«Με τους συνυποψήφιους στην Α΄ Αθήνας γνωριζόμαστε και συνεργαζόμαστε χρόνια», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός debate, υπογράμμισε πως, εάν πρέπει να γίνει, θα πρέπει να γίνει με όλους.

Ακόμα, όσον αφορά τον τουρισμό, επισήμανε πως τον Ιανουάριο επεκτάθηκε η τουριστική κίνηση κατά 1,44 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 5%.

Πρόσθεσε μάλιστα πως τον Δεκέμβριο του 2022 οι πληρότητες στην Αττική ήταν αυξημένες κατά 8% σε σχέση με το 2019.

Στη συνέχεια, τόνισε πως υπάρχει μεγάλη αύξηση στις προκρατήσεις σε σχέση με το 2019 και το 2022.

Ειδικότερα, εξήγησε πως οι προκρατήσεις γίνονται τον Ιανουάριο και οι κρατήσεις τον Μάρτιο.

Επιπλέον, αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές, τόνισε πως η ΝΔ ζητεί από τον ελληνικό λαό την αυτοδυναμία, συμπληρώνοντας πως αυτή τη στιγμή δεν βοηθά κανέναν μια συζήτηση για συνεργασίες.

Σημείωσε πως, εάν και εφόσον μετά την πρώτη κάλπη έχουμε άλλα νούμερα και άλλες συνθήκες, θα γίνει συζήτηση.

Τέλος, σημείωσε πως το καλοκαίρι του 2023 η κύρια πηγή εσόδων θα είναι από τον τουρισμό.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κικίλια στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υπουργός Τουρισμού, κος Βασίλης Κικίλιας, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Αναφορικά με τους συνυποψηφίους του της Α’ Αθήνας
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Με τους συνυποψήφιους γνωριζόμαστε χρόνια, είμαστε συνάδελφοι χρόνια, είναι υψηλού επιπέδου οι συνεργασίες και οι συμπεριφορές στην Α’ Αθήνας πολλά χρόνια. Έχουμε την Όλγα Κεφαλογιάννη, το Νικητα Κακλαμάνη, το Θάνο Πλεύρη, τον Άγγελο Συρίγο κακά τα ψέματα είμαστε μαχητές της παρατάξεως.

ΔΗΜ: Τον Πιερρακάκη δεν τον άκουσα.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το σχολίασα τις προάλλες και είπα και στον κ. Παπαθανάση και στον κ. Πιερρακάκη καλή επιτυχία. Είναι new comers, μάλιστα προσβλέπουμε σε ψηφοφόρους από συγγενείς χώρους στους οποίους ήταν παλιότερα. Είναι σημαντικό αυτό, είναι μια διεύρυνση.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα άντεχε το πολιτικό σύστημα ένα debate τύπου Γαλλίας
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τα debate, τα οποία είδαμε για πολλά χρόνια, δηλαδή παράλληλοι μονόλογοι, δεν είχαν να συνεισφέρουν και πολλά στην
εικόνα που μπορεί να αποκομίσει ένας ψηφοφόρος ή ένας αναποφάσιστος πολίτης για το τι θα ψηφίσει στις εκλογές. Καταρχάς μιλάμε για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, τα οποία συμμετέχουν στις εκλογές, αν είναι να γίνει ένα debate να γίνει με όλους πρώτα. Δεν είναι δύσκολο, εύκολο είναι αρκεί να γίνει η αρχή.

Αναφορικά με τον τουρισμό
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Για τον Ιανουάριο έχουμε διακίνηση για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος 1,44 εκατομμύρια επιβατών και στους επιβάτες από το εξωτερικό αύξηση 5% σε σχέση με το ’19. Άρα νωρίς –νωρίς το έτος δείχνει το πράγμα πως θα πάει για το ’23. Όσον αφορά τα ξενοδοχεία της Αθήνας το Δεκέμβριο είχαν αύξηση 8% σε πληρότητες σε σχέση με το 2019. Αν δει κανείς και τις τιμές πως έχουν εξελιχθεί από το ’19 καταλαβαίνει ποια ήταν τα κέρδη για την ελληνική οικονομία, για τους ξενοδόχους, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τα εστιατόρια, για τα καταστήματά μας κλπ. Ενώ στην Ευρώπη είχαμε 21% λιγότερους επιβάτες στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια για το ’22.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να θεσπιστούν και στην Ελλάδα οι χειμερινές διακοπές στα σχολεία
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Στη Γαλλία υπάρχουν οι vacances scolaires 8 εβδομάδες. 2 τον Οκτώβριο, 2 τα Χριστούγεννα, 2 στις αποκριές και 2 το Πάσχα και έχουν και μια κουλτούρα χειμερινών διακοπών που τη χτίζουμε εμείς και την επεκτείνουμε de facto τώρα. Τι κάναμε εμείς για να ενισχύσουμε αυτό το κομμάτι; Να συζητήσω με τον υπουργό Παιδείας και να δούμε ενδεχομένως κάποιες αλλαγές που θα δώσουν το δικαίωμα στη μέση ελληνική οικογένεια να κάνει χειμερινές διακοπές αλλά ούτως ή άλλως εμείς με 20 εκατομμύρια που έδωσε ο Πρωθυπουργός συν τη διαφήμιση του ΕΟΤ με τις αεροπορικές εταιρείες- Νοέμβριο , Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο είδαμε 10 αεροπορικές εταιρείες με παραπάνω πτήσεις να υπογράφουν συμβόλαια με εμάς και να έρχονται στην Ελλάδα.

Δεύτερον κάναμε κλήρωση στις 30 Ιανουαρίου για 125.000 ψηφιακά vouchers των 150 έως 300€ για την ελληνική οικογένεια, να συνεισφέρει στο εισόδημά της, για να κάνει χειμερινές διακοπές. Επίσης στο σύνολο 105 εκατομμύρια ευρώ δώσαμε στον κοινωνικό τουρισμό και στον τουρισμό για όλους για όλες τις ελληνικές οικογένειες και για όλους τους έλληνες που έπρεπε να τους στηρίξουμε για να μπορέσουν να κάνουν διακοπές και χειμερινές. Επίσης κάνει καμπάνια ο ΕΟΤ, πρώτη φορά στην ιστορία, 12 μήνες το χρόνο με τα city break και με τους καλοκαιρινούς προορισμούς non stop σε όλες τις μεγάλες χώρες του πλανήτη. Αν θυμάστε το Greekend πέρυσι έσπασε ταμεία. Ήταν για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, φέτος θα είναι για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.

Ερωτηθείς ποια είναι η εικόνα των προκρατήσεων
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μέχρι στιγμής, βλέπουμε από τις προκρατήσεις μεγάλη άνθηση και σε σχέση με το ’19 και σε σχέση με το ’22. Συζητάγαμε με τον Περιφερειάρχη του Νοτίου Αιγαίου και μου έλεγε ο άνθρωπος ότι ντρεπόμαστε να πούμε πόσο καλά πάνε οι προκρατήσεις γιατί δεν θα μας πιστεύουν. Το 2023 θα είναι πάρα πολύ δυνατή χρονιά για τον τουρισμό, θα έχει ισχυρά έσοδα για τη μέση ελληνική οικογένεια, για την μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση, για τον πρωτογενή κλάδο, για τον εμπορικό κόσμο, για τις κατασκευές και για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Για το σύνθημα του ΕΟΤ
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το σύνθημα του ΕΟΤ θα εστιάζει στο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο, δηλαδή στην προστασία και του περιβάλλοντος, και των ακτών μας και των παραλιών μας και των βουνών μας και της ποιότητας ζωής μας, της μοναδικής εμπειρίας που προσφέρει η χώρα.

Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες στην περίπτωση της μη αυτοδυναμίας
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εμείς ζητάμε από τον ελληνικό λαό την αυτοδυναμία, έχουμε στην πράξη τέσσερα χρόνια πλέον αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων αλλά και στήριξη της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας άρα σε κάθε υπουργείο και σε κάθε τομέα έχουμε μετρήσιμο έργο, και έχουμε να θυμόμαστε τι έγινε και στην προηγούμενη περίοδο επί ΣΥΡΙΖΑ. Άρα η σύγκριση στο τέλος της ημέρας θα είναι αυτή.

Προφανώς φαίνεται από τη συμπεριφορά και τις διαθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν έχουν κουλτούρα τέτοια να συνεννοηθούμε έστω στα βασικά και στα μεγάλα, θα πρέπει να το συνυπολογίσει ο ελληνικός λαός. Εγώ δεν δέχομαι να συζητήσω, δεν ξέρω ποιοι ήθελαν να συζητούν όλο αυτό το διάστημα για το με ποιους θα συνεργαστούμε και τι θα κάνουμε αλλά πηγαίνοντας σε μια μάχη και σε μια προσπάθεια δεν μπορεί να συζητάς για το ενδεχόμενο να μη συμβεί αυτό το οποίο θέλεις και ζητάς.

Καθαρή εντολή ζητάμε, καταλαβαίνουμε ότι η πρώτη κάλπη είναι απλή αναλογική, το έκανε επίτηδες ο κ. Τσίπρας προκειμένου να μην υπάρχει κυβερνησιμότητα. Αυτή τη στιγμή δεν βοηθάει σε καμία των περιπτώσεων να γίνονται συζητήσεις με το αν και το εφόσον. Εμείς ζητάμε καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό. Από όλους, από τους νεοδημοκράτες, από αυτούς που δεν ψήφισαν, από τους αναποφάσιστους γιατί αποδείξαμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κρατάνε στιβαρά το τιμόνι της χώρας. Από εδώ και πέρα αν και εφόσον μετά την πρώτη κάλπη έχουμε άλλα και στη δεύτερη κάλπη έχουμε άλλα νούμερα ή άλλες συνθήκες τότε να το συζητήσουμε και να μας πουν και αυτοί οι οποίοι αρνούνται σε θεωρητικό επίπεδο που θα σταθούν πολιτικά.

Για το καλοκαίρι του 2023
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το καλοκαίρι του ’23 η κύρια πηγή εσόδων, μακράν της δεύτερης πάλι για την ελληνική οικονομία, ο τουρισμός.