Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοτεχνικές αλλαγές επί του άρθρου 43 του ερανιστικού νομοσχεδίου για το ακαταδίωκτο των Ανεξαρτήτων Αρχών επιβεβαίωσε στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης.

 Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών, στην αρχή της συνεδρίασης ενημέρωσε πως θα αφαιρεθεί η φράση «παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών». Όπως εξήγησε, η επίμαχη αναφορά είχε τεθεί αλυσιτελώς καθώς η παραβίαση αυτή καλύπτεται από την αναφορά στον δόλο. «Η παραβίαση του απορρήτου σε κάθε περίπτωση τελείται εκ δόλου. Περιορίζεται το ακαταδίωκτο για την εκ δόλου», είπε χαρακτηριστικά.

 Υπενθυμίζεται πως η αρχική διατύπωση στο επίμαχο άρθρο αφορούσε τις ακόλουθες Αρχές: Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού και Συνηγόρου του Πολίτη και είχε ως εξής:

 «α) Δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια, (β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».