Aπό την «προοδευτική διακυβέρνηση» στο «προϊόν εκβιασμού». Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στα χαρακώματα. Και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος. Ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες ομιλίες του έχει κάνει μια «διακριτική» αλλά ουσιαστική στροφή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα», σημειώνει με εμφατικό τρόπο, θυμίζοντας το παλιότερο σύνθημα για την «πρώτη φορά Αριστερά». Δεν αποφεύγει όμως να υπενθυμίζει, στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ότι «εμείς κάνουμε μονομέτωπο αγώνα και στόχος μας είναι να πέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Για την Κουμουνδούρου το ζητούμενο είναι σε πρώτη φάση να βρεθούν σε αδύναμη εκλογική θέση η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέτει ουσιαστικά το δίλημμα χωρίς να το κατονομάζει ευθέως: «Τσίπρας ή Μητσοτάκης», φέρνοντας στην επιφάνεια παλαιότερα προσωπικά διλήμματα «Παπανδρέου ή Μητσοτάκης». «Τότε η Αριστερά ήταν στη γωνία. Η ιστορία κάνει κύκλους», λένε με νόημα τα μπαρουτοκαπνισμένα και «τραυματισμένα» στελέχη του κόμματος.

Το μήνυμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάλυψε ξαφνικά το άκαιρο της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Πολλοί πιστεύουν ότι από τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, χωρίς κανένα παζάρι για υπουργικές θέσεις», κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς τον Κ. Μητσοτάκη. Ουκ ολίγοι αφήνουν να εννοηθεί πως είτε επρόκειτο για προϊόν εκβιασμού είτε για «αποτέλεσμα εσωκομματικής πίεσης».

Υπενθυμίζουν παλαιότερη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία «πρέπει να στείλουμε τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση». «Προσπαθεί να αλιεύσει κατά καιρούς ψήφους από την Αριστερά και άλλοτε ψήφους από τη Δεξιά», τονίζουν, ενώ οι πιο καχύποπτοι θεωρούν ότι «αντιδρά σπασμωδικά, βλέποντας το ποσοστό του κόμματός του δημοσκοπικά να πέφτει με γεωμετρική πρόοδο». Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι αν η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στην κάλπη της απλής αναλογικής είναι υπέρ της ΝΔ και εμφανής, δηλαδή πέραν των 4-5 μονάδων, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να κερδηθεί η εξουσία. Χωρίς να αποκλείουν τίποτα, κάποιοι κάνουν λόγο για «διαχείριση αξιοπρεπούς ήττας». Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είναι από εκείνους που πιστεύουν στο μεγάλο «come back» και στην πλήρη ανατροπή. Ανατροπή χωρίς πρωτιά δεν μπορεί να συμβεί. Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει ο ίδιος καλύτερα από όλους. Όπως επίσης είναι κοινό μυστικό ότι «ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα δεν υπάρχει».

Στην Κουμουνδούρου το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια αλλαγή τακτικής. Σε πολιτικό, επικοινωνιακό και προεκλογικό επίπεδο. Όξυνση, υψηλοί τόνοι, επιθετική στάση. Λέγεται πως ο πρόεδρος του κόμματος συνομιλεί εκτός των άλλων και με εκτός ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα και παράγοντες. Και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Η σκλήρυνση της στάσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δεν ήταν αποτέλεσμα πρόσκαιρης επιλογής ούτε «πολιτικού θυμού». Εξάλλου οι πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο σκληροί στις εισηγήσεις τους. Λέγεται, για παράδειγμα, πως ο Γιάννης Ραγκούσης είχε την άποψη της πλήρους απουσίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τη Βουλή μέχρι τις εκλογές. Ενώ αντιθέτως η αριστερή τάση υποστήριξε μεν και την πρόταση δυσπιστίας και την αποχώρηση, αλλά διαφώνησε εν μέρει με την τελευταία.

Αρκετοί είναι εκείνοι επίσης που πιστεύουν αναλύοντας τις δημοσκοπικές καταγραφές πως η προοπτική της «προοδευτικής διακυβέρνησης» είναι εκλογικά πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το ξεκαθάρισε και στη συνέντευξη του Ζαππείου («δεν θα συμβάλω σε κυβέρνηση ηττημένων»), μιλώντας για πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μόνον τυχαίο δεν ήταν…

Αριστερές διαρροές

Έμπειροι πολιτικοί παράγοντες της Αριστεράς εκτιμούν πως η επιμονή στην «προοδευτική διακυβέρνηση» ενδεχομένως να «χάνει» από τα αριστερά. «Οι “γερμανοτσολιάδες” από το “προοδευτικό” ΠΑΣΟΚ απέχουν αρκετά», σημειώνουν, χωρίς να παραγνωρίζουν πως «η “μήτρα” του παλιού και ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ είναι Κεντροαριστερά και κυρίως αντι-μητσοτακική». Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν επιπλέον πως η Χαριλάου Τρικούπη διώκεται από τα φαντάσματα του παρελθόντος. Διακρίνουν ότι εντός του ΠΑΣΟΚ ένα ισχυρό ρεύμα είναι «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» και «αντι-Τσίπρας», ενώ στο προσωπικό δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» θα απαντήσουν υπέρ του σημερινού πρωθυπουργού.

«Μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να ηττήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές, διαθέτει όμως ισχυρή βάση μελών και στελεχών», σημειώνουν με νόημα.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδημητρίου

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 12/2