Aντίστροφα µετρά ο χρόνος για τον προσδιορισµό της ηµεροµηνίας έναρξης του πρώτου Ειδικού ∆ικαστηρίου που θα συγκροτηθεί βάσει των διατάξεων του νόµου περί ευθύνης υπουργών µε κατηγορούµενο τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και άλλοτε κορυφαίο υπουργό των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ. Νίκο Παππά.

Ο πρώην υπουργός µε τον υπ’ αριθµόν 4/2022 βούλευµα του Ανώτατου ∆ικαστικού Συµβουλίου παραπέµφθηκε στο εδώλιο του Ειδικού ∆ικαστηρίου προκειµένου να δικαστεί για το πληµµέληµα της παράβασης καθήκοντος.

Η συγκρότηση του Ειδικού ∆ικαστηρίου έρχεται επτά χρόνια µετά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, µε κατηγορούµενο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Αυτήν τη φορά, στο εδώλιο θα καθίσει ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝ.ΕΛ., που κατηγορείται για όσα έπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο πλαίσιο του διαγωνισµού για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016. Ο πολιτικός, κατά τις δικαστικές Αρχές, προσπάθησε να παρέµβει και να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο µέσω του διαγωνισµού για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016, ο οποίος ακυρώθηκε ως αντισυνταγµατικός από το Συµβούλιο της Επικρατείας.

«Ο Νίκος Παππάς φέρεται να ευνόησε την εταιρεία του Καλογρίτσα, «προκειµένου να αποκτήσει άδεια τηλεοπτικού καναλιού, ελεγχόµενου από τον ίδιο τον υπουργό, το κόµµα του και την τότε κυβέρνηση…»
Ως «όχηµα» γι’ αυτό χρησιµοποίησε τον επιχειρηµατία Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος κατήγγειλε την υπόθεση γνωρίζοντας πως θα καταστεί κατηγορούµενος. Ο κ. Καλογρίτσας παραπέµφθηκε µε το αµετάκλητο βούλευµα του Ανώτατου ∆ικαστικού Συµβουλίου να δικαστεί µαζί µε τον πρώην υπουργό για συνέργεια στο αδίκηµα της παράβασης καθήκοντος.

Το Ειδικό ∆ικαστήριο αναµένεται να ξεκινήσει εντός του νέου δικαστικού έτους

Βάσει των διατάξεων του νόµου περί ευθύνης υπουργών, το βούλευµα επιδόθηκε ήδη στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο οποίος έστειλε επιστολή στον υπουργό ∆ικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, προκειµένου να του στείλει τα ονόµατα των δικαστών που θα µπουν στην κλήρωση για τη στελέχωση του Ειδικού ∆ικαστηρίου. Στη συνέχεια, ο κ. Τασούλας, στις αρχές Ιουλίου, θα κληρώσει 13 τακτικά και έξι αναπληρωµατικά µέλη για τη συγκρότηση του δικαστηρίου.

Οι δικαστές που θα αποτελέσουν τη σύνθεση της έδρας που θα δικάσει τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Καλογρίτσα θα προέρχονται από τον Αρειο Πάγο και το Συµβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριµένα, το Ειδικό ∆ικαστήριο απαρτίζεται από επτά µέλη του Αρείου Πάγου και έξι µέλη του Συµβουλίου της Επικρατείας, τα οποία διορίστηκαν ή προήχθησαν στον βαθµό που κατέχουν πριν από την υποβολή πρότασης για την άσκηση δίωξης στον πρώην υπουργό.

Ο ανώτερος σε βαθµό από τα µέλη του Αρείου Πάγου που θα κληρωθούν και, µεταξύ οµοιόβαθµων, ο αρχαιότερος θα αναλάβει χρέη προέδρου του δικαστηρίου. Εφόσον ολοκληρωθεί και η διαδικασία της κλήρωσης, ο πρόεδρος του Ειδικού ∆ικαστηρίου, µόλις λάβει το πρακτικό της Βουλής, θα ορίσει µε πράξη του τη δικάσιµο σε χρονικό διάστηµα από 40 έως 60 ηµέρες. Οπως επίσης τον τόπο συνεδρίασης του Ειδικού ∆ικαστηρίου και τον κατάλογο των µαρτύρων που θα εξεταστούν. Οπως εκτιµάται, το Ειδικό ∆ικαστήριο για τον Νίκο Παππά αναµένεται να ξεκινήσει εντός του νέου δικαστικού έτους, το οποίο έχει αφετηρία τον προσεχή Σεπτέµβριο.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το ∆ικαστικό Συµβούλιο, σύµφωνα µε πληροφορίες, υιοθέτησε στο σκεπτικό του την πρόταση της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία είχε εισηγηθεί την παραποµπή του Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα στο εδώλιο. Συγκεκριµένα, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνιζε ότι η υπόθεση άνοιξε µετά την αντιδικία του Καλογρίτσα µε τη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία CCC. Τότε ο Καλογρίτσας είχε καταγγείλει ότι, σε συνεννόηση µε τον Νίκο Παππά, είχε συνάψει εικονική σύµβαση µε την εταιρεία, προκειµένου αυτή να χρηµατοδοτήσει τη συµµετοχή του στον διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Νίκος Παππάς φέρεται να ευνόησε την εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα, «προκειµένου να αποκτήσει άδεια τηλεοπτικού καναλιού, ελεγχόµενου από τον ίδιο τον υπουργό, το κόµµα του και την τότε κυβέρνηση, και παρέβη την υποχρέωσή του να διασφαλίσει την πολυφωνία, αλλά και το ατοµικό δικαίωµα της πληροφόρησης, που κατοχυρώνεται µε την αντικειµενική και επί ίσοις όροις πληροφόρηση από τα MMΕ». Σκοπός του κ. Παππά ήταν «να προσπορίσει στο κόµµα του (ΣΥΡΙΖΑ), στην τότε κυβέρνηση της χώρας, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., και σε αυτόν τον ίδιο ως κυβερνητικό στέλεχος παράνοµη και θίγουσα την υπηρεσιακή χρηστότητα και καθαρότητα ωφέλεια, συνισταµένη στην εξ υπαρχής δηµιουργία, υπό τις εντολές του, την καθοδήγηση και τον έλεγχο εκ µέρους του και του κόµµατός του, µέσων µαζικής ενηµέρωσης µε αδιαφανείς διαδικασίες και αδιαφανές ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 18/6