Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστηρίο ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.
Επίσης ένοχος κρίθηκε και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, που δικάστηκε ως συνεργός του πρώην υπουργού, για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προβλεπόμενη ποινή κατ' ανώτατο όριο είναι φυλάκιση δύο χρόνων.

Η απόφαση είναι αμετάκλητη και δεν επιδέχεται κανενός ενδίκου μέσου.

Στη δίκη παρίσταται ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας, καθώς η τακτική εισαγγελέας της δίκης, Όλγα Σμυρλή, ήταν άρρωστη.

Η πρόταση του εισαγγελέα

Την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου εισηγήθηκε ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Δημήτρης Ασπρογέρακας, προτείνοντας ποινές φυλάκισης ενός έτους για τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και έξι μήνες για τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη είχε εισαχθεί στον ποινικό κώδικα παραμονές των εκλογών του 2019, εγείροντας τότε πλήθος αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούσαν την κυβέρνηση Τσίπρα ότι νομοθέτησε εσκεμμένα, προκειμένου να πέσουν στα «μαλακά» όσοι τέλεσαν αξιόποινες πράξεις την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η αντίδραση του Νίκου Παππά

Ο Νίκος Παππάς μέσω των συνηγόρων του δήλωσε πως δεν θα αιτηθεί ελαφρυντικών, γιατί δεν νιώθει ένοχος.

«Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Κι αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δεν νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύει ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών».

Τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, των μη ταπεινών αιτιών, αλλά και την αναγνώριση της συνδρομής του στην υπόθεση ζήτησε η υπεράσπιση του Χρήστου Καλογρίτσα.

Το χρονικό

Το Ειδικό Δικαστήριο για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το πέμπτο της Μεταπολίτευσης. Σήμερα το πρωί η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ανακοίνωσε την ενοχή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα. Η ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου, όποια και να είναι αυτή, βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών είναι αμετάκλητη και δεν χωρεί ενδίκου μέσου.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα ο οποίος, αν και γνώριζε ότι θα βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου, μίλησε για σχέδιο που αφορούσε εικονική συναλλαγή του με τον λιβανέζικο κολοσσό CCC, καθ’ υπόδειξη του Νίκου Παππά, ώστε εταιρεία συμφερόντων του να λάβει την απαραίτητη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό.

Ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς παραπέμφθηκε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου προκειμένου να δικαστεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, με τον υπ' αριθμόν 4/2022 βούλευμα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Το δικαστικό συμβούλιο είχε υιοθετήσει στο σκεπτικό της την πρόταση της εισαγγελέως, Γεωργίας Αδηλίνη, η οποία και είχε εισηγηθεί την παραπομπή του Νίκου Παππά και του Χρήστού Καλογρίτσα στο «εδώλιο».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία διήρκησε 17 συνεδριάσεις, εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας, Βαγγέλης Μαρινάκης, οι δημοσιογράφοι, Κώστας Βαξεβάνης, Δήμος Βερύκιος, Γιώργος Παπαχρήστος, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Η κατάθεση, ωστόσο, που σημάδεψε τη δίκη και προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις ήταν αυτή της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως έφευγαν φάκελοι και τσάντες χρήματα από το γραφείο του Καλογρίτσα προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) με τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά να καταθέτει μήνυση σε βάρος της για συκοφαντική δυσφήμιση κι άλλα αδικήματα. Παράλληλα, στη δίκη προσκομίστηκαν και sms του Νίκου Παππά από την πλευρά του Χρήστου Καλογρίτσα προκειμένου να καταδείξουν σύμφωνα με τους συνηγόρους τους τις μεθοδεύσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, με τον πρώην υπουργό, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ούτε σε μία συνεδρίαση, να επιμένει πως η δίωξη του είναι πολιτική.