Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οδικός χάρτης των επόμενων εβδομάδων είναι ξεκάθαρος, όπως μεταδίδουν συνομιλητές του. Οι προκλήσεις που έχει ενώπιόν του πάντως μόνο εύκολες δεν είναι.

Ο πρωθυπουργός καλείται μέσω των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει εφεξής σε όλα τα επίπεδα και πρωτίστως μέσω των ειλικρινών προθέσεών του να χύσει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της τραγωδίας, ακόμη και αν αυτές «ακουμπούν» το κυβερνών κόμμα.

Επιτελικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τονίζουν πως η συνειδητή επιδίωξη του πρωθυπουργού να μην εμπλακεί σε ένα μικροπολιτικό blame game με την αντιπολίτευση, να αναλάβει την ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα και να εγγυηθεί μέσω του προσωπικού του δείγματος γραφής την επιχείρηση ανάταξης του εγχώριου σιδηροδρομικού δικτύου, συμβαδίζει με όσα νιώθουν και σκέφτονται 7 στους 10 πολίτες. Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν ότι απόλυτη επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να πείσει εκ νέου ότι έχει τη βούληση και την τεχνογνωσία να ηγηθεί των μεγάλων τομών και αλλαγών που απαιτούνται σε κάθε επίπεδο.

Όπως κατέδειξαν εξάλλου οι πρώτες μετρήσεις, αλλά και τα focus group, που έχουν στη διάθεσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, η κατά ένα σημαντικό τμήμα τρωθείσα εμπιστοσύνη για την αποτελεσματικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη δύναται να ανακτηθεί μέσω των ορθών και έγκαιρων παρεμβάσεων που θα προκριθούν εφεξής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η φυσιολογική φθορά, που υφίσταται προσώρας η κυβέρνηση, μπορεί να υπερκαλυφθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η μετακίνηση μέχρι πρότινος ψηφοφόρων της ΝΔ στη δεξαμενή των αναποφάσιστων δεν είναι οριστική, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Τα ίδια πρόσωπα δεν εντοπίζουν για την ώρα τουλάχιστον τάση ανατροπής των παγιωμένων εδώ και χρόνια πολιτικών συσχετισμών, καθώς ακόμη και σε ιδιαίτερα αντίξοες για τη Νέα Δημοκρατία πολιτικές συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποκομίσει πολιτικά κέρδη.

*Σπύρος Μουρελάτος / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής στις 12 Μαρτίου