«Στόχος µας δεν είναι µια κυβέρνηση ηττηµένων και µειοψηφίας», έλεγε από το βήµα της ∆ΕΘ τον Σεπτέµβριο ο Αλέξης Τσίπρας, προκειµένου να υποστηρίξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ µόνο ως πρώτο κόµµα θα µπει στη διαδικασία σχηµατισµού κυβέρνησης. Άνοιξε έτσι ένα µεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο θα φτάσει µέχρι και τις κάλπες του Μαΐου.

Από τότε πέρασε αρκετός καιρός και µεσολάβησαν πολλές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που «έβαζαν νερό στο κρασί του» για τη συγκεκριµένη θέση που διατυπώθηκε από τον πρόεδρό του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει πει µέχρι σήµερα κάτι διαφορετικό. Οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν βασικό εργαλείο της κυβέρνησης, για να ανασύρει µνήµες από το 2015, βάζοντας στο παζλ της «κυβέρνησης ηττηµένων» τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25, προκειµένου να επανέλθουν συζητήσεις για κλειστές τράπεζες και κλυδωνισµούς, που µόνο πολιτική σταθερότητα δεν θυµίζουν. «Μπαµπούλας» ή υπαρκτό σενάριο λοιπόν;

Για να γίνει πραγµατικότητα µια τέτοια προοπτική, προϋπόθεση είναι η συµµετοχή του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τάσσεται υπέρ του σχηµατισµού κυβέρνησης µόνο από την πρώτη Κυριακή, στις εκλογές µε την απλή αναλογική. Ενώ µάλιστα κατακρίνει τον Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του περί «ηττηµένων», λέγοντας ότι το ίδιο το Σύνταγµα επιβάλλει τη διερεύνηση για τον σχηµατισµό κυβέρνησης χωρίς να απαγορεύει αυτή να έχει κορµό ούτε το πρώτο αλλά ούτε και το δεύτερο κόµµα, επικαλούµενος ανάλογα κυβερνητικά µοντέλα στην Ευρώπη. Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν «ηττηµένοι» µε αυτή τη λογική στις εκλογές της απλής αναλογικής, κατά συνέπεια µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο µέχρι εδώ το σενάριο κυλάει.

Ανυπέρβλητο

Τα δύσκολα ξεκινούν στο να συµφωνήσουν προγραµµατικά τα δύο κόµµατα και ακόµα περισσότερο µε την προϋπόθεση που βάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, να µην είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς τον αποτυχηµένο πρώην πρωθυπουργό.

Με δεδοµένο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητούν για το ενδεχόµενο να µην ηγείται κυβέρνησης που έχει «κορµό» το κόµµα ο Αλέξης Τσίπρας και µε δεδοµένο επίσης ότι στο ΠΑΣΟΚ επιµένουν ότι δεν θα αλλάξουν θέση για το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», το εµπόδιο µοιάζει ανυπέρβλητο. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το πρόβληµα για τη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι η συζήτηση µε το δεύτερο κόµµα, καθώς θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες που δίνει η απλή αναλογική, άρα δεν υπάρχει και θέµα µε τα περί κυβέρνησης «ηττηµένων». Εµπόδια αποτελούν όσα προαναφέρθηκαν.

Ωστόσο, για να υπάρξει πλειοψηφία εδρών στο επόµενο Κοινοβούλιο, το πιο πιθανό σενάριο, µε βάση τις δηµοσκοπήσεις, είναι να χρειαστεί η συµµετοχή και του ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν ούτε να ακούνε ούτε να βλέπουν τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα µπορούσε να συνυπάρξει µε κόµµατα που τις κρίσιµες στιγµές έσπρωχναν την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκής οικογένειας», ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη για το ενδεχόµενο συνεργασίας µε το ΜέΡΑ25. Την ώρα που στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν σηµεία αναφοράς τις τοποθετήσεις Βενιζέλου και Σηµίτη για να ανοιχτούν ξανά στους κεντρώους ψηφοφόρους, η οποιαδήποτε αναφορά για συζήτηση µε τον Γιάνη Βαρουφάκη προκαλεί αναφυλαξία…

Οι δεξαμενές

Ακόµα κι αν µε έναν υπερβατικό τρόπο όλα αυτά τα εµπόδια ξεπεραστούν, η συµµετοχή του ΠΑΣΟΚ σε µια τέτοια κυβέρνηση θα είχε ως συνέπεια να ρισκάρει ένα µεγάλο µέρος του πυρήνα των ψηφοφόρων του που εκφράζονται ακόµη µε τα λεγόµενα αντι-ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά. Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη ξορκίζουν τέτοια σενάρια και κοιτούν τις δηµοσκοπήσεις, υπολογίζοντας στη µεγάλη δεξαµενή που επιλέγει τον «Κανένα» για πρωθυπουργό και τους ψηφοφόρους που επιδοκιµάζουν τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη «Ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» για τη θέση του πρωθυπουργού.

Με δεδοµένο ότι στις δηµοσκοπήσεις η δεξαµενή αυτή µετριέται µε ποσοστά που ξεπερνούν το 30%, το στοίχηµα του ΠΑΣΟΚ είναι η διεκδίκηση του µεγαλύτερου δυνατού ποσοστού από αυτήν. Το αποτέλεσµα, άλλωστε, θα κρίνει και την οποιαδήποτε συζήτηση για συµµετοχή σε κυβέρνηση.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 8/4