Στο 100% ήταν οι πληρότητες τις ημέρες του Πάσχα, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα έσοδα το 2023 θα είναι πάνω από εκείνα του 2019 και του 2022.

Ακόμα, σημείωσε πως οι πρώτες ενδείξεις από τις προ-κρατήσεις είναι 20% πάνω από το 2019.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι έχει ζητήσει από τους επαγγελματίες του χώρου να δίνουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά στην κρουαζιέρα, σημείωσε πως το 2022 πενταπλασιάστηκε ή εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων στη χώρα μας.

Εκτίμησε ότι οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν τον τουρισμό, ενώ είπε πως στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία.

Τέλος, υπογράμμισε πως εάν ο ελληνικός λαός δώσει εντολή για συνεργασία, τα κόμματα
θα πρέπει να συνεργαστούν.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κικίλια στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υπουργός Τουρισμού, κος Βασίλης Κικίλιας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πέρασε το Πάσχα με σχεδόν 100% πληρότητες στους μπρανταρισμένους και εναλλακτικούς προορισμούς στη χώρα και αυτό μας ικανοποιεί πάρα πολύ γιατί αυτά τα έσοδα πάνε στην πραγματική οικονομία. Είναι πολύ σημαντική ένεση και τόνωση ρευστότητας και αδιαμεσολάβητα χρήματα για τους Έλληνες.

Για τον πήχη που έχουν θέσει για τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μια που δεν έχουν σταματήσει να έρχονται τουρίστες και ταξιδιώτες στην Αθήνα και στην Ελλάδα και έχει επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, θα είναι σαφώς πάνω από το 2019 και από το 2022 τα έσοδα. Κάποιοι λένε ότι ενδεχομένως θα ξεπεράσουμε και τα 19 δις και θα πλησιάσουμε τα 20 δις, μένει να το δούμε στο τέλος της χρονιάς. Πάντως οι πρώτες ενδείξεις από τις προ-κρατήσεις και τα στοιχεία από το Ελ. Βενιζέλος και τα περιφερειακά αεροδρόμια και από την κρουαζιέρα για τον Γενάρη –Φλεβάρη και Μάρτη του ’23 είναι της τάξης του 20% πάνω από το 2019.

Για τα χρήματα που ξοδεύουν οι τουρίστες
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες αγορές που αφήνουν πολλά χρήματα στην ελληνική κοινωνία. Η αμερικανική αγορά είναι η πρώτη γιατί και με την αναλογία δολαρίου–ευρώ δόθηκε η δυνατότητα να ξοδέψουν πολλά οι αμερικάνοι. Είναι πολύ υψηλής δαπάνης ο μέσος ταξιδιώτης από την Αμερική. Προστέθηκε ο Καναδάς φέτος. Έχουμε από τις 28 Μαρτίου πέντε πτήσεις την εβδομάδα απευθείας από το Τορόντο και το Μόντρεαλ. Αυτές φέρνουν και κόσμο από τη δυτική ακτή της Αμερικής. Από 1η Μαΐου γίνονται δέκα απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από τον Καναδά. Επίσης είναι μια αγορά που δαπανά πολύ.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πέρυσι υπήρχαν δύο αγορές κλειστές, η Αυστραλία και η Κίνα τους έχουμε και αυτούς φέτος. Έχουμε τρεις πτήσεις την εβδομάδα από το Πεκίνο και δύο από τη Σαγκάη. Είναι μεγάλη αγορά η κινεζική αγορά και off season αγορά δηλαδή επειδή δεν αγαπάνε πολύ τον ήλιο και προσέχουνε έρχονται πριν και μετά το καλοκαίρι, συνδυάζουν και τον πολιτισμό και τον τουρισμό και τα ψώνια. Στην Αυστραλία ανοίγουμε γραφείο του ΕΟΤ μετά από πολύ καιρό στην Μελβούρνη. Επανεκκινεί μετά από δύο χρόνια που ήταν κλειστή η αγορά της Αυστραλία λόγω της πανδημίας και είναι σημαντική πηγή τουριστών και ταξιδιωτών για εμάς. Ψάχνουμε να βρούμε νέες αγορές δηλαδή θα θέλαμε πιο πολύ κόσμο από την Ασία, θα θέλαμε κόσμο από τη Μέση Ανατολή και φυσικά ένας πολύ μεγάλος στόχος για εμάς είναι η Ινδία. Η Ινδία είναι τεράστια αγορά, γίνονται μερικές πρώτες προσπάθειες για να αρχίσουμε να προσελκύουμε κόσμο.

Για το αν θα δοθούν και φέτος voucher για τον κοινωνικό τουρισμού
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχουμε νομοθετήσει για το «Τουρισμός για όλους» μέχρι το 2025 άρα υπάρχει η πρόβλεψη για να στηρίξουμε τους Έλληνες που ενδεχομένως δεν μπορούν ή δεν έχουν ή πρέπει να προσθέσουν στο εισόδημά τους προκειμένου να κάνουν διακοπές με τις οικογένειές τους και αυτή είναι μια πολιτική πολύ συνεπής και δόθηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του 105 εκατομμύρια για αυτά τα προγράμματα. Είναι ποσό ρεκόρ, ποτέ δεν είχε δοθεί τόσο μεγάλο ποσό στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Για το αν έχει λυθεί το πρόβλημα των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και κάνουμε σημαντικές προσπάθειες να συνδέσουμε τους ανέργους που έχουν καταρτιστεί με την αγορά εργασίας σε κάθε περιφέρεια. Βλέπω ότι έχει βελτιωθεί και δώσαμε και τη δυνατότητα για κάθε επαγγέλματα συγκεκριμένα όπως στο φούρνο ή στη λάντζα που δεν πάνε πλέον πολλοί έλληνες να υπάρχουν και από το εξωτερικό σε συνεργασία με το Μεταναστευτικής πολιτικής και το Εργασίας πάνω από 9.000 θέσεις που να μπορούν να φέρουν οι επαγγελματίες του τουρισμού.

Πάντα, όμως, εγώ ζητάω από τους επαγγελματίες να δίνουν ποιοτικές, καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας στους Έλληνες. Υπεγράφη και εφαρμόζεται από σήμερα η συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων 10,5% αύξηση στους μισθούς τους για τα επόμενα δύο χρόνια.

Για τον κλάδο της κρουαζιέρας
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η κρουαζιέρα πάει φανταστικά. Επενδύσαμε στρατηγικά στην κρουαζιέρα ειδικά η Θεσσαλονίκη που ήταν πολύ πίσω και δικαιωθήκαμε. Φτάσαμε το ’22 με πενταπλάσιο–εξαπλάσιο αριθμό κρουαζιερών από ότι το ’21. Θα ξεπεράσουμε τις 100 το ’23. Η κρουαζιέρα έχει αύξηση 20% και θα περάσει μακράν τη χρονιά ρεκόρ του 2019, με πιο πετυχημένο λιμάνι το λιμάνι του Πειραιά και home porting 55%. Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 2 ταξιδιώτες έρχεται στην πόλη, μένει στα ξενοδοχεία, τρώει στα εστιατόρια, ψωνίζει στα μαγαζιά και μετά φεύγει για την κρουαζιέρα του.

Ερωτηθείς αν θα επηρεαστεί ο τουρισμός από τις εκλογές
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πιστεύω ότι δεν θα επηρεάσουν οι εκλογές το τουριστικό μας προϊόν.

Για τις εκλογές
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Στόχος μας είναι η μέγιστη δυνατή προσπάθεια και συστράτευση όλων έτσι ώστε η ΝΔ να έχει αυτοδυναμία και να κάνει μια κυβέρνηση η οποία θα συνεχίσει να λύνει προβλήματα και να πηγαίνει τη χώρα μπροστά. Άρα θεωρούμε πολύ κρίσιμη την πρώτη κάλπη και δεν βλέπουμε τη δεύτερη κάλπη, θα τελειώσουν οι εκλογές της 21ης Μαΐου για να δούμε τη δεύτερη κάλπη.

Για το αν θα επιδιώξουν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση ή θα πάνε σε δεύτερες εκλογές
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα κινηθούμε θεσμικά και θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνει το σύνταγμα, πολιτικά όμως προτάσσουμε αυτό το οποίο θεωρούμε μείζον, αυτή τη στιγμή, να υπάρχουν κυβερνήσεις σταθερές οι οποίες θα μπορέσουν να διαχειριστούν κρίσεις και προβλήματα και να συνεχίσουμε μια πορεία η οποία είναι ισχυρή.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Παρατηρώ ότι πριν από μερικούς μήνες το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ και ο κ. Ανδρουλάκης ήταν εντελώς αντίθετοι σε κάθε συνεργασία για διακυβέρνηση, βλέπουμε ότι αυτές τις μέρες προσχωρεί σε μια θέση ότι «εμείς είμαστε ένα κόμμα της σταθερότητας και της σοβαρότητας άρα θα συνεργαστούμε αλλά δεν θέλουμε πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα κλπ». Αισθάνομαι ότι υπό το βάρος της βούλησης του ελληνικού λαού όλοι θα προσχωρήσουν στην εντολή που δίνει ο ελληνικός λαός. Αν ο ελληνικός λαός δώσει εντολή «συνεργαστείτε» θα πρέπει να συνεργαστούμε.

Για το ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη θητεία του
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν σιώπησαν όλοι, βλέποντας τα τεράστια κύματα της πανδημίας να έρχονται. Όταν στη Βόρεια Ιταλία σε ένα πολύ πλούσιο σύστημα υγείας , βλέπαμε να πεθαίνουν οι άνθρωποι στο δρόμο και στα παγκάκια των νοσοκομείων και ήξερα ότι έπρεπε το ΕΣΥ και όλοι οι άνθρωποι υγείας να διαχειριστούμε αυτή την κρίση. Τη διαχειριστήκαμε με ύψιστη αίσθηση της ευθύνης όλοι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι τραπεζοκόμοι, οι καθαρίστριες, οι απλοί άνθρωποι του ΕΣΥ και οι ιδιώτες ιατροί και όλος ο κόσμος και νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο σεβαστήκαμε πρώτα πολλά τους συμπολίτες μας και την ανθρώπινη ζωή αλλά και μπραντάραμε τη χώρα ως ασφαλή προορισμό.