Eυθεία απειλή για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και τη διεθνή εικόνα της χώρας συνιστά η απόφαση του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου (Τάσου) Κανελλόπουλου να τεθεί επικεφαλής του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, προκειμένου να δημιουργηθεί σύγχυση στην εξέταση της υπόθεσης από τον Άρειο Πάγο, για να κάνει δεκτή την αίτηση του νέου πολιτικού φορέα και να μπει στη Βουλή με ένα συνονθύλευμα υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και καταδικασμένοι.

Ο επί τέσσερις δεκαετίες διώκτης του εγκλήματος στα 76 του χρόνια επέλεξε να συνεργαστεί με έναν καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα να τον αποδοκιμάσουν δημοσίως και τα αδέλφια του (σ.σ.: Δεν έχει δική του οικογένεια), αναφέροντας πως «δεν έχουμε καμία σχέση με επιλογές που συναντούν τη ρητή μας διαφωνία».

Ο δημόσιος βίος δηλητηριάζεται επικίνδυνα από έναν λειτουργό που εξελίχθηκε εφαρμόζοντας τον νόμο και τώρα πηγαινοέρχεται στις φυλακές, για να συνομιλήσει με τον κομματικό συνεταίρο του.

________

Κι επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», η στάση του γεννά εύλογες απορίες, καθώς δεν μπορεί να εξηγηθεί πώς ένας Καλαβρυτινός, μεγαλωμένος στη φρίκη της ναζιστικής θηριωδίας, με τους 1.200 νεκρούς και τους χιλιάδες ξεσπιτωμένους, συνεργάζεται με έναν ναζιστή, που κυκλοφορεί φορώντας μπλούζες με λογότυπα των S.S. και έχοντας τατουάζ στον ώμο του τη σβάστικα.

Δήλωση για συμμετοχή

Την περασμένη Τρίτη εξελέγη παμψηφεί πρό εδρος των «Ελλήνων» και με την ιδιότητά του αυτή θα υποβάλει δήλωση στον Άρειο Πάγο (όπου επί οκτώ έτη υπηρετούσε ως αντεισαγγελέας) για συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Διαδικαστικά, η αίτηση θα κριθεί στις 5 Μαΐου, στο Α' Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου.

Το νομοθετικό μπλόκο στο λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη αναμένεται να ενισχυθεί περισσότερο με τη νέα τροπολογία της κυβέρνησης. Οπως προβλέπει ο νόμος, αφού έχουν προκηρυχθεί εκλογές και εντός τριών ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής πρότασης υποψηφιοτήτων, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασμούς. Πριν το πράξει αυτό, το Α1 Τμήμα ελέγχει, με - ταξύ άλλων, αν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος «Έλληνες» είναι ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης και όχι ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Με την τροπολογία, ο έλεγχος αυτός θα γίνεται πλέον από την ολομέλεια του Α’ Τμήματος (Α1 και Α2), δηλαδή όχι από πέντε, αλλά από δέκα δικαστές.

«Το θέμα με τον Κασιδιάρη έχει και κάτι πρόσθετο. Το πρόσθετο είναι ότι ο Κασιδιάρης δεν είναι απλώς κάποιος στον οποίο διοχετεύεται η αντισυστημική ψήφος. Είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας για ηγεσία σε εγκληματική οργάνωση, στην οποία αποδίδονται συγκεκριμένες, βαριές κακουργηματικές πράξεις», δήλωσε προ ημερών στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, εξηγώντας τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Τα αδέλφια

Πέραν των άρρηκτων δεσμών με τη Δικαιοσύνη, αφού και ο τρίτος αδελφός του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, είναι επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, η οικογένεια «πατάει γερά» και διαχρονικά στο ΠΑΣΟΚ, όπου ο επίσης έγκριτος νομικός αδελφός του, Αθ. Κανελλόπουλος, έχει οριστεί από τον κ. Ανδρουλάκη αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, ενώ κατά το παρελθόν ήταν και υποψήφιος βουλευτής.

«Το αίμα νερό δεν γίνεται», αλλά πώς αλλιώς αυτοί οι άνθρωποι θα προστάτευαν την αξιοπρέπειά τους; «Από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε εμμέσως τις σκέψεις και τις επιλογές του να δραστηριοποιηθεί πολιτικά με τον τρόπο που αναφέρεται στα πρόσφατα δημοσιεύματα, του γνωστοποιήσαμε ευθέως τις αντιρρήσεις μας, με την ελπίδα αποτροπής του. Όταν οι επιλογές του αυτές δημοσιοποιήθηκαν, εκφράσαμε εκ νέου, με κάθε δυνατό τρόπο, την πλήρη αντίθεσή μας», επεσήμαναν τα αδέλφια του.

Νομιμοποίηση

Μάταια όμως. Ο κ. Κανελλόπουλος δηλώνει ότι «θα δώσει τη μάχη της νομιμοποίησης» φορώντας τον «φερετζέ» του προέδρου, σε μια προσπάθεια να διαφύγει από τη μέγγενη του νέου πλαισίου (Ν. 5019/2023), το οποίο ψηφίστηκε από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και απαγορεύει σε κόμματα και πολιτικούς σχηματισμούς να συμμετέχουν στις εκλογές, εάν ηγετικά τους στελέχη έχουν καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, όπως αυτό της εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι, εάν οι «Έλληνες» αποκλειστούν ή του ζητήσουν να εξαιρέσει από τα ψηφοδέλτια τον Ηλία Κασιδιάρη, τότε θα αποσυρθεί από τις πρώτες κάλπες. Θα επανέλθει όμως στις δεύτερες με το δικό του κόμμα, το υφιστάμενο από τον Φεβρουάριο του 2022, ΕΑΝ, επιχειρώντας στο μεσοδιάστημα και πάλι να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια τον Ηλ. Κασιδιάρη και όσους το επιθυμούν.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 8/4/2023.