Με εντατικούς ρυθμούς ξεκινά η προεκλογική περίοδος από αύριο, με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, να ξεκινούν την μακρά προεκλογική τους εκστρατεία, με τερματισμό τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη και αύριο θα περιοδεύσει στην Αττική (Αιγάλεω), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Χαλκιδική και ο Νίκος Ανδρουλάκης τα Τρίκαλα.

Στην Κρήτη


«Πρέπει τελικά οι πολίτες να επιλέξουν. Να διαλέξουν ποιον πρέπει να κάθεται στο τιμόνι χώρας. Ποια παράταξη έχει αποδείξει ότι αντέχει στα δύσκολα. Δώστε μου δύναμη να συνεχίσω να εργάζομαι για το καλό της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο Αλέξης Τσίπρας στρώνει χαλί από τώρα για την εκλογική του ήττα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, βάζοντας στο στόχαστρο την αποκαλούμενη και «κυβέρνηση των ηττημένων», με τον ίδιο να απευθύνεται στους κεντρογενείς ψηφοφόρους, συνεχίζοντας τη «γαλάζια» στρατηγική των ανοιγμάτων.

«Η βροντερή φωνή του ελληνικού λαού θα στείλουν ΣΥΡΙΖΑ εκεί που του αξίζει, στην αντιπολίτευση, γιατί οι Έλληνες ξέρουν, κρίνουν, συγκρίνουν και κυρίως θυμούνται […] Βγαίνουν στελέχη και ο Βαρουφάκης και τι μας λέει; Δεν πειράζει μπορεί να ξανακλείσουν τράπεζες, δεν έγινε και τίποτα σοβαρό […] Η προοδευτική διακυβέρνηση ηττημένων που φαντασιώνεται ο κ Τσίπρας μην ακούτε αυτά που λέει, είναι υπαρκτό το σενάριο […] Απευθύνομαι σε φίλους που ίσως θέλουν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, που το ΠΑΣΟΚ ήταν ισχυρή δύναμη στο παρελθόν εδώ. Να σκεφτούν πολύ καλά την επιλογή τους, γιατί μπορεί να ψηφίσουν Ανδρουλάκη και να του προκύπτει Τσίπρας από την πίσω πόρτα», είπε από το Ρέθυμνο ο πρωθυπουργός.

«Η μόνη ουσιαστική και πραγματική πρόταση διακυβέρνησης είναι της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε στην ομιλία του στο χωριό Αργυρούπολη.

Στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε δεκτός από τον Μητροπολίτη κ. Πρόδρομο.

Στο Ηράκλειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος Ηρακλείου-Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη, μήκους περίπου 22,5 χιλιομέτρων, είναι το δεύτερο μεγάλο κομμάτι του ΒΟΑΚ που εισέρχεται σε φάση κατασκευής. Στην τελική ανάπτυξή του ο νέος αυτοκινητόδρομος, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα συνδέει το ανατολικό με το δυτικό άκρο της Κρήτης, βελτιώνοντας ριζικά την οδική ασφάλεια, επιτρέποντας την ταχύτερη μετακίνηση πολιτών και μεταφορά εμπορευμάτων και τονώνοντας την αναπτυξιακή δυναμική ολόκληρου του νησιού.

«Είμαι σίγουρος ότι και εδώ στην Κρήτη οι συντοπίτες μας θα μας δώσουν αυτήν την ευκαιρία και θα επανεκλέξουν τη Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση του τόπου, για να συνεχίσουμε το έργο, για να ολοκληρώσουμε το έργο και κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια, ο Βόρειος Οδικός Άξονας να παραδοθεί στους Κρητικούς αλλά και στους επισκέπτες, ως ο πιο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος ο οποίος θα έχει κατασκευαστεί στην Ευρώπη. Τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα στα οδικά έργα της πατρίδας μας. Είναι μία δική μου παρακαταθήκη και απέναντι στην Κρήτη. Και είμαι σίγουρος ότι θα μου δοθεί η ευκαιρία το έργο αυτό να μπορέσω να το ολοκληρώσω», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Νέες περιοδείες και επισκέψεις του πρωθυπουργού

Η Κρήτη αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης στον προεκλογικό μαραθώνιο των επόμενων 28 ημερών που υπολείπονται μέχρι την 21η Μαΐου. Ο πρωθυπουργός, από την πατρογονική γη επανέλαβε, αρκετές φορές, τις τελευταίες αυτές δύο ημέρες τον προσωπικό του στόχο – όπως τον χαρακτήρισε – το νησί να γίνει για πρώτη φορά «γαλάζιο» σε αυτές τις εκλογές, ακόμα και στην πιο δύσκολη – όπως αποδείχθηκε το 2019 – περιφέρεια των Χανίων, αλλά και στο Ρέθυμνο, όπου πριν από 4 χρόνια, η νίκη χάθηκε στο «νήμα» με μόλις 200 ψήφους.

Όπως λοιπόν αναμένεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζει τους τόνους απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα ολοένα και περισσότερο, επιλέγοντας τα άμεσα διλήμματα, την ευθεία σύγκριση της κυβέρνησής του και του ίδιου προσωπικά με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, προτάσσοντας την ανάγκη για σταθερότητα που μπορεί να εξασφαλίσει μόνο μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, προκείμενου – όπως τονίζει – να μην υπάρξουν επικίνδυνα πειράματα και πισωγυρίσματα.

Δεν ήταν επίσης τυχαία, σήμερα από το Ρέθυμνο, η αναφορά του στους ψηφοφόρους του Νίκου Ανδρουλάκη. Η Κρήτη είναι ένα νησί με μία ιστορική δύναμη στο ΠΑΣΟΚ. Εξού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – σε αυτή την προσπάθεια επανασπείρωσης των κεντρώων ψηφοφόρων – τόνισε τον κίνδυνο να ψηφίσει μεν κάποιος ΠΑΣΟΚ, αλλά να του «βγει» Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, μία έμμεση αναφορά σε αυτό που αποκαλούν τα γαλάζια στελέχη ως «κυβέρνηση των ηττημένων».

Το προεκλογικό σπριντ του κ. Μητσοτάκη συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες, τόσο σε περιοχές που θεωρούνται «κάστρα» της ΝΔ, όσο και σε περιοχές που η γαλάζια παράταξη είναι οριακά πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αύριο το απόγευμα, ο πρωθυπουργός μιλά στο Αιγάλεω, στην πρώτη συγκέντρωση στην Αθήνα μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Η επιλογή και εδώ όχι τυχαία. Η Δυτική Αττική είναι μία περιοχή που συνδέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πολιτική του διαδρομή. Κατεβαίνει εξάλλου για ακόμα μία φορά υποψήφιος στον δυτικό τομέα.

Ακολουθεί το πρωί της Τρίτης, η Θήβα και η Λιβαδειά, δύο αγροτικές περιοχές.

Την Πέμπτη, θα βρίσκεται σε Καβάλα και Ξάνθη (από τα «κάστρα» της ΝΔ) και στο τέλος της εβδομάδας θα βρεθεί σε Άμφισσα-Ιτέα και Ναύπακτο.

Τσίπρας: Μάθαμε από τα λάθη μας



Η προκήρυξη των εκλογών είναι η αρχή του τέλους της περιόδου Μητσοτάκη. Aυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Κουμουνδούρου. Την ίδια ώρα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τις περιοδείες ανά την Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα. Τονίζεται ότι από το βράδυ της 21ης Μαΐου η χώρα, θα πάρει μια βαθιά ανάσα προόδου και δημοκρατίας. Θα αφήσει πίσω της το κράτος των ρουσφετιών, των υποκλοπών, του διαλυμένου δημόσιου τομέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του επικεντρώνουν την αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα που απασχολεί αυτόν τον καιρό κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, της ακρίβειας και του καλαθιού. Είναι το θέμα που κυριαρχεί στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζεται, άφησε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, με 37 δισ., ρυθμισμένο το χρέος και πρόσβαση στις αγορές. Τι αφήνει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης; Όχι μόνο δεν αφήνει επενδυτική βαθμίδα, αλλά αφήνει το δημόσιο χρέος αυξημένο κατά 44 δισ. ευρώ.

Ως προς τη σύγκριση κυβερνήσεων αυτή δεν μπορεί να γίνει, γιατί όπως εξηγούν από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε υπό το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης, κατάφερε να ρυθμίσει το χρέος, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως λένε τα βρήκε όλα στρωμένα και 4 χρόνια έτρωγε από τα έτοιμα. Και όχι μόνο δεν είχε την υποχρέωση να μαζέψει χρήματα, αλλά είχε την ευχέρεια να δαπανήσει 60 δισ. λόγω της πανδημίας.

Και δαπάνησε αυτά τα χρήματα χωρίς κριτήρια, κυρίως σε ημέτερους. Ενώ όπως σημειώνουν πάνω από 10 δισ. ήταν οι απευθείας αναθέσεις σε κλειστούς διαγωνισμούς σε εταιρίες που σχηματίστηκαν 3 μέρες πριν.

Σε ό,τι αφορά την προεκλογική δραστηριότητα του κ. Τσίπρα, αύριο μιλάει στην Κω, στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα Χανιά, θα μιλήσει επίσης στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών την Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή θα επισκεφτεί τη Χίο.

Σήμερα ανακοινώθηκε μια ακόμα υποψηφιότητα, μετά από συνάντηση με τον Α. Τσίπρα, της δημοσιογράφου Ράνιας Θρασκιά στην Α΄Θεσσαλονίκης.

Ανεβάζουν στροφές και οι άλλοι αρχηγοί



Ανέβασε τους τόνους ο Νίκος Ανδρουλάκης απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Από τα Τρίκαλα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για φέικ νιουζ: «Λέει ότι ετοιμάζω διακυβέρνηση με τον κ. Βαρουφάκη. Ποιος το λέει αυτό; Ο κ. Μητσοτάκης που μαζί με Τσίπρα, Βαρουφάκη, Σαμαρά -όλοι μαζί- δίχασαν τον ελληνικό λαό όταν χρεοκόπησε την πατρίδα μας ο κ. Καραμανλής;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Με αιχμηρό τρόπο αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα Γεωργούλη λέγοντας ότι φιλικές του ιστοσελίδες κατηγορούν το θύμα.

Την ενίσχυση του ΚΚΕ ζήτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από την εκλογική του περιφέρεια στην Φθιώτιδα και επισήμανε ότι στην πορεία προς τις κάλπες θα πυκνώνουν τα ψεύτικα εκβιαστικά διλήμματα περί σταθερότητας και αστάθειας.

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε ο Κυριάκος Βελοπούλος.

«Και για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός πάλι είπε το ίδιο ακριβώς παραμύθι. Να του πούμε λοιπόν ότι χωρίς push back και με επιδόματα στους παράνομους μετανάστες δεν κάνεις μεταναστευτική πολιτική», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Το ΜέΡΑ25 διαθέτει οικονομικό σχέδιο για όλα τα ενδεχόμενα, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

«Σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα, το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ θα αποτελέσει τη βάση», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Η Σοφία Σακοράφα θα είναι Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΜέΡΑ25 και ο Ψαραντώνης στην τελευταία τιμητική θέση.