Ένα ερώτημα που έχει επικαιροποιηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε είναι αν «θα κρεμάσει τα παπούτσια» -για να χρησιμοποιήσουμε ποδοσφαιρική έκφραση- ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στάση που συνδέεται βεβαίως με το αν θα είναι και πάλι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται από τις διαρροές των ψηφοδελτίων. Χωρίς να έχει προβεί σε κάποια σχετική ανακοίνωση για τις προθέσεις του, οι διαχρονικοί συνομιλητές του υποστηρίζουν ότι ο πρώην αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Αλλά, πέραν των όσων έχουν περί του θέματος αντιληφθεί οι συνομιλητές αυτοί, το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι, αν στις προθέσεις του ήταν να εγκαταλείψει την πολιτική, αυτό δεν θα το κοινοποιούσε κυριολεκτικώς την τελευταία στιγμή. Διότι, τουλάχιστον κατά την άποψή του, αυτό θα προκαλούσε διάφορες ερμηνείες, οι οποίες ασφαλώς δεν θα έκαναν καλό στο κόμμα. Και μάλιστα σε μια στιγμή που είναι αναγκαία η επίτευξη αυτοδυναμίας από τη Ν.Δ. Αλλωστε, υποστηρίζουν ότι ο Καραμανλής είναι θεσμικός και ουδέποτε θα διανοείτο να υπονομεύσει την εκλεγμένη ηγεσία του κόμματος με κάποια ενέργεια.

Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι πολλές φορές δεν ερμηνεύεται, αλλά παρερμηνεύεται η στάση του. Λ.χ., ότι παρέμεινε σιωπηλός τόσα χρόνια και δεν πήρε θέση για τις κυβερνητικές ακρότητες του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που το συνέδεαν με μια, υποτίθεται, συμπάθεια προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Τον οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν υπολήπτεται, αν και παραδέχεται την επικοινωνιακή του επιρροή. Ή ότι δεν έσπευσε να αποδοκιμάσει όσους επί σειρά ετών μιλούν, υποτίθεται, εξ ονόματός του και καταφέρονται εναντίον του κόμματος. Μαζί τους είναι η αλήθεια πως έχει κόψει κάθε δεσμό, αλλά είναι της άποψης ότι ως «μεγάλα παιδιά» έχουν την ευθύνη των λεγομένων τους.

Ως παράδειγμα παρερμηνείας των όσων ο ίδιος έχει πει στις πολύ σπάνιες φορές που έχει μιλήσει φέρει, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, τον λόγο που είχε εκφωνήσει στο μνημόσυνο του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Κι αυτό διότι ιδιαίτερα η τελευταία αποστροφή της ομιλίας του με τη μαντινάδα είχε προκαλέσει εντύπωση, καθώς θεωρήθηκε ως αιχμή κατά του κόμματός του και της ηγεσίας του. Μόνο που η ομιλία εκείνη είχε γραφεί πριν ξεσπάσει το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών! Και η μαντινάδα αναφερόταν αποκλειστικά στον θανόντα. Δεν θα μπορούσε, όπως λέει ο ίδιος, να μην επικαιροποιήσει την ομιλία με το ζήτημα των παρακολουθήσεων, καθώς -επειδή είχε πέσει κι εκείνος θύμα- είναι φυσικό να έχει σχετική ευαισθησία. Απλώς σε στενό του κύκλο είχε αναφέρει, καυστικά, μετά τον θόρυβο που είχε προκληθεί, ότι «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται»…

Αναφορικά με το αν μια αποχή του από τις προσεχείς εκλογές θα είχε επίπτωση στο κόμμα στη Βόρεια Ελλάδα, συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή αναφέρουν ότι όσο αγαπητός κι αν είναι στη Μακεδονία ο πρώην πρωθυπουργός, εντούτοις η προσωπική συμπάθεια δεν αρκεί για να αποπροσανατολιστεί η κοινωνία της περιοχής από τον βασικό στόχο. Που δεν είναι άλλος από τον αποκλεισμό του δρόμου του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, με παράλληλη επιδίωξη της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. Επισημαίνουν ακόμα οι συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού ότι, ενώ μετά την ομιλία του στο μνημόσυνο του Γιάννη Κεφαλογιάννη σκόπευε να πυκνώσει τις παρεμβάσεις του, επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και παρερμηνεύονται οι απόψεις του, δεν σκοπεύει να μιλήσει παρά μόνο σε περιπτώσεις που διευκολύνει τον προεκλογικό αγώνα της Ν.Δ.

Αυτό, συμπληρώνουν, είναι και μια ένδειξη ότι ίσως θα είναι και πάλι υποψήφιος. Υπενθυμίζουν δε ότι η διαχρονική πολυφωνία στο κυβερνών κόμμα ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της, και μάλιστα είχαν διατυπωθεί απόψεις πολύ οξύτερες σε κριτική, που δικαιολογημένα ερμηνεύονταν ως ευθείες αιχμές στις τότε ηγεσίες του κόμματος.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 18/2