Πληροφορίες από Έλληνα δικηγόρο στις Βρυξέλλες μετέφερε με το ρεπορτάζ του τις εξελίξεις με την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη ο ΑΝΤ1. Ο Νίκος Κορογιαννάκης μίλησε για τη δικογραφία και για την ποινή φυλάκισης που αποφασίζουν τα βελγικά δικαστήρια για κάποιον που αποφασίζεται η ενοχή του σε κατηγορία βιασμού. 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: Οι εικασίες και οι φημολογίες για την υπόθεση Γεωργούλη δίνουν και παίρνουν. Ποια είναι όμως η πραγματική εικόνα; Ο Έλληνας δικηγόρος στις Βρυξέλλες Νίκος Κορογιαννάκης εξηγεί στον απεσταλμένο του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες τι ακριβώς γνωρίζουμε για την υπόθεση μέχρι στιγμής.

-Η μήνυση κατά του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη μονοπωλεί το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. Πέρα όμως από τις φήμες και τις εικασίες, τι πραγματικά γνωρίζουμε για την υπόθεση;

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα είναι η αλήθεια. Γνωρίζουμε ότι υποβλήθηκε μια αίτηση από τον αρμόδιο εισαγγελέα των Βρυξελών για άρση της ασυλίας του κ. Γεωργούλη για θέματα που αφορούν βιασμό, βία, σεξουαλική παρενόχληση.

-Τι έχουν κάνει οι δικηγόροι του μέχρι στιγμής; Γνωρίζουν κάτι παραπάνω;

Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της άρσης της ασυλίας για να ξεκινήσουν οι ανακριτικές πράξεις. Προκύπτει ότι έχουν γίνει προσπάθειες επικοινωνίας με τις βελγικές δικαστικές αρχές, όμως αυτή τη στιγμή η επικοινωνία με τις Βελγικές αρχές είναι δύσκολη δικονομικά διότι ο κ. Γεωργούλης απολαμβάνει ακόμη της βουλευτικής του ασυλίας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία άρσης της ασυλίας του δεν μπορούν να γίνουν ανακριτικές πράξεις στο Βέλγιο.

- Ποια είναι τα επόμενα στάδια από εδώ και πέρα στην υπόθεση Γεωργούλη;

Για να κλείσει το φάκελο ο ανακριτής, θα πρέπει να εξετάσει τον καταγγελλόμενο. Όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της άρσης της ασυλίας, η αναμενόμενη εξέλιξη είναι ότι ο ανακριτής θα τον καλέσει. Δεν μιλάμε για απολογία ακόμη, γιατί δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία εναντίον του. Όμως ο ανακριτής δεν μπορεί να κλείσει τον φάκελο αν δεν εξετάσει και τον καταγγελλόμενο.

- Αν υπόθεση τελικά οδηγηθεί στα βελγικά δικαστήρια, σύμφωνα με την εμπειρία σας, τι προβλέπεται; Ποια θα είναι η ποινή για τον κ. Γεωργούλη;

Οι ποινές που προβλέπει ο ποινικός κώδικας για το βιασμό στο Βέλγιο είναι από πέντε ως 10 χρόνια. Το αν θα είναι πιο κοντά στο πέντε ή πιο κοντά στο δέκα εξαρτάται από τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε υπόθεσης. Τι έντασης βίας υπάρχει, αν υπάρχουν και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία ή και ελαφρυντικά στοιχεία.

H υπόθεση Γεωργούλη είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει πολύ να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες του Βελγίου καθώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.