«Θέλουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό άνω του 10% για να μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Βλάχος αναφορικά με τις προσεχείς εκλογές.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεμένο με κάποια υπόσχεση συγκυβέρνηση. Προϋπόθεση οι προαμματικές συγκλίσεις και αν μπορεί ένα τρίτο πρόσωπο να υπηρετήσει την προοδευτική στροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Βλάχος σχετικά με το σενάριο συγκυβέρνησης.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Βλάχου στα Παραπολιτικά 90,1

Π.ΒΛΑΧΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να κάνει που είπε ο κ. Ανδρουλάκης χθες ισχυρό διψήφιο, θα τιμήσουμε τη διερευνητική εντολή, προγραμματικές συγκλίσεις. Τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργός εφόσον ο λαός μας δώσει ισχυρό διψήφιο.

Π.ΒΛΑΧΟΣ: Θέλουμε έχει ισχυρό διψήφιο ποσοστό εμφανώς πάνω από 10% για να μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις ειδάλλως ο λαός θα μας έχει πει ότι δεν μας έχει τόσο πολύ ανάγκη και θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους πολιτικής φιλοδοξίας.

Π.ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είναι δεμένο το ΠΑΣΟΚ με κάποια υπόσχεση συγκυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ θα μπει στη συζήτηση για συγκυβέρνηση υπό κάποιες προϋποθέσεις, αυτές οι προϋποθέσεις έχουν να κάνουν προφανώς με το αν θα βρεθούν προγραμματικές συγκλίσεις και αν μπορεί ένα τρίτο πρόσωπο να υπηρετήσει αυτό το πρόγραμμα και αυτή την προοδευτική στροφή. Εμείς αυτό ζητάμε και θα το πράξουμε τη στιγμή που πρέπει και με το θεσμικό σεβασμό που πρέπει και στα υπόλοιπα κόμματα αλλά και φυσικά απέναντι στον ελληνικό λαό. Το σημαντικό είναι να πάμε στις εκλογές και να ψηφίσει ο κόσμος ΠΑΣΟΚ από εκεί και περά να είναι βέβαιος ο κόσμος ότι εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει.

Ερωτηθείς αν είναι προϋπόθεση να συμφωνήσουν σε τρίτο πρόσωπο οι συνομιλητές τους στις διερευνητικές

Π.ΒΛΑΧΟΣ: Εμείς θελουμε αυτό το οποίο προτείνουμε να μπορεί να το υπηρετήσει κάποιος. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης έχουν αποδείξει ότι έχουν ταυτιστεί με πρακτικές και ένα στυλ διακυβέρνησης το οποίο ούτε την επόμενη μέρα της χώρας μπορεί να βοηθήσει ούτε το κράτος να σεβαστεί ούτε να απεμπλακούμε από όλο αυτό το συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας που ζήσαμε την τελευταία 9ετία. Συνεπώς κανένα από αυτά τα δύο πρόσωπα δεν μπορεί να υπηρετήσει ένα τέτοιο προοδευτικό σχέδιο για τη χώρα.

Ερωτηθείς γιατί ο κ. Ανδρουλάκης δεν συνάντησε τον Πρωθυπουργό

Π.ΒΛΑΧΟΣ: Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό γιατί μια ατάκα του κ. Μητσοτάκη μπροστά σε δημοσιογράφους προς τον κ. Ανδρουλάκη «να τα πούμε κάποια στιγμή» δεν μπορεί να θεωρείται θεσμική πρόσκληση από ένα γραφείο πρωθυπουργού. Επίσημη πρόσκληση από τον κ. Μητσοτάκη δεν υπήρξε ποτέ κι όπως είπε και ο κ. Ανδρουλάκης ήταν στις προθέσεις του να δει τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά λόγω της πανδημίας η οποία επανήλθε εκείνο το διάστημα και του πολέμου στην Ουκρανία και τα λοιπά το πράγμα πήγε πίσω και δεν έγινε ποτέ προφανώς με ευθύνη όλων. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είδε κανέναν αρχηγό, έχει δει μόνο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με αφορμή την πρόταση τους για κρατικοποίηση της Hellenic train

Π.ΒΛΑΧΟΣ: Καταρχήν είναι μια από τις προϋποθέσεις που βάζουμε για να ξαναλειτουργήσουν τα τρένα δεν είναι μόνο αυτή. Σημασία έχει να έχεις ένα κράτος το οποίο εξασφαλίζει ότι τα δημόσια αγαθά θα παρέχονται στον πολίτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δηλαδή τι σημαίνει αυτό; Ότι προφανώς θα πάρουμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πίσω στην ευθύνη του κράτους και το κράτος θα πάει σε ένα διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για να βρει έναν καλύτερο στρατηγικό επενδυτή, με καλύτερους όρους που θα συνεργάζεται με τον ΟΣΕ.

ΔΗΜ: Γιατί όχι επαναδιαπραγμάτευση με τους Ιταλούς αλλά κρατικοποίηση και μετά πώληση αν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής;

Π.ΒΛΑΧΟΣ: Θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής γιατί βλέπετε ότι σε όλη την Ευρώπη οι σιδηρόδρομοι είναι στην προτεραιότητα. Κρατικοποίηση γιατί κάποιος πρέπει να εγγυηθεί ότι τηρείται το δημόσιο συμφέρον και εδώ αποδείχτηκε ότι είχαμε μια σύμβαση η οποία ήταν εξόχως προβληματική και είχαμε και δύο νησίδες που δεν μιλούσε η μια με την άλλη, τον ΕΡΓΟΣΕ με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Δεν μπορεί ένας επιβάτης που κάποιος του υπόσχεται αγοράζοντας ένα εισιτήριο ότι θα φράσει στη Θεσσαλονίκη σε 4 ώρες να πηγαίνει στον άλλο κόσμο επειδή δεν συνεννοούνται αυτοί οι δύο ή γιατί δεν μπορεί το κράτος να κάνει τα στοιχειώδη και να διασφαλίσει ότι και ο πάροχος αλλά και το δίκτυο θα εγγυώνται την ασφάλεια του πολίτη. Μάθαμε κάτι από την πανδημία και από τις διαδοχικές κρίσεις ότι το κράτος μπορεί να εγγυηθεί το δημόσιο συμφέρον και η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι τυχαίο ότι επιστρέφει. Επιστρέφει ακριβώς για να εγγυηθεί αυτή την παρακαταθήκη ότι πρέπει να έχουμε ισχυρά δημόσια αγαθά, να προστατεύουν τον πολίτη και να παρεμβαίνει όπου μπορεί χωρίς να στρεβλώνει την αγορά αλλά να εγγυάται ότι όλα θα λειτουργούν ρολόι και μπορεί το κράτος να το κάνει.

Αναφορικά με την πρότασή τους για ανασύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Π.ΒΛΑΧΟΣ: Προφανώς και η Ρυθμιστική Αρχή και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είχαν ενημερώσει τον κ. Καραμανλή προηγουμένως για τα προβλήματα άλλο αν ο κ.Καραμανλής κάνει σήμερα ότι δεν γνωρίζει, υπήρχε γνώση. Από εκεί και πέρα, πέρα από το προσωπικό και τα πρόσωπα τα οποία στελεχώνουν τέτοιους οργανισμούς πρέπει και το κράτος εφόσον θέλει αυτές οι ρυθμιστικές αρχές να παρεμβαίνουν και να διορθώνουν τις αρρυθμίες μας αγοράς θα πρέπει να λειτουργούν και με κάποιους κανόνες. Δηλαδή δεν μπορεί μια τέτοια Αρχή να λειτουργεί με τέσσερα άτομα και να μη γίνεται τίποτα. Δεν μπορεί μια τέτοια Αρχή να μην έχει ποιοτικά στάνταρτ ή να μπορεί να κάνει ελέγχους για παράδειγμα. Άρα υπάρχουν ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα σύμφωνα με τα οποία μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τις ρυθμιστικές αρχές και όχι απλά να είναι τοποτηρητές μιας κατάστασης και να κάθονται άνθρωποι σε καρέκλες χωρίς πραγματικές εξουσίες. Αυτο είναι το μεγάλο μάθημα και δεν αφορά μόνο την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων αφορά και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αφορά αυτό το έκτρωμα που φτιάξανε προχθές που αφορά και τα νερά και την ενέργεια.

ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι είναι κερκόπορτα για ιδιωτικοποίηση του νερού παρά την κρίση του ΣτΕ;

Π.ΒΛΑΧΟΣ: Τι ρόλο έχει να εισαγάγουν μια Ρυθμιστική Αρχή, οι ρυθμιστικές αρχές μπαίνουν στις αγορές για να προλαμβάνουν τις στρεβλώσεις έχουμε κάποια αγορά νερού εδώ για να έχουμε Ρυθμιστική Αρχή;

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει παραιτηθεί ο κ. Ανδρουλάκης από το ευρωκοινοβούλιο

Π.ΒΛΑΧΟΣ: Προφανώς αυτό έχει να κάνει και με τον ίδιο αλλά έχει να κάνει και με τις διαδικασίες που τρέχουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με τις επιτροπές τις παρακολουθήσεις και όλες τις υποχρεώσεις που έχει ο κ.Ανδρουλακης πλέον να αναδείξει και το ζήτημα των υποκλοπών στο εξωτερικό. Αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν ήταν ευρωβουλευτής θα ήταν δύσκολο να τα κάνει όλα αυτά.