Με υπερκομματική επιτροπή, χωρίς την εμπλοκή της Βουλής, θα γίνει η διερεύνηση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του νέου υπουργού Μεταφορών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ωστόσο, με την προοπτική αυτή διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος Νίκο Παππά, ο οποίος δήλωσε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή κι όχι υπερκομματική «με πρόσωπα της αρεσκείας της κυβέρνησης», όπως είπε.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης, στη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, μίλησε συγκεκριμένα για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στην οποία είχε αναφερθεί στο διάγγελμά του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, περιγράφοντας τον ρόλο που θα έχει στο υπουργείο, τόνισε ότι είναι μεταβατικός υπουργός και έχει ως αποστολή την επίτευξη τριών στόχων. Διευκρινίζοντας ότι έως τις εκλογές οι υφυπουργοί ουσιαστικά θα εποπτεύουν τον κύριο όγκο των εργασιών του υπουργείου.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αναλαμβάνω με ειδική εντολή από τον πρωθυπουργό με τους εξής τρεις σκοπούς:

1) Να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους φθάσαμε να θρηνήσουμε απώλεια ζωών. Η έρευνα θα είναι ενδελεχής και διαφανής. Θα συσταθεί σήμερα επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας. Τις παθολογίες και τις αδράνειες που υπήρξαν διαχρονικά, αντικειμενικά.

2) Να διασφαλίσουμε τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών για να μην υπάρξει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά την ταχύτητα των έργων.

3) Να αναληφθούν όλες οι άμεσες ενέργειες εξασφάλισης της ασφάλειας των υποδομών των σιδηροδρομικών μεταφορών».

Ωστόσο, στην εξαγγελία του Γιώργου Γεραπετρίτη αντέδρασε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι η διερεύνηση της υπόθεσης δεν μπορεί να γίνει από την επιτροπή που προτείνεται.

Όπως σημείωσε: «Ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεραπετρίτη πως ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να ορίζει τον ελεγκτή του. Τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα διερευνηθούν από κάποια δήθεν "υπερκομματική επιτροπή" που θα ορίσει η κυβέρνηση με πρόσωπα της αρεσκείας της. Υπάρχουν οι αρμόδιες Αρχές που θα τα ερευνήσουν όλα διεξοδικά. Εκτός εάν ο κ. Μητσοτάκης που την προανήγγειλε, έχει κάποια σπουδή να βγάλει ένα προεκλογικό πόρισμα, που θα επιβεβαιώσει αυτό που έσπευσε να προδικάσει χθες: πως για όλα φταίει "κυρίως ένα ανθρώπινο λάθος"».