Έτοιμη είναι η τροπολογία από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, με την οποία το νομοθετικό μπλόκο στο λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη αναμένεται να ενισχυθεί περισσότερο. Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή απόψε και να ψηφιστεί στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, με το λεγόμενο ερανιστικό νομοσχέδιο.

Όπως προβλέπει ο νόμος, αφού έχουν προκηρυχθεί εκλογές και εντός τριών ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής πρότασης υποψηφιοτήτων, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασμούς. Αυτό αναμένεται να γίνει στις 5 Μαΐου. Πριν το πράξει αυτό, το -πενταμελές- Α1 Τμήμα θα ελέγχει αν συντρέχουν οι νέες προϋποθέσεις (που ψηφίστηκαν με νομοθετική ρύθμιση στις 8 Φεβρουαρίου), δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση αν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος «Έλληνες» είναι ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης και όχι ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Με την τροπολογία Βορίδη, ο έλεγχος αυτός θα γίνεται πλέον από την ολομέλεια του Α’ Τμήματος (Α1 και Α2), δηλαδή όχι από πέντε, αλλά από δέκα δικαστές και συγκεκριμένα αρεοπαγίτες. Έτσι, θα έχει περισσότερα εχέγγυα και μεγαλύτερη «θωράκιση» μια τέτοια απόφαση, που έχει, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ιδιαίτερη βαρύτητα.

Μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ, ο κ. Βορίδης τόνισε μεταξύ άλλων πως «το θέμα με τον Κασιδιάρη έχει και κάτι πρόσθετο. Το πρόσθετο είναι ότι ο Κασιδιάρης δεν είναι απλώς κάποιος στον οποίο διοχετεύεται η αντισυστημική ψήφος, είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας για ηγεσία σε εγκληματική οργάνωση, στην οποία αποδίδονται συγκεκριμένες βαριές κακουργηματικές πράξεις».

Πρόσθεσε δε τα εξής: «Άρα λοιπόν εδώ αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να διαχωριστούν. Η παρέμβαση την οποία έχει κάνει η κυβέρνηση είναι ένα ζήτημα να συζητήσουμε, λοιπόν, το πρώτο, που είναι σύνθετες πολιτικές και σύνθετες δράσεις και μπορούμε να συζητάμε πολύ γι' αυτό, είναι ένα άλλο ζήτημα το να συζητήσουμε το δεύτερο, που είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση που λέει ότι από τη μια μεριά το ποινικό τμήμα της Δικαιοσύνης τον καταδικάζει ως αρχηγό εγκληματικής οργανώσεως και έρχεται ένα άλλο τμήμα της Δικαιοσύνης επίσης, το Α1 του Αρείου Πάγου, που λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός. Η παρέμβασή μας θα εκδηλωθεί και νομίζω ότι θα τη συζητήσουμε εκτενώς στη Βουλή τη Δευτέρα».