Γα αµφίπλευρη διεύρυνση κάνουν λόγο τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης όταν µιλούν για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αναµένεται να ανακοινωθούν σήµερα το απόγευµα, εκτός σοβαρού απροόπτου.

Οπως λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, τα πρόσωπα που θα ανακοινωθούν θα σηµατοδοτούν το άνοιγµα του κόµµατος προς τον χώρο του Κέντρου, ενώ βασικό κριτήριο αποτελεί οι υποψήφιοι να είναι πρόσωπα καταξιωµένα στους επαγγελµατικούς και επιστηµονικούς τους χώρους. Το µεσηµέρι της Κυριακής συνεδρίασε η Πολιτική Γραµµατεία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και ενέκρινε τα πρόσωπα που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα.

Οι ανακοινώσεις θα αφορούν µεγάλο µέρος των ψηφοδελτίων, ωστόσο όχι το σύνολο των υποψηφίων που θα κατέβουν στις εκλογές µε το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να κρατήσει τα ονόµατα-έκπληξη για την τελευταία στιγµή, καθώς πηγαίνοντας προς τις κάλπες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατάει ζεστό το ενδιαφέρον των πολιτώτσι, πέραν των 86 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στα ψηφοδέλτια, στις εκλογικές λίστες του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αναµένεται να βρεθούν από το think tank ο καθηγητής Αιµατολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας στην Α’ Θεσσαλονίκης και η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, στον Πειραιά. Το χρυσό κορίτσι της Ροµποτικής, απόφοιτη της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου, ∆ιάνα Βουτυράκου, θα είναι υποψήφια στον ∆υτικό Τοµέα, ο καθηγητής της Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό ∆ίκαιο Ανταγωνισµού, Ενέργειας και Μεταφορών και στο Πανεπιστήµιο Πειραιά Νικόλας Φαραντούρης θα δώσει τη µάχη του στη µονοεδρική της Κεφαλλονιάς, ενώ ο πρώην πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ακόµα, υποψήφιοι θα είναι η Κορίνα Χατζηνικολάου, επίκουρη καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας στο Τµήµα Επιστηµών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, και ο καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστηµίου και κοσµήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστηµών, ∆ηµήτρης Χριστόπουλος.

Στα Γιάννενα υποψήφιος θα είναι ο πρύτανης του πανεπιστηµίου, Τριαντάφυλλος Αρµπάνης. Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση υποψήφιοι µε τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο πρώην περιφερειάρχης ∆υτικής Μακεδονίας Θοδωρής Καρυπίδης, ο πρώην δήµαρχος Φαιστού Γιώργος Αρµουτάκης, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ στην Εύβοια θα θέσει υποψηφιότητα ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Παιδείας µε το ΠΑΣΟΚ Συµεών Κεδίκογλου, ο οποίος έχει προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη επιστρέφει και θα είναι υποψήφιος στον Νοµό Κατερίνης ο Ζήσης Ζάννας, ενώ υποψήφια µε τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιά θα είναι η πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ 25. Φωτεινή Μπακαδήµα. Αντίθετα, η επίσης πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25 που είχε προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, Αγγελική Αδαµοπούλου, δεν θα είναι υποψήφια, καθώς την Παρασκευή το πρωί αποφάσισε να αποχωρήσει από το κόµµα.

Στην Α’ Αθήνας υποψήφιοι θα είναι ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Μαρία Κουβέλη, κόρη του Φώτη Κουβέλη, και ο δηµοσιογράφος ∆ηµήτρης Χατζηνικόλας. Στον Βόρειο Τοµέα, εκτός από τους εκλεγµένους βουλευτές (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κώστας Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενο=γιαννακοπούλου και Γιώργος Κατρούγκαλος), υποψήφιοι θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου και ο Γιώργος Μπαλάφας (ανιψιός του Γιάννη Μπαλάφα). Στη ∆υτική Αθήνα, εκτός από την Εφη Αχτσιόγλου, τη Ρένα ∆ούρου, τον ∆ηµήτρη Βίτσα, τη Χαρά Καφαντάρη, τον Πάνο Ρήγα, στο ψηφοδέλτιο θα βρεθεί τελικά και ο Γιάννης ∆ραγασάκης, παρά το γεγονός ότι η αρχική του επιθυµία ήταν να µην πάρει µέρος σε αυτή την εκλογική αναµέτρηση.

Στον Νότιο Τοµέα, εκτός από τους Νίκο Παππά, Γιάννη Μπαλάφα, Θεανώ Φωτίου, Ραλλία Χρηστίδου, Γιάννη Μουζάλα, Θανάση Θεοχαρόπουλο, υποψήφιοι θα είναι ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, ο Στέφανος Τζουµάκας και ο γνωστός ράπερ Μιθριδάτης Χατζόγλου. Στην Ανατολική Αττική υποψήφιοι θα είναι οι Χρήστος Σπίρτζης, Νάσος Αθανασίου, Πάνος Σκουρολιάκος, ο πρώην δήµαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και ο δηµοσιογράφος Γιώργος Καραµέρος. Στην Α’ Πειραιά υποψήφιος θα είναι και πάλι ο Θοδωρής ∆ρίτσας και ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας. Στο ψηφοδέλτιο της Β’ Πειραιά θα βρίσκονται τα ονόµατα της Νίνας Κασιµάτη, του Γιάννη Ραγκούση, του Τρύφωνα Αλεξιάδη, αλλά και της Κατερίνας Λογοθέτη, κόρης του πρώην δηµάρχου Πειραιά Στέλιου Λογοθέτη.

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα ανακοινωθεί τελευταίο, έχουν «κλειδώσει» τα ονόµατα του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, του αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής και κλινικού ογκολόγου στο Harvard Medical School Οθωνα Ηλιόπουλου (από την Οµογένεια), της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου, αλλά και της συζύγου του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ∆ώρας Τσαµπάζη.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 18/2