Ο όλεθρος των Τεμπών βρήκε την Κουμουνδούρου να βιώνει τον τυφώνα Πολάκη. Την ίδια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει την επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος, συναντώντας ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, ο Παύλος Πολάκης πήρε βαθιά ανάσα, μέχρι του σημείου να αναζητούνται λύσεις... επιστροφής. Μερικά «σατανικά μυαλά» μιλούν ακόμη και για υποψηφιότητα στις δεύτερες κάλπες. Το πρωτεύον, όμως, είναι η ημερομηνία της απλής αναλογικής. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως οι εκλογές ΔΕΝ θα πραγματοποιηθούν την 9η Απριλίου. Εξάλλου, τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ολοκληρωθεί και όπως φαίνεται θα καθυστερήσουν. Κανείς δεν γνωρίζει πότε και αν θα πραγματοποιηθεί η Κεντρική Επιτροπή που θα τα... εγκρίνει.

Τα δεδομένα

Η τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς άλλαξε ριζικά όχι μόνο την πολιτική επικαιρότητα αλλά κυρίως τα εκλογικά δεδομένα. Και όσον αφορά την ημερομηνία των εκλογών αλλά και όσον αφορά τα ποσοστά. Τουλάχιστον αυτό εκτιμούν και ελπίζουν στην Κουμουνδούρου. Πολλοί πιστεύουν πως «ο θρήνος θα γίνει οργή» και οι νεότερες δημοσκοπήσεις θα καταγράψουν τις αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει παραγγείλει σχετικές αναλύσεις και για τα εσωτερικά θέματα, όπως είναι οι επιπτώσεις από την «υπόθεση Πολάκη». Το τραγικό συμβάν εκτιμάται πως θα λειτουργήσει αρνητικά για την κυβέρνηση. Κάποιοι έλεγαν πως η «κυβέρνηση ζει το δικό της Μάτι», ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε πως «karma is a bitch». Είναι σίγουρο πως όσο και αν ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να συγκρατήσει προσώρας τις πολιτικές δηλώσεις για το ανείπωτο δυστύχημα, στην προεκλογική περίοδο θα είναι δύσκολο να μην παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τούτων δοθέντων, η Κουμουνδούρου δεν αποκλείει τη μετάθεση της ανεπίσημης ημερομηνίας των εκλογών. Θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης -«που σε ένα βράδυ βρέθηκε σε δυσμενή κοινωνικά και πολιτικά θέση»-, θα κα- θυστερήσει την ανακοίνωση αλλά και τη διεξαγωγή. «Όσο πιο μακριά από τα Τέμπη τόσο πιο κοντά στην ημερομηνία των εκλογών», σημείωνε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας πως «οι εκλογές θα διεξαχθούν σε εύλογο χρόνο, που τα Τέμπη δεν θα αποτελούν βαρίδι για την κυβέρνηση».

Πάντως δεν είναι λίγοι, και μεταξύ αυτών και μερικοί εκ του στενού προεδρικού περιβάλλοντος, που δεν αποκλείουν οι εκλογές να διεξαχθούν στις 9 Απριλίου και πως ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έχει καταλήξει σε ημερομηνιακές αλλαγές, αλλά θα παραμείνει στους αρχικούς του στόχους. Μια συζήτηση που, όπως λέγεται, αναπτύσσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και με συνομιλητές του, όπως είναι οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, με τους οποίους συναντάται την τελευταία περίοδο. «Ο δρόμος προς την εξουσία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα», σημείωνε δηκτικά εις εκ των παλαιότερων παραγόντων του κόμματος, θυμίζοντας σε συνομιλητή του πως «τα θρυλούμενα “βοθροκάναλα” δεν ήταν θεσμική παρέμβαση ευρωπαϊκού κόμματος».

Ο Πολάκης θα μπορούσε να είναι υποψήφιος τη δεύτερη Κυριακή;

Με δεδομένα τα σενάρια, η αποπομπή Παύλου Πολάκη από τα ψηφοδέλτια στα Χανιά να ισχύσει για τις πρώτες εκλογές και να επανακάμψει «αμνηστευόμενος» στις δεύτερες συζητιέται ευρέως. Για το τι δυνατότητες δίνουν ο νόμος και το Σύνταγμα να αλλάξουν τα ψηφοδέλτια από την πρώτη εκλογή της απλής αναλογικής στη δεύτερη της ενισχυμένης αναλογικής απαντά ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος.
Ο εκλογικός νόμος (άρθρο 72 παρ.11 Π.Δ. 26/2012) προβλέπει ότι «σε περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται μέσα σε δεκαοκτώ μήνες από τις προηγούμενες, δεν εφαρμόζονται για τις εκλογές αυτές οι περί εκλογής βουλευτών με σταυρό προ- τιμήσεως διατάξεις του παρόντος, αλλά οι περί σειράς καταλήψεως εδρών διατάξεις (λίστα) του Π.Δ. 152/1985, που επαναφέρο- νται σε ισχύ και εφαρμόζονται κάθε φορά για την περίπτωση αυτή».
Δεν γίνεται καμία διάκριση ή διαφοροποίηση σχετικά με το εφαρμοστέο κατά τα λοιπά εκλογικό σύστημα (απλή ή ενισχυμένη αναλογική), ούτε υπάρχει οποιαδήποτε δέσμευση του κάθε κόμματος για την τοποθέ- τηση στα ψηφοδέλτιά του των ίδιων προσώ- πων και μάλιστα με τη σειρά εκλογής τους (σταυρών προτίμησης).
Επομένως, το κόμμα (δηλαδή πρακτικά ο αρχηγός του) μπορεί να τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση στη λίστα των δεύτερων κατά σειρά εκλογών (που θα λάβουν χώρα μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, εφόσον στις επικείμενες εκλογές δεν προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής) πρόσωπο ή πρόσωπα τα οποία δεν είχαν εκθέσει υποψηφιότη- τα στις πρώτες.
Υπάρχει άλλωστε σχετικό ιστορικό προηγούμενο, με την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη τον Ιούνιο του 2012 (τον Μάιο του 2012 η Δημοκρατική Συμμαχία, με επικεφαλής την ίδια, είχε μείνει εκτός Βουλής, αλλά τον Ιούνιο τοποθετήθηκε στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και εξελέγη βουλευτής).

Ο Τσίπρας θα αποφασίσει για τον «αψύ Σφακιανό»

Είναι γεγονός πως και στον ΣΥΡΙΖΑ το σιδηροδρομικό δυστύχημα ανέτρεψε το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί εντός και εκτός κόμματος με την «υπόθεση Πολάκη». Αρχής γενομένης από την τρέχουσα εβδομάδα, το θέμα Πολάκη θα απασχολήσει εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ. Εντός των ημερών, κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία έχοντας λάβει την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου περί απουσίας του Παύλου Πολάκη από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αψύς βουλευτής Χανίων θα μετάσχει στη συνεδρίαση της Γραμματείας καθώς είναι μέλος της. Από τη στάση του, εκτιμάται πως «θα κριθούν πολλά». Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που θεωρούν πως το τραγικό δυστύχημα έχει λειτουργήσει αποσυμφορητικά και για τον ίδιο -η ανάρτησή του για το συμβάν χαρακτηρίστηκε «ανθρώπινη»- αλλά και για τον κομματικό οργανισμό που εμφανιζόταν διχασμένος. Κάποιοι διέκριναν πως ο Παύλος Πολάκης όχι μόνο δεν θα διαγραφεί αλλά στο εγγύς μέλλον θα κληθεί εκ νέου να αναλάβει πολιτικό ρόλο.

Υποστηρίζουν πως ο βουλευτής Χανίων είναι σίγουρο πως δεν θα είναι υποψήφιος την Κυριακή της απλής αναλογικής αλλά αυτό δεν αποκλείει να είναι στις δεύτερες κάλπες που σημειωτέον θα διεξαχθούν με τη μέθοδο της λίστας.
Εξάλλου, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον πολιτικό αρχηγό κάθε κόμματος να αλλάξει όχι μόνον έναν βουλευτή αλλά το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επιβάλλοντας τους δικούς του όρους. Για τον ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια προοπτική θεωρείται αδύνατη καθώς θα αποτελούσε πυρηνική βόμβα από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν φέρεται να έχει ανάλογη διάθεση. Αντιθέτως, το όνομα του Παύλου Πολάκη κάποιοι το συζητούν για υποψήφιο του περιφερειάρχη Κρήτης.

Βαγγέλης Παπαδημητρίου / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της 5ης Μαρτίου 2023