Στις ελπίδες που δημιούργησε για τον ελληνικό τουρισμό η λεγόμενη «Ημέρα Ελευθερίας» στη Βρετανία, με την άρση των περιορισμών κατά του κοροναϊού και το «πράσινο φως» για ταξίδια στη χώρα μας, αναφέρεται δημοσίευμα του «Reuters».

Οι Βρετανοί παραθεριστές προσγειώθηκαν στην Κέρκυρα τη Δευτέρα, πυροδοτώντας ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού, χάρη σε μία από τα πιο σημαντικές αγορές του νησιού, ξεκινά το άρθρο του «Reuters».

Η βρετανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την 19η Ιουλίου «Ημέρα της Ελευθερίας», καθώς, μετά από έναν χρόνο, έβαλε τέλος στους περιορισμούς και το lockdown για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες της. Οι Βρετανοί τουρίστες δεν θα χρειάζεται πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους από την Ελλάδα.

«Σήμερα είναι η Ημέρα της Ελευθερίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι επίσης η Ημέρα της Ελευθερίας για εμάς εδώ, στην Κέρκυρα, καθώς αρχίζουμε να καλωσορίζουμε τους Βρετανούς τουρίστες χωρίς μάσκα», δήλωσε ο Γιώργος Λυκαβής, σύμβουλος τουρισμού που συνεργάζεται με τοπικές επιχειρήσεις.

«Είναι αυτό που περιμένουμε από την αρχή της σεζόν... αυτό που θα οδηγήσει την τουριστική ροή της Κέρκυρας τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου», πρόσθεσε ο ίδιος.
kerkyra1
Αεροφωτογραφία του Reuters που απεικονίζει την παραλία του Χαλικούνα στην Κέρκυρα

Ενθουσιασμένοι οι επιβάτες

Οι επιβάτες στην πτήση της Δευτέρας ήταν ενθουσιασμένοι, αναφέρει το Reuters.

«Περιμένω αιώνες», είπε μια Βρετανίδα επισκέπτρια της Κέρκυρας. «Ανυπομονώ να κάνω διακοπές, να καθίσω στην παραλία, να κολυμπήσω στη θάλασσα. Ζεστός καιρός – υπέροχος», είπε.

Ένας ακόμη τουρίστας από τη Βρετανία, ο Steve Payne, είπε στο Reuters: «Είναι ακόμα λίγο επικίνδυνο, αλλά ήμασταν σε lockdown εδώ και πολύ καιρό, νομίζω τώρα ότι πολλοί από εμάς χρειάζονται ένα διάλειμμα».
kerkyra2
Βρετανοί τουρίστες φτάνουν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας τη Δευτέρα 19 Ιουλίου

Το 40% της αγοράς της Κέρκυρας οι Βρετανοί

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Ελλάδας μαζί με τη Γερμανία και οι Βρετανοί αποτελούν περίπου το 40% της αγοράς της Κέρκυρας.

Ωστόσο, η ένωση ταξιδιωτικών πρακτόρων του νησιού είπε ότι οι κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν χαμηλές προς το παρόν και οι πτήσεις που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες ήταν μόλις κατά 30% πλήρεις.

Καθώς η πανδημία έφερε τα παγκόσμια ταξίδια σε αδιέξοδο το 2020, η Ελλάδα υπέστη τη χειρότερη χρονιά της και τώρα θέτει τις ελπίδες της για ανάκαμψη σε μια ισχυρή θερινή σεζόν, τονίζει το Reuters. Ο κλάδος -όπως σημειώνει το πρακτορείο- αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της οικονομίας και το ένα πέμπτο των θέσεων εργασίας.
kerkyra3
Βρετανοί τουρίστες φτάνουν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας τη Δευτέρα 19 Ιουλίου

Θεοχάρης: Η φετινή σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, είπε ότι η φετινή σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη. «Αυτό είναι πολύ, πολύ θετικό και αυτό συμβαίνει επειδή συνεχίζουμε να στέλνουμε ένα μήνυμα επαγρύπνησης, διασφαλίζοντας ότι θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», είπε.

Η περίπτωση της Μυκόνου

Το «Reuters» κάνει αναφορά και στην περίπτωση της Μυκόνου και το μίνι lockdown που επιβλήθηκε στο νησί.

Σε ένδειξη των μελλοντικών δυσκολιών, ένα τοπικό ξέσπασμα στο φημισμένο νησί της Μυκόνου ανάγκασε τις αρχές το Σάββατο να επιβάλουν μια νυχτερινή απαγόρευση και να απαγορεύσουν επίσης τη μουσική, αναγκάζοντας ορισμένους τουρίστες να ακυρώσουν τις διακοπές τους, σημειώνει το πρακτορείο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές περιόρισαν επίσης τα γεύματα σε εσωτερικούς χώρους μόνο σε εμβολιασμένους πελάτες, με τις νέες μολύνσεις να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα».