Η υπόθεση του Παύλου Πολάκη έβαλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια εσωκομματική περιδίνηση, καθώς αναμόχλευσε παλιές εντάσεις, διαφορετικές αντιλήψεις και υποβόσκουσες αντιπαλότητες.

Η αποφασιστική στάση που έδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της αντιμετώπισης του Παύλου Πολάκη ικανοποίησε αρκετά από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δυσαρέστησε ωστόσο κάποιους άλλους, οι οποίοι διαφωνούν με τη λογική του αρχηγικού (προεδρικού) κόμματος.

Αλλαγή στάσης

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της «Ομπρέλας» τα οποία στο παρελθόν είχαν εκφράσει αρκετές ενστάσεις για τη στάση, τη φρασεολογία και το στυλ του Παύλου Πολάκη εμφανίστηκαν τη συγκεκριμένη στιγμή να υπερασπίζονται τον βουλευτή Χανίων και να μη συζητούν τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης είναι δύο από τα στελέχη που εμφανίστηκαν να είναι αρνητικά στη διαγραφή του βουλευτή Χανίων, ενώ δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι ανήκουν στους φίλους του μέσα στο κόμμα.

Από την άλλη, πάλι, αυτοί που βρέθηκαν απέναντί του είναι οι άνθρωποι οι οποίοι συμπορεύτηκαν και οι οποίοι τον είχαν στηρίξει και τον είχαν υπερασπιστεί τις περισσότερες φορές που η συμπεριφορά του είχε προκαλέσει προβλήματα μέσα στο κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, η Ολγα Γεροβασίλη, η Πόπη Τσαπανίδου, η Εφη Αχτσιόγλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Ρένα Δούρου, η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης, μαζί με τα μέλη του Πολιτικού Σχεδιασμού Νίκο Μπίστη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιάννη Ραγκούση, Νίκο Παππά και τους Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο και Χρήστο Σπίρτζη συζήτησαν το θέμα της διαγραφής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Χρήστος Σπίρτζης τάχθηκαν υπέρ της αναστολής της κομματικής ιδιότητας του βουλευτή Χανίων, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η «Ομπρέλα» διαφωνεί με την οριστική διαγραφή του Παύλου Πολάκη. Αλλα στελέχη, πάντως, τάχθηκαν υπέρ της διαγραφής του βουλευτή, αν και η άποψή τους σύμφωνα με πληροφορίες δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος.

Δύο βασικοί λόγοι

Η αλλαγή των συσχετισμών στη συγκεκριμένη στιγμή έχει να κάνει κυρίως με δύο λόγους.
  1. Κατ’ αρχάς υπήρξε ένα κύμα συμπαράστασης απέναντι στον Παύλο Πολάκη, που ξάφνιασε τους πάντες. Κανένας, και κυρίως τα στελέχη της «Ομπρέλας», δεν θα ήθελε τη συγκεκριμένη στιγμή να χρεωθεί την αποπομπή του βουλευτή Χανίων από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα στελέχη της «Ομπρέλας» δεν επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως αρχηγικό κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε να αποπέμπει τον βουλευτή του μέσα σε λίγες ώρες -καθώς ο Παύλος Πολάκης αμφισβήτησε ευθέως τη γραμμή του κόμματος- ενόχλησε τα ηγετικά στελέχη της «Ομπρέλας», τα οποία παραδοσιακά τάσσονται υπέρ των συλλογικών αποφάσεων.

Αμφισβήτηση

Όπως επισημαίνουν, ωστόσο, στελέχη της Κουμουνδούρου, η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα είχε να κάνει καθαρά με το γεγονός ότι ο βουλευτής Χανίων εμφανίστηκε να αμφισβητεί το βασικό αφήγημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι τη δεύτερη φορά που θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυβερνήσει με ρεβανσισμό.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη με τις φωτογραφίες των δημοσιογράφων ερμηνεύτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως μία έμμεση αμφισβήτηση των όσων είχε πει στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας «τα είχε μαζεμένα» στον Παύλο Πολάκη, καθώς ο βουλευτής του επιχείρησε, εκτός των άλλων, να τορπιλίσει και το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» επιτιθέμενος εναντίον του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Τα υπέρ και τα κατά

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι η όλη ιστορία έχει τα υπέρ και τα κατά, καθώς από τη μία ένα μεγάλο κομμάτι μελών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον Παύλο Πολάκη.

Από την άλλη, θεωρούν ότι η μη συμμετοχή του τελευταίου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τον δρόμο για μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ μέχρι σήμερα όλα έδειχναν ότι αυτό το ενδεχόμενο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο μετά τις επιθέσεις του βουλευτή Χανίων στον Νίκο Ανδρουλάκη. Επίσης, θεωρούν ότι η απομάκρυνση Πολάκη μπορεί να περάσει θετικά σε ένα κοινό κεντρώων ψηφοφόρων το οποίο διαφωνούσε με τη στάση και τα λεγόμενα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Μαρτίου 2023.