«Το διακύβευμα των εκλογών είναι ίδιο με εκείνο της εκλογικής μάχης του 2019», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης. Ανέφερε πως τα κόμματα εξυπηρετούν συμφέροντα. Εκτίμησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς ποιο είναι το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Είναι το ίδιο με αυτό της εκλογικής μάχης του ’19 έχουμε όμως ένα νέο στοιχείο δηλαδή το ’19 είχαμε μπροστά μας ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, η χώρα είχε μπει σε χρεοκοπία έχουνε κάποιοι ευθύνη και βεβαίως έπρεπε ο κόσμος να αποφασίσει με ποιο δρόμο ανάπτυξης θα προχωρήσει από εδώ και πέρα. Σήμερα έχει να μπει στο ίδιο δίλημμα ποιος και πως διαχειρίστηκε τα δημόσια ταμεία και πως είναι τα οικονομικά του σήμερα σε άλλες συνθήκες. Επί της ουσίας αυτή θα είναι η μάχη.

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τα κόμματα δεν είναι πολιτικοί οργανισμοί, εξυπηρετούν συμφέροντα αυτό που λέμε πτέρυγες αριστερά, κέντρο, δεξιά δηλαδή οι πολιτικές τους ποιους υπηρετούν. Αν έχουμε λύσει τα βασικά ζήτημα στην ευρωπαϊκή δημοκρατία που αφορά στο κράτος δικαίου κλπ

Ερωτηθείς πιστεύει ότι θα είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εμείς θεωρούμε ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα αλλά εκεί πρέπει να δώσουν απαντήσεις όλοι αυτοί, αλλά και εμείς αν διαψευσθούμε, για το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων γιατί ως ένα βαθμό διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Αν δούμε τις δημοσκοπήσεις θα δούμε ότι στα ποσοστά που δίνουν η ΝΔ είναι κοντά στα 30 και ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς δεν ανεβαίνει δηλαδή το 40% έχει τελειώσει για τη ΝΔ οπότε νομίζω θα είναι πολύ ρευστό το αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς αν θα συνεργαστούν με ένα κόμμα που πρεσβεύει το σύστημα Δήμητρα

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εμείς θα καταθέσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά στη προοδευτική διακυβέρνηση από εκεί και πέρα πάνω σε αυτή τη βάση τα κόμματα που θα συζητήσουν θα πρέπει να δεσμευτούν ή όχι και να αποφασίσουν και να δεσμευτούν και προς την κοινή γνώμη.

ΔΗΜ: Όταν ο άλλος αμφισβητεί το νόμισμα αυτό είναι πρόβλημα για εσάς;

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Βεβαίως είναι πρόβλημα διότι είναι και λίγο παλιοκαιρίστικο αυτό δηλαδή όταν στην Ευρώπη σημερα σήμερα συζητούμε για ενιαίο σύνταγμα, ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλειας και ενιαίο νόμισμα το θεωρώ πολύ παλιοκαιρίστικο κάποιος να λεει να γυρίζουμε στη δραχμή και γιατί όχι στη μνα όμως τα κυρίαρχα θέματα είναι εντελώς διαφορετικά. Από την εμπειρία μου να σας πω ότι αυτά που λέμε σήμερα δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που θα λέμε το βράδυ στα τηλεοπτικα τραπέζια. Θα έχουμε εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση των ηττημένων είναι μια επιλογή που πρέπει να συζητηθεί

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κυριακή κοντή γιορτή νομίζω όμως ότι αυτός που έχει την κυρίαρχη ευθύνη είναι αυτός που θα είναι πρώτο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Για το ΚΙΝΑΛ

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό που με προβληματίζει δεν είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης λεει εγώ δεν συνεργάζομαι με τη Δεξιά, εγώ θέλω προοδευτική διακυβέρνηση αλλά δεν θέλω τον Τσίπρα. Ο κ.Ανδρουλάκης λεει ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης είπε και κάποια στιγμή γιατί όχι εγώ που είμαι ο αφθαρτος... Νομίζω ότι αυτό είναι ένα προβληματικό σημείο δηλαδή αν δεν έχεις γνώμονα προοδευτική διακυβέρνηση, την κατεύθυνση του τόπου δηλαδή ή αν το θέμα είναι που θα πάρω περισσότερα. Όλα αυτά όμως περί ηττημένων και νικητών θα λυθούν το βράδυ των εκλογών μετά τα exit polls.

Ερωτηθείς αν αισθάνεται ότι διαχειρίστηκαν σωστά την υπόθεση Γεωργούλη

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εγώ είμαι κάθε μέρα στο ευρωκοινοβούλιο, έχω ένα γραφείο το οποίο κινείται, εγώ δεν είχα ακούσει κάτι τέτοιο. Εγω ενημερώθηκα επισήμως τη Δευτέρα του Πάσχα.

ΔΗΜ : Σας ενοχλεί που υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι με το φερόμενο θύμα και παίρνουν θέση εναντίον του

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό είναι κανιβαλισμός, θα συζητάμε πράγματα που έχει λύσει η κοινωνία τον προηγούμενο αιώνα! Αν κάποιος αναρτά την Ελεύθερη ώρα ή το Μακελειό ή ένα οποιοδήποτε φασιστικό ή ακροδεξιό έντυπο καταρχήν έχει κάνει ολίσθημα, είναι ανιστόρητος και δεν ξέρει που βρίσκεται. Δεύτερον όταν έχουμε μια καταγγελία οφείλουμε καταρχήν να είμαστε με την καταγγέλλουσα ακόμα και αν δεν είμαστε και απόλυτα σίγουροι γιατί το βασικό ζήτημα που πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες είναι να μπορούν να φωνάξουν, να καταγγείλουν, να μιλήσουν. Αυτή είναι η δουλειά των πολιτικών οργανισμών πόσο μάλλον των πολιτικών στελεχών και να αφήσουμε τα σενάρια γιατί έκανε τρία χρόνια η Βελγική δικαιοσύνη και γιατί το έκανε ανώνυμα ...ανοησίες. Εγώ έχω εμπιστοσύνη στην βελγική δικαιοσύνη όπως έχω και για την υπόθεση Καϊλή...