Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ηµέρες µε αφορµή και τα αποτελέσµατα των πρόσφατων δηµοσκοπήσεων γύρω από το ενδεχόµενο σχηµατισµού κυβέρνησης συνεργασίας µετά το αποτέλεσµα της πρώτης κάλπης.

Είναι πολλοί εκείνοι που, βλέποντας την πτώση στα ποσοστά του κυβερνώντος κόµµατος, άρχισαν να καλλιεργούν (και µάλιστα µε ακόµα µεγαλύτερη ένταση σε σχέση µε το παρελθόν) το σενάριο της συγκυβέρνησης Ν.∆. - ΠΑΣΟΚ. Οπως επισηµαίνουν, µάλιστα, οι υπέρµαχοι αυτής της ιδέας, «από τη στιγµή που θα προσφερθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να καθίσει στο τραπέζι, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθεί ο Μητσοτάκης».

Φυσικά, όλη αυτή η κουβέντα -η οποία συνδέεται εµφανώς και µε τις αναταράξεις που προκάλεσε συνολικά στο πολιτικό σύστηµα η τραγωδία των Τεµπών- δεν λαµβάνει υπ’ όψιν έναν από τους βασικότερους παράγοντες, που συνδέονται µε το άθροισµα των ποσοστών που είναι αναγκαίο προκειµένου να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη.

Τα γκάλοπ

Και αυτό γιατί, αν λάβουµε υπ’ όψιν τα δηµοσκοπικά ευρήµατα της παρούσας χρονικής συγκυρίας, προσδίδοντας και µια πιο αισιόδοξη version, δηλαδή τη Ν.∆. να κινείται εκλογικά στην περιοχή του 32%-33%, το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή του 10%-11% και το άθροισµα των εκτός Βουλής να είναι (περίπου) στα επίπεδα των εκλογών του ’19, δηλαδή στην περιοχή του 9%, τότε είναι αδύνατη η συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας. Με απλά λόγια, ακόµα και αν ήθελαν οι Μητσοτάκης - Ανδρουλάκης να προχωρήσουν από κοινού στη δηµιουργία κυβέρνησης, δεν θα τους το επέτρεπε το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσµα.

Πρακτικά, αυτό σηµαίνει ότι όσο µειώνεται η εκλογική δύναµη της Ν.∆. (να σηµειωθεί ότι πτωτικές τάσεις καταγράφει σε όλες τις έρευνες και το ΠΑΣΟΚ) τόσο αποµακρύνεται κάθε ενδεχόµενο να προκύψει κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής. Αυτό είναι το ένα πρόβληµα-ντεσαβαντάζ, γιατί εν προκειµένω υπάρχει και ένα δεύτερο, που ενδεχοµένως να είναι και το σηµαντικότερο.

Οι όροι του ΠΑΣΟΚ

Ως γνωστόν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που εσχάτως είναι αλήθεια ότι έχει αρχίσει δειλά-δειλά να κουβεντιάζει για συνεργασίες, θέτει ως βασικό όρο συµµετοχής του σε κυβερνητικό σχήµα να µην είναι επικεφαλής ο αρχηγός του πρώτου κόµµατος. Αυτό σηµαίνει ότι, στην περίπτωση που ανακύψει µια τέτοια συζήτηση µετά τις εκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης θα θέσει βέτο στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επ’ αυτού δεν χρειάζεται καµία απολύτως ανάλυση, αφού ο τελευταίος έχει ξεκαθαρίσει µε τον πλέον σαφή τρόπο ότι δεν νοείται κυβέρνηση της οποίας δεν θα ηγείται ο ίδιος. Εδώ που τα λέµε, είναι και πολιτικά παράδοξο να προβάλλεται ένας τέτοιος όρος από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, η πιθανότητα να προκύψει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

Σε δεύτερες κάλπες

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός εγκαίρως έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές, ζητώντας από τους πολίτες ισχυρή εντολή, προκειµένου να συνεχίσει τις µεγάλες και αναγκαίες αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στη χώρα. Η αδυναµία συγκρότησης κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή εκ των πραγµάτων βάζει σε άλλη βάση το αίτηµα Μητσοτάκη για δηµιουργία αυτοδύναµης κυβέρνησης.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 18 Μαρτίου 2023.