Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να περιφέρει από χωρίου εις χωρίον την ιδέα της προοδευτικής διακυβέρνησης, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά, και μάλιστα αγεφύρωτα. Εκτός από την άρνηση του Ανδρουλάκη να αποδεχτεί πρωθυπουργό τον Τσίπρα σε κυβέρνηση συνεργασίας, ένα νέο βέτο ήρθε να προστεθεί: η κάθετη και ανυποχώρητη, όπως λέει η Χαριλάου Τρικούπη, άρνηση να συνεργαστεί σε κυβέρνηση με το ΜέΡΑ25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν παραβίαση ιδεολογικής κόκκινης γραμμής την οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με το ΜέΡΑ25. «Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστεί με τον κ. Βαρουφάκη, που έπαιξε με τη δραχμή και πήγε να βγάλει τη χώρα εκτός πλαισίου. Το ΠΑΣΟΚ, που έσωσε επανειλημμένα τη χώρα από τη χρεοκοπία, δεν θα πάει με τον κ. Βαρουφάκη, που μας οδηγούσε προς τη χρεοκοπία και τη δραχμή», υπογράμμισε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Είχε προηγηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε αναφέρει επί λέξει: «Πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη χώρα».
Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σοβαρό, μετριοπαθές κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, που λειτουργεί με συστημικούς κανόνες και δεν επιθυμεί να τινάξει στον αέρα την πορεία του για να συνεργαστεί με έναν αλλοπρόσαλλο πολιτικό σχηματισμό, που θέλει να δυναμιτίσει το ευρωπαϊκό πολιτικό και κεντρικό τραπεζικό σύστημα.

Προσθέτουν δε ότι ακόμα και η φιλολογία ενός ενδεχόμενου συνεργασίας απομακρύνει τους πολίτες που απεχθάνονται επικίνδυνες και ακραίες πολιτικές συμπεριφορές, όπως η πρόσφατη δήλωση Βαρουφάκη «να τινάξουν τις τράπεζες, καθώς το σύστημα δεν επιδέχεται διόρθωση». Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει εκφραστεί απαξιωτικά για το ΠΑΣΟΚ και πολύ πρόσφατα πήρε αποστάσεις, λέγοντας ότι «εκφράζει έναν πολιτικό χώρο που έβαλε τον τόπο στα μνημόνια». Σκληρή κριτική εξαπολύει και στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με το «τέρας» του Μητσοτάκη ούτε με το «τέρας» του Τσίπρα.