«Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη τον λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας».

Με τα λόγια αυτά ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε την αναγγελία της ημέρας διεξαγωγής των εκλογών. Η προεκλογική περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό. Η ανακοίνωση του 75% των υποψήφιων βουλευτών ήταν το πρώτο βήμα. Το κλείσιμο του «φακέλου Πολάκη» το δεύτερο και η... προσπάθεια για δημοσκοπική ανατροπή, μετά τα Τέμπη, το τρίτο.

Στις 8-9 Απριλίου θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προκειμένου να εγκρίνει το πολιτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων και του Επικρατείας θα πραγματοποιηθεί σε μια νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά το Πάσχα. Η προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση κινείται σε δύο άξονες: αξιοποίηση της λαϊκής οργής και θεσμικές στρατηγικές αλλαγές για την επόμενη ημέρα.

Παράλληλα, θα επιδιώξει τις αμέσως επόμενες ημέρες να ρίξει τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. «Όχι ως δείγμα καλής θέλησης αλλά κυρίως ως το πρώτο βήμα ανάδειξης των κοινών θετικών στοιχείων με τον όμορο προοδευτικό χώρο», σημείωνε υψηλόβαθμος παράγοντας της Κουμουνδούρου.

Χαρακτηριστική είναι και η χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία: «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν γίνονται στη βάση της συμπάθειας των προσώπων, αλλά με βάση τις προγραμματικές θέσεις. Με ξενίζει που ο κ. Ανδρουλάκης το μόνο πρόβλημα που έχει για να κυβερνήσει με τη ΝΔ είναι ένα πρόσωπο: Ο κ. Μητσοτάκης. Οι πολιτικές της Δεξιάς δεν είναι πρόβλημα;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κουμουνδούρου θα ζητήσει και επισήμως, πλέον, την οργάνωση ενός τηλεοπτικού διαλόγου ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. «Χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μια ανοιχτή αντιπαράθεση σε προγράμματα και θέσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής και διεκδικητών της εξουσίας», σημείωνε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτοντας εμμέσως πλην σαφώς και το πνεύμα του περιεχομένου.

Σύμφωνα με τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, ο στόχος είναι να βρεθεί στην πρώτη θέση. Κάτι που με βάση τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα δεν προκύπτει. Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να επιμένει, καθώς στη χθεσινή του συνέντευξη εκτίμησε πως «όλες οι ποιοτικές μετρήσεις αναφέρουν ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων αποφασίζει τι θα ψηφίσει τις τελευταίες 20 ημέρες πριν από τις κάλπες. Είναι σημαντικό οι πολίτες να ακούσουν προγραμματικές θέσεις, να ακούσουν αλήθειες».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/3