Αναδιατύπωση της πρότερης τροπολογίας, με την οποία απαγορεύεται να είναι υποψήφιοι στις εκλογές κατάδικοι, κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Εσωτερικών. Με αυτήν απαγορεύεται οριστικά η συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, καθώς η τροπολογία παραπέμπει ευθέως στο κόμμα «Ελληνες» του πρωτόδικα καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η πραγματική ηγεσία όποιου κόμματος, όπως τονίζεται, είναι απαραίτητο να μην έχει καταδικαστεί για αδικήματα. Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως πρέπει «η οργάνωση και δράση του κόμματος να εξυπηρετεί ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ειδικότερα, η τροπολογία περιέχει δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση.

Η πρώτη είναι ότι η ανακήρυξη θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση, δηλαδή από 10 δικαστές.

Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή.

Σκοπός της τροπολογίας είναι να ενισχυθεί η δικαστική κρίση και να θωρακιστεί, έτσι ώστε αυτή η δικαστική κρίση να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως όπου κι αν αυτή καταλήξει.

Η δικαιολογητική βάση της τροπολογίας έγκειται στο ότι παρέχονται περισσότερα εχέγγυα ανεξάρτητης και ορθής κρίσης όταν η εκδίκαση γίνεται από το σύνολο των μελών του τμήματος. Επιπλέον ότι η τεκμηρίωση για τη συνδρομή της πραγματικής ηγεσίας θα πρέπει να παρέχεται και από τις υπηρεσίες που κατέχουν τα σχετικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται, δηλαδή να μη συντρέχει στο ίδιο πρόσωπο τυπική ή πραγματική ηγεσία τους και καταδίκη για εγκληματική οργάνωση.


Δείτε την τροπολογία




Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία (ΕΔΩ)