Tις αναγκαίες τομές για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και εν προκειμένω εκείνων των θυλάκων που βρίσκονται ακόμη στην κατάσταση του ΟΣΕ, αλλά πρωτίστως την αδιαπραγμάτευτη βούλησή του να συγκρουστεί με κατεστημένες νοοτροπίες δεκαετιών, υπογράμμισε μέσω της χθεσινής του συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον Σταύρο Θεοδωράκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου ιεραρχεί πλέον ως ύψιστη πολιτική προτεραιότητα τις τομές στη Δημόσια Διοίκηση, καθιστώντας τες μια κεντρική διαχωριστική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καθ’ οδόν προς τις κρίσιμες εκλογές της απλής αναλογικής. Ούτως ή άλλως, το επιχείρημα ότι μια σταθερή - αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απαλλαγμένη από ατέρμονες εσωτερικές διαπραγματεύσεις, είναι η καλύτερη εγγύηση ταχύτατης προώθησης των επιβεβλημένων μεταρρυθμίσεων και αποτελεί εκ των πραγμάτων την πολιτική αιχμή του δόρατος στην προεκλογική στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος.

Εκλογές τον Μάιο

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε, εξάλλου, για πρώτη φορά, ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο με το επικρατέστερο σενάριο να παραμένει η 21η Μαΐου, αλλά χωρίς να αποκλείεται και η τελευταία Κυριακή του μήνα.

Οι επαναληπτικές εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα πραγματοποιηθούν είτε στις 2 είτε εναλλακτικά στις 9 Ιουλίου, αντιστοίχως. Ο πρωθυπουργός πρααναγγέλλει, εξάλλου, την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης της εξαγοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την ιταλική εταιρεία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημοποιεί, δε, τη βούλησή του να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να θεσμοθετηθεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι στο φόντο της χθεσινής συνέντευξης του πρωθυπουργού αλλά και της παρουσίας του παραιτηθέντος υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κλείνει ένας πρώτος κύκλος στη στρατηγική διαχείρισης μετά την ανείπωτη εθνική τραγωδία.

Tο θέμα του ΟΣΕ

Τούτο, πάντως, δεν σημαίνει ότι η επόμενη ημέρα του ΟΣΕ και κατ’ επέκταση ο στόχος ενός καλύτερου Δημοσίου υποχωρεί από τις πρώτες γραμμές της κυβερνητικής μέριμνας. Τουναντίον, κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στην εντός των ημερών επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, στη δημοσιοποίηση σε χρόνο πριν από τις εκλογές του πορίσματος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αλλά και στις μεσοπρόθεσμες κινήσεις, που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογο δυστύχημα στο μέλλον.

Την ίδια ώρα, πάντως, είναι σαφές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν μια ομαλή, όσο αυτό είναι δυνατόν, «προσγείωση» στην κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο και λίγες ημέρες μετά τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ήλθε ο Γιάννης Οικονόμου στο briefing των πολιτικών συντακτών για να υπενθυμίσει ότι βασικό διακύβευμα για την επόμενη τετραετία είναι η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω της αύξησης μισθών και συντάξεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στην πορεία προς τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετεί στην πρώτη γραμμή των διλημμάτων τη σταθερότητα και την επόμενη ημέρα του κράτους, με τα συγκεκριμένα πεδία να κυριαρχούν στην προεκλογική συζήτηση, η οποία ουσιαστικά έχει αρχίσει.

Έως τη Μεγάλη Εβδομάδα, εξάλλου, οι «γαλάζιοι» επιτελείς έχουν οριστικοποιήσει τον προγραμματισμό δράσεων και εκδηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατ’ επέκταση της ΝΔ. Μετά την επιστροφή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, στις 23 και 24 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί, την ερχόμενη Δευτέρα, στη Λαμία και στα Ιωάννινα στα τέλη της εβδομάδος. Τη μεθεπόμενη θα μεταβεί κατά πληροφορίες στη Μυτιλήνη, ενώ λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα θα συνέλθει και η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Μουρελάτος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 22/3