«Η κυβέρνηση με τη ρύθμισή της έχει κάνει ένα μεγάλο δώρο και διαφήμιση στο κόμμα Κασιδιάρη», δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας. Είπε πως μέχρι το 2013 η Χρυσή Αυγή κυκλοφορούσε σε αρκετά κανάλια, σαν να μην ξέραμε ποιοι είναι, και αυτό άλλαξε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ ανέφερε πως άλλοι, και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, έκλεισαν το μάτι σε τέτοια μορφώματα και πως από το 2013 υπήρχαν πολλές δικογραφίες για τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Εκτίμησε πως στις εκλογές πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε πως θα μπορούσε να λειτουργήσει μια κυβέρνηση ανοχής. Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Αντώναρου, είπε πως η δήλωσή του για το ΠΑΣΟΚ δεν βοήθησε και την πήρε πίσω, αναφέροντας ότι η αντιπολίτευση που έκανε τα τελευταία χρόνια ήταν στοχευμένη. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως, για να ξεπεραστούν παθογένειες στη χώρα, χρειάζονται συναινέσεις και συμφωνία σε κάποια πράγματα, ώστε σε βάθος χρόνου να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του

Αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη
: Δεν αφήνει μια πικρή γεύση, αφήνει πολλές πικρές γεύσης όλη η ιστορία με τον Κασιδιάρη. Να ξεκινήσουμε από το πολύ σημαντικό ότι είναι ένα μεγάλο δώρο και διαφήμιση στο μόρφωμα αυτό, σε αυτή τη Χρυσή Αυγή Νο2.

ΔΗΜ: Αν βρεθεί εκτός διαδικασίας δεν έχει σημασία η διαφήμιση

Δεν είναι μόνο το ζήτημα αν θα μπει ή δεν θα μπει στη Βουλή, έχει επιρροή σε ένα κομμάτι του κόσμου, συνεπώς μια μεγάλη ζημιά έχει γίνει ήδη. Αλλά έχει γίνει και ζημιά συνολικά στους θεσμούς στο πως αντιμετωπίζουμε το ζήτημα συν ότι ο νόμος ο οποίος είχε ψηφιστεί την προηγούμενη φορά ανοίγει παραθυράκια και για άλλα πράγματα. Δηλαδή στη βάση της θεωρίας των δύο άκρων δηλαδή το ποιους εξυπηρετεί ή όχι. Έλεγε για εξυπηρέτηση του δημοκρατικού πολιτεύματος το οποίο θα το κρίνει ένας εισαγγελέας, ο Άρειος Πάγος δηλαδή, το οποίο είναι εξαιρετικά προβληματικο έτσι κι αλλιώς και ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που δεν ψήφισαν αλλά κόμματα.

Να θυμίσω ότι μέχρι το 2013 η Χρυσή Αυγή κυκλοφορούσε σε όλα τα κανάλια κανονικότατα σαν να μην ξέραμε τι ήτανε, και υπήρχαν και πολλές και διάφορες δηλώσεις η πιο χαρακτηριστική εκ των οποίων είναι σημερινού βουλευτής της ΝΔ, δεν ήταν τότε βουλευτής, για τη δυνατότητα συνεργασίας της ΝΔ με μια σοβαρή Χρυσή Αυγή. Αυτά όλα αλλάξανε ξαφνικά, λες και δεν υπήρχαν τα στοιχεία από πριν, με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Για αυτό το λόγο είναι αθλιότητες να κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Αριστερά στο αν κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή και τα λοιπά. Άλλοι κλείσαν το μάτι και άλλοι τρώγαν το ξύλο.

Το πιο μεγάλο έγκλημα που έγινε μέχρι το ’13 ήταν ότι υπήρχαν πολλές διαφορετικές δικογραφίες για την ίδια οργάνωση δηλαδή ήταν ήδη ολοφάνερο ότι πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση. Μόλις το 2013

ΔΗΜ: Ότι υπήρχαν καθυστερήσεις και ευθύνες δεν υπάρχει καμία αμφιβολία

Έχει ευθύνες εκτός από την τότε κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη άρα μην πέφτουν από τα σύννεφα στο αν κάποιος πρώην σήμερα Αρεοπαγίτης ηγείται ενός σχήματος, αν υπάρχουν Αρεοπαγίτες που προβληματίζονται κλπ.

Αναφορικά με τη δήλωσή του για τις εκλογές «να το δούμε αν είναι μικρή η διαφορά» σε αντίθεση με τη δήλωση του κ. Τσίπρα ¨δεν θα κάνουμε κυβέρνηση ηττημένων»: Ισχύει ότι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και επειδή έχει γίνει πολύ μεγαλύτερη κουβέντα από το νόημα αυτού που είπα το παίρνω πίσω για να λήξει οποιαδήποτε κουβέντα. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα δηλαδή με την κυβέρνηση Μητσοτάκη έτσι όπως έχει πορευτεί μέχρι σήμερα έχει τεράστια σημασία μια νίκη. Να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και πάνω εκεί να οικοδομηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα κυβέρνηση ανοχής: Θα μπορούσε. Εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευτεί το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, υπάρχει ένα κομμάτι που αφορά τις πρώτες 50 μέρες, θα μπορούσε κάλλιστα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση καταρχάς να εξυπηρετήσει κάτι τέτοιο, υπάρχουν πολλά σενάρια.

ΔΗΜ.: Θα μπορούσε να γίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού με συγκεκριμένη θεματολογία

Ειδικού σκοπού συνήθως ονομάζαμε άλλα πράγματα δηλαδή αν θυμηθείτε την κυβέρνηση Τζανετάκη ήταν κυβέρνηση για την κάθαρση κλπ. Εδώ αφορά την κατάργηση πολλών άδικων αντιλαϊκών ρυθμίσεων που έχει φέρει η ΝΔ η οποία μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αναφορικά με την υποψηφιότητα Αντώναρου και πόσο βοηθάει την προοπτική της προοδευτικής συνεργασίας: Η συγκεκριμένη δήλωση που έκανε ο κ.Αντώναρος για το ΠΑΣΟΚ σίγουρα δεν βοήθησε και την ανασκεύασε ο ίδιος, την πήρε πίσω. Είναι ευρύ το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων που θα είχε συμφέρον εκφράζοντας κάποιες ανάγκες της κοινωνίας, να σταθεί σε ένα μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αυτές τις δυνάμεις προφανώς ανήκει ο κ. Αντώναρος. Θεωρώ ότι η αντιπολίτευση που έκανε τα τελευταία χρόνια ηταν μια σοβαρή αντιπολίτευση. Ήταν μετρημένος, ήταν εύστοχος.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την άποψη του κ.Αντώναρου ότι σιγά –σιγά η Αριστερά αρχίζει και υποχωρεί στο ΣΥΡΙΖΑ και γίνεται ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας: Κατά τη γνώμη μου για να ξεπεραστούν πολλές παθογένειες που υπάρχουν στη χώρα χρειάζονται συναινέσεις δηλαδή να συμφωνηθούν 5-7 πράγματα τα οποία θα μπορέσουν σε ένα βάθος χρόνου δύο ή τριών τετραετιών να επιλυθούν βασικά προβλήματα, και σε αυτό θα υπήρχε η μεγάλη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. ένα εξ αυτών είναι το θέμα της Δικαιοσύνης που υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα εκεί δεν είναι πόσο αριστερά ή πόσο δεξιά ή που ακριβώς βρίσκεται το κέντρο βάρους, το πρόβλημα εκεί πέρα είναι η απεμπλοκή από τις δυνάμεις της διαπλοκής. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλών ειδών συνεργασίες, μεγάλου εύρους άρα δεν είναι το θέμα πόσο αριστερά ή πόσο δεξιά πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που πρέπει να έχει είναι ένα πρόγραμμα που να επιλύει τα προβλήματα.