Στο Μόναχο για τη Διάσκεψη Ασφαλείας θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπάρχει πιθανότητα να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος στο  τέλος της εβδομάδας θα επισκεφθεί την Τουρκία και εν συνεχεία την Ελλάδα, όπου θα λάβει χώρα ο 4ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Νέο momentum στα ελληνοτουρκικά

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του Star, Γιώργος Ευγενίδης, η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου άλλωστε, στην οποία θα συμμετάσχει, είναι κάτι σαν το Νταβός της Ασφάλειας και των Διεθνών Σχέσεων. Στο Μόναχο είναι όλοι οι «μεγάλοι παίκτες», όπως και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο μένει να δούμε αν θα συναντήσει έστω «στα όρθια» ο κ. Μητσοτάκης πριν τον υποδεχθεί στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας, όπου θα έχουν συνάντηση και δείπνο. Το Σαββατοκύριακο ο Μπλίνκεν θα βρίσκεται στην Άγκυρα.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι το νέο momentum στα Ελληνοτουρκικά μετά και την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη γείτονα.

Όπως ανέφερε ο Γ. Ευγενίδης, είναι προφανές ότι έχουμε μπει σε ένα περιβάλλον με «ήρεμα νερά», κάτι το οποίο επιθυμούσε ο διεθνής παράγοντας και για το οποίο μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης εδώ και καιρό. Πλέον, φαίνεται πως τουλάχιστον για ένα διάστημα «θα παίξει μπάλα» η Τουρκία.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τους Γερουσιαστές Μενέντεζ και Βαν Χόλεν

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει να συναντήσει μεγάλη αντιπροσωπεία της Γερουσίας των ΗΠΑ , με μπροστάρηδες τους φιλέλληνες Μενέντεζ και Βαν Χόλεν, ηγέτες όπως τον κ. Ράμα της Αλβανίας και τον κ. Βούτσιτς της Σερβίας, ενώ θα έχει κουβέντα και για το μεταναστευτικό. «Στα όρθια» όμως και στα «πηγαδάκια» αναμένεται να γίνουν και αρκετές άλλες συζητήσεις, με πολλούς παράγοντες.