Στην πολιτική ατζέντα των τελευταίων ηµερών κυριάρχησαν η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, ζητώντας ταυτόχρονα άµεση προσφυγή στη λαϊκή ετυµηγορία, και η υπερψήφιση της τροπολογίας για τον αποκλεισµό του κόµµατος Κασιδιάρη από τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Συγκεκριµένα και µε βάση τα αποτελέσµατα της πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε η GPO για λογαριασµό των «Παραπολιτικών» το διάστηµα από 7 έως 9 Φεβρουαρίου, το 63,1% του συνόλου του εξεταζόµενου πληθυσµού κρίνει αρνητικά και µάλλον αρνητικά την απόφαση του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να αποχωρήσει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, έναντι 33,2% που βλέπουν θετικά τη συγκεκριµένη πολιτική κίνηση.

Για την αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά, αρνητικά κρίνει την απόφαση, όπως ήταν αναµενόµενο, το 88,3% των ψηφοφόρων της Ν.∆., ενώ θετικό πρόσηµο βάζει το 69,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, µε το 26,6%, ωστόσο, να διαφωνεί µε τη συγκεκριµένη ενέργεια, καθώς µια µα κρά αποχή από τις διαδικασίες των ψηφοφοριών στη Βουλή ίσως αποδυναµώσει τη δυνατότητα κοινοβουλευτικής παρέµβασης της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Στο άλλο µεγάλο ζήτηµα που αφορά την τροπολογία -και την υπερψήφισή της τελικά- που επιχειρεί να µπλοκάρει την κάθοδο του κόµµατος Κασιδιάρη στις επερχόµενες εθνικές εκλογές, το 65,2% του συνόλου φαίνεται να συµφωνεί, ενώ διαφωνία καταγράφεται για το 32,6% των πολιτών, καθώς εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνταγµατικότητα της τροπολογίας, τις πολιτικές της επιδιώξεις και την αποτελεσµατικότητά της.

Οι ενστάσεις προέρχονται από πολίτες όλων των ιδεολογικών και κοµµατικών αποχρώσεων, πρωτοστατούντος του ΚΚΕ, που σε ποσοστό 66,6% δηλώνουν αντίθετοι στην τροπολογία, ενώ διαφωνίες εγείρονται από το 24,5% των ψηφοφόρων της Ν.∆., το 34,2% του ΣΥΡΙΖΑ και σε µικρότερο βαθµό από το 15,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Η επόμενη μέρα

Στο κεντρικό ερώτηµα που δηµιουργεί η εφαρµογή της απλής αναλογικής για το αν θα πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές ή αν θα πρέπει τα κόµµατα να εξαντλήσουν τα περιθώρια µιας κυβερνητικής συνεργασίας, η κοινή γνώµη συνεχίζει να εµφανίζεται διχασµένη, µε το 50,1% του συνόλου να τάσσεται υπέρ των επαναληπτικών εκλογών και το 47,4% να προκρίνει τη λύση της συνεργασίας. Οι απαντήσεις στο συγκεκριµένο δίληµµα επηρεάζονται σε πολύ µεγάλο βαθµό από την κοµµατική τοποθέτηση των ερωτωµένων, µε τους ψηφοφόρους της Ν.∆. να συντονίζονται µε τη γραµµή του κόµµατός τους για δεύτερες εκλογές µε στόχο την ανάδειξη αυτοδύναµης κυβέρνησης, ενώ υπέρ του σχηµατισµού κυβέρνησης συνεργασίας τοποθετούνται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.


Δείτε εδώ σε μεγαλύτερη ανάλυση.

Ρόλος ρυθμιστή

Στο συγκεκριµένο ζήτηµα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που, καθώς όλα δείχνουν, θα είναι το τρίτο σε δύναµη κοινοβουλευτικό κόµµα, µε τον ρόλο του εκ των πραγµάτων να καθίσταται ρυθµιστικός για την επόµενη µέρα. Ζητήθηκε, λοιπόν, αποκλειστικά από όσους δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ στις επόµενες εκλογές να τοποθετηθούν για τη στάση του κόµµατός τους όσον αφορά την επιλογή ή όχι κυβερνητικού εταίρου.

Τα αποτελέσµατα είναι αποκαλυπτικά της «τριχοτόµησης» που ενυπάρχει στη βάση του κόµµατος και σε µεγάλο βαθµό εξηγεί την επαµφοτερίζουσα στρατηγική του κ. Ανδρουλάκη στο συγκεκριµένο ζήτηµα. Το 36,8%, λοιπόν, των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιµένει στην απολύτως αυτόνοµη στάση του κόµµατος και εµφανίζεται αντίθετο σε οποιαδήποτε µορφή συνεργασίας.

Το 33,9% τάσσεται υπέρ µιας συνεργασίας µε τη Ν.∆. και το 20,8% προκρίνει τη συµπόρευση µε το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Τα συγκεκριµένα ευρήµατα καταδεικνύουν τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί ο κ. Ανδρουλάκης, καθώς, όποια απόφαση και αν πάρει τελικά για την στάση του ΠΑΣΟΚ, θα δυσαρεστήσει ένα σηµαντικό τµήµα της βάσης του κόµµατος.

Πρόθεση ψήφου

Οι παραπάνω εξελίξεις δεν επιφέρουν σηµαντικές αλλαγές στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου, µε τη Ν.∆. να διατηρεί τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ µε 33,8% έναντι 26,4%. Σε σχέση µε την τελευταία µέτρηση της GPO, τον περασµένο µήνα, όλα τα κόµµατα -πλην της Ελληνικής Λύσης- εµφανίζουν µια µικρή δεκαδική αύξηση των ποσοστών τους, απόρροια κυρίως της κοµµατικής τους συσπείρωσης και της µείωσης της αδιευκρίνιστης ψήφου, ενώ αύξηση καταγράφεται και για το κόµµα Κασιδιάρη, οι ψηφοφόροι του οποίου δεν φαίνεται να κάµπτονται από τις τελευταίες εξελίξεις - τουναντίον, η απόφαση της Βουλής λειτουργεί σε πρώτη φάση συσπειρωτικά.



*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 11 Φεβρουαρίου 2023.