Πρόσθετη νομοθετική πρωτοβουλία έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, ώστε να αποτρέψει τις προσπάθειες του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη να συμμετάσχει στις εκλογές με νομικά τερτίπια και  «κρυπτόμενος» πίσω από παρένθετα πρόσωπα. 

Σκοπός της τροπολογίας είναι να ενισχυθεί η δικαστική κρίση και να θωρακιστεί, έτσι ώστε αυτή η δικαστική κρίση να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως όπου κι αν αυτή καταλήξει.

Στην τροπολογία Βορίδη ξεκαθαρίζεται ότι για την συμμετοχή κόμματος στις εκλογές, πρέπει η πραγματική του ηγεσία να μην έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη για συγκεκριμένα αδικήματα.

Διευκρινίζεται ότι η πραγματική ηγεσία, έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, εμφανίζεται να ασκεί τη διοίκηση του κόμματος.

Ορίζεται ακόμη ότι η συνδρομή των συγκεκριμένων προϋποθέσεων, ελέγχεται από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο πρόεδρος και όλα τα μέλη του.

«Θέλουμε εμείς τώρα 56 να ενισχύσουμε δικαστική κρίση. Τίποτα περισσότερο, να τη θωρακίσουμε, να τη κάνουμε πιο ισχυρή. Να μην έχει κανέναν περιθώριο αμφισβήτησης όπου αυτή καταλήξει. Ούτε προδικάζουμε ούτε ξέρουμε τι θα κάνει ο Άρειος πάγος. Θέλουμε να είναι ισχυρή! Σε αυτή τη κατεύθυνση της ενίσχυσης δικαστικής κρίσης θα είναι η εκδήλωση συμπληρωτικής παρέμβασής μας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Θα ψηφιστεί με διαδικασίες - εξπρές τη Δευτέρα

Η τροπολογία αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί με διαδικασίες – εξπρές τη Δευτέρα, εν όψει της απόφασης του Αρείου Πάγου στις αρχές Μαΐου σχετικά με το κόμμα Κασιδιάρη, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αρμόδιο για την ανακήρυξη των πολιτικών κομμάτων που θα κατέβουν στις εκλογές.

Υπενθυμίζεται, ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ανακοίνωσε ότι θα τεθεί επικεφαλής του κόμματος Κασιδιάρη, προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο του νόμου που ψηφίστηκε για να μπει «μπλόκο» στη συμμετοχή του στις εκλογές.

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν για την τροπολογία πως «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, να τη θωρακίσουμε ώστε αυτή η δικαστική κρίση να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως όπου αυτή καταλήξει» 

Η στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Μέχρι στιγμής τα κόμματα δεν έχουν πάρει επίσημα θέση για το τι θα πράξουν στην επίμαχη τροπολογία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει τη ρύθμιση, ενώ το ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα την υπερψηφίσει.

«Θα είμαστε πάντα υπερ των πρωτοβουλιών για να μην συμμετάσχουν εγκληματικές οργανώσεις στις εκλογές», είπε ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης.

«Τώρα προσπαθούν να την αποτρέψουν με επικίνδυνες διατάξεις αποδίδοντας τους μάλιστα τον τίτλο του “αντισυστημικού”, όταν αποδεικνύεται ότι τέτοια κόμματα είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος», είπε από την πλευρά του ο Γ.Γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.