Το 2023 θα είναι ακόμα καλύτερη χρονιά από το προηγούμενο έτος εκτιμά ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, καθώς, όπως λέει, ο αριθμός των τουριστών από τη Μ. Βρετανία αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Απριλίου ο Β. Κικίλιας συναντήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Matthew Lodge, με τον οποίο συζήτησε για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και τον καταλυτικό ρόλο της βρετανικής αγοράς.

Όπως όλα δείχνουν, με την αύξηση των πτήσεων το 2023 και τις προσθήκες νέων προορισμών οι Βρετανοί θα παραμείνουν ψηλά στη λίστα με τους κορυφαίους φανατικούς της Ελλάδας, όχι μόνο κατά τη θερινή περίοδο αλλά όλο τον χρόνο.

Ήδη το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ εργάζονται πάνω στην προβολή και προώθηση νέων προορισμών (συμπεριλαμβανομένων και outsiders), καθώς και στην ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και του city break. 

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι δύο άνδρες, εντυπωσιακή άνοδος αναμένεται στις αφίξεις των Βρετανών τουριστών και στα ταξιδιωτικά έσοδα, τάση που είχε φανεί από το προηγούμενο έτος.

Θυμίζουμε ότι κατά την περίοδο, προ COVID-19, η Ελλάδα αποτελούσε τον 6ο δημοφιλέστερο προορισμό για εξερχόμενα ταξίδια με προτιμότερους προορισμούς τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Όσον αφορά τη διαμονή τους, είχαν καταγραφεί 30.349 χιλιάδες διανυκτερεύσεις, με τις εισπράξεις να αγγίζουν τα 2,56 εκατ. ευρώ.

Από το 2019 έως το 2022 οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονταν διαρκώς, με αποκορύφωμα το περσινό έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το 2022 οι Βρετανοί έρχονται στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης εξωτερικού με 4,5 εκατ. αφίξεις, και ποσοστιαία αύξηση 11,0%, στέλνοντας τη Γερμανία στη δεύτερη θέση με 4,3 εκατ. επιβάτες.

Την παραπάνω ζήτηση επιβεβαιώνει και η κορυφαία διάκριση που απέσπασε πριν από έναν μήνα η Ελλάδα στα βρετανικά Travel Gossip Awards. Αναδείχτηκε ως ο «Καλύτερος Προορισμός Διακοπών για όλο το έτος» (Favourite All-Round Holiday Destination), ύστερα από ψηφοφορία που διενεργήθηκε μεταξύ των Βρετανών τουριστικών πρακτόρων.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός επικράτησε έναντι άλλων δημοφιλών προορισμών που ήταν συνυποψήφιοι στην ίδια κατηγορία, όπως τα Κανάρια Νησιά, το Ντουμπάι, η Ισπανία και η Τουρκία.

Παράλληλα, η Χαλκιδική βρέθηκε στη βραχεία λίστα των υποψήφιων προορισμών για το βραβείο «Καλύτερος “Κρυμμένος” Προορισμός» (Favourite “Hidden Gem” Destination), ενώ μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Favourite Hotel & Resort Brand».