοί που ψηφίζουν κόμματα τύπου Κασιδιάρη έχουν αποκόψει τόσο πολύ τον ομφάλιο λώρο με τη δημοκρατική λειτουργία που κατά την άποψη μου αυτό το κοινό έχει πλήρως ριζοσπαστικοποιηθεί και σε καμία περίπτωση τουλάχιστον η ΝΔ δεν πιστεύω ότι μπορεί να είναι επιλογή τους. Θεωρώ ότι κατά βάση αυτός ο κόσμος ή δεν θα ψηφίσει ή μπορεί να δείτε οτιδήποτε πιο αλλοπρόσαλλο από το να ψηφίζει ένα ακραίο αριστερό κόμμα, από το να ψηφίζει τιμωρητικά στη ΝΔ ή να πάει ενδεχομένως σε κάποια πιο όμορα κόμματα που βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με Κασιδιάρη αναφέρομαι σε κόμματα που υπάρχουν δεξιά της ΝΔ. Δεν νομίζω ότι είναι ένα κοινό που κινείται με κοινή συναίσθηση και συνείδηση.

Ερωτηθείσα για το σχέδιο Δήμητρα του ΜέΡΑ25: Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να λέει το οτιδήποτε αλλά ο κ. Βαρουφάκης έκλεισε τις τράπεζες ως υπουργός του κ. Τσίπρα και ο κ. Βαρουφάκης λεει το οτιδήποτε αλλά ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποκλείσει τη συνεργασία. Δηλαδή εγώ περίμενα να βγει ο κ.Τσίπρας και να πει ότι με αυτές τις ανοησίες που ακούμε ότι θα έχουμε ένα νόμισμα που θα λέγεται Δήμητρα, θα το εκτυπώνουμε στο λαϊκό λαχείο και θα αγοράζεις καφέ θα του δίνω δύο Δήμητρες και θα μου δίνει μια Μαρία ρέστα αυτά τα πράγματα είναι ασόβαρα και βλέπεις τον υποψήφιο πρωθυπουργό να μην λεει ότι «αυτοί δεν είναι σοβαροί, τελείωσε η κουβέντα», να λεει θα βρούμε την ανοχή... Είναι επικίνδυνοι. Όποιον κι να ρωτήσετε στα οικονομικά το ισοζύγιο της ΝΔ είναι θετικό. Ο πολίτης έχει περισσότερα λεφτά, μπορεί να υπάρχει λόγο του πολέμου και μια ακρίβεια, βλέπει περισσότερα λεφτά, έχει μείωση ανεργίας αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μια πιο σταθερή πορεία και ξαφνικά του λες τη Δήμητρα.

Για την απλή αναλογική: Πως φαίνεται ότι η απλή αναλογική είναι λάθος ήδη αυτοί οι οποίοι είναι πιο κοντά στην απλή αναλογική δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Δεν μπορούν να συνεννοηθούν ακόμα και σε προεκλογικό επίπεδο που θα ήταν πιο εύκολο, φανταστείτε αυτοί να κυβερνούνε. Άρα η απλή αναλογική μας ταλαιπωρεί αυτή τη στιγμή με ένα σύστημα το οποίο θα το είχαμε ξεπεράσει αν υπήρχε ωριμότητα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σύστημα θα ταλαιπωρήσει τη χώρα.

Ο κ. Βαρουφάκης απευθύνεται σε ένα κοινό που ήταν τότε που χόρευε τα τσάμικα στο Σύνταγμα και ότι ρίξαμε την ΕΕ και μετά ήρθε το επόμενο μνημόνιο οπότε λεει πως θα μαζέψω αυτό το κοινό, επειδή ο Τσίπρας τα λεει έτσι τα λεει κι αλλιώς να τα πω εγώ με τον πιο ακραίο λόγο για να μαζέψω αυτό το κοινό γιατί εμένα με νοιάζει να τσιμπήσω εκλογικά. Εγώ δεν τρέφω αυταπάτες την επόμενη μέρα αν τους βγαίνουν τα κουκιά ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 θα κάνουν κυβέρνηση. Άρα δεν πρέπει να βγαινουν τα κουκιά, 21 Μαΐου πρέπει το ποσοστό της ΝΔ να είναι τέτοιο που να εξασφαλίζει τη σταθερότητα της χώρας.

Ερωτηθείς αν η περιπέτεια της υγείας του του άφησε μια διαφορετική φιλοσοφία και ως προς την εκλογική και πολιτική αντιπαράθεση: Προφανώς. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα μάθημα και σε κάνει να αναθεωρείς πολλά. Στο κομμάτι των συγκρούσεων αν με δείτε στην αρχή ως πολιτικό είχα ένα τελείως διαφορετικό ύφος, λόγο και επιλογή σύγκρουσης από αυτό που ακολούθησα μετά. Τις αιχμηρές γωνίες που έχεις τις στρογγυλεύει με την έννοια ότι κρατάς τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά τα οποία θεωρείς σωστά.

Για τη σχέση του με πατέρα του: Δεν υπήρξα «πατροκτόνος» του προσώπου, της πράξης υπήρξα. Εγώ αναγνωρίζω στον πατέρα μου ότι μπορεί να έχει την ιδεολογία που θέλει με την οποία διαφωνώ, δεν θα του έλεγα ποτέ όταν έχει γράψει βιβλία για τον Ναζισμό, για τον φασισμό, για τον εθνικοσοσιαλισμό ξαφνικά για να μην μου δημιουργείς πρόβλημα σταμάτα αυτό το οποίο είσαι. Αυτό όμως που δεν μπόρεσα να δεχτώ είναι ότι σε μια γυναίκα που έχει χάσει το παιδί της μέσα στο δικαστήριο γίνεται ναζιστικός χαιρετισμός τη στιγμή που αυτή έχει χάσει από ένα ναζί το παιδί της. Αυτή για μένα ήταν απαράδεκτη πράξη και το είπα, στο προσωπικό επίπεδο οφείλω να πω ότι έχω προσπαθήσει αυτό να μην διαταράξει τις σχέσεις μας. Ο ίδιος ο πατέρας μου βέβαια έκανε μια τοποθέτηση ότι με έχει αναφέρει και πρώην γιό του πιστεύω όμως ότι τα προσωπικά στις οικογένειες πρέπει να λύνονται σε διαπροσωπικό επίπεδο.