«Να μας πείτε τη σχέση σας με τον κ. Καλογρίτσα, με τον κ. Αρτεμίου και με τη Βενεζουέλα. Αν μπορείτε να διαβεβαιώσετε το ελληνικό Κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα. Μπορείτε; Κρατείται και αυτό. Εμείς, κ. Τσίπρα, μένουμε Ευρώπη, χωρίς ερωτηματικό, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Το ερώτημα είναι αν εσείς μένετε Μαδούρο. Θα απαντηθούν και αυτά τα ερωτήματα πολύ σύντομα».

Με αυτήν τη φράση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας του επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή τις μνήμες σχετικά με τον δίαυλο επικοινωνίας της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την αντίστοιχη του καθεστώτος της μακρινής χώρας, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει ξεκάθαρη θέση για το αν μια παράταξη εξουσίας ευρωπαϊκής χώρας είχε ανοίξει οικονομικού χαρακτήρα παρτίδες με έναν από τους πλέον αμφιλεγόμενους ηγέτες του πλανήτη.



Αλλωστε, κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην πρωθυπουργό να κρατά την μπαγκέτα, δεν έκρυψαν ποτέ την επιθυμία για την ανάπτυξη επαφών με το Καράκας, οι οποίες ξεπερνούσαν το στοιχείο του... θαυμασμού για τον αριστερόστροφο αυταρχισμό των Τσάβες και Μαδούρο. Κάπως έτσι, μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε η σιωπή του Αλέξη Τσίπρα έναντι της τοποθέτησης Μητσοτάκη.

Η αρχή

Ήταν φθινόπωρο του 2016, όταν η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυπτε πως τα όσα ακούγονταν επί χρόνια περί υπόγειων σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς Μαδούρο της Βενεζουέλας, αλλά και περί προσδοκιών από την πλευρά του συστήματος Τσίπρα για οικονομική (και όχι μόνο) ενίσχυση της χώρας από το κράτος της Λατινικής Αμερικής, σε περίπτωση που υιοθετείτο στρατηγική επιστροφής στη δραχμή, δεν ήταν θεωρίες συνωμοσίας, αλλά στρατηγική ανιστόρητης και επικίνδυνης πραγματικότητας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το εν λόγω δημοσίευμα, που άνοιγε τον ασκό του Αιόλου σχετικά με τις επαφές κορυφαίων εκπροσώπων της τότε κυβέρνησης με τους πολιτικούς επιγόνους του Ούγκο Τσάβες, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και μετέπειτα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς ταξίδεψε στο Καράκας μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο, γνωστό και ως «γκουρού των offshores», Αρτέμη Αρτεμίου, 16 μήνες προτού η «πρώτη φορά Αριστερά» ανέλθει στην εξουσία.

Συνάντηση

Με βάση τη μαρτυρία ανώτατης πολιτικής πηγής της Βενεζουέλας, που συμπεριελήφθη στο ρεπορτάζ, ο παραπεμφθείς στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών πρώην υπουργός και ο Αρτέμης Αρτεμίου, μεταξύ άλλων, συναντήθηκαν με στελέχη της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας, PDVSA.



Υπενθυμίζεται ότι οι Παππάς και Αρτεμίου φέρονται ότι πέταξαν στο Καράκας με το ιδιωτικό λίαρ τζετ του Βενεζουελανο-λιβανέζου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής, όπου ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας (ο οποίος ελεγχόταν από τις ΗΠΑ και για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών) διατηρεί δικό του ξενοδοχείο.

Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε ποτέ επαρκή ερμηνεία για το περιεχόμενο του περιβόητου ταξιδιού, το οποίο, ως γνωστόν, είχε κρατηθεί μυστικό και δεν είχε ανακοινωθεί ποτέ από την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, οι επαφές που είχε αλλά και ο σκοπός της επίσκεψης εξακολουθούν να αποτελούν μυστήριο. Το ίδιο ισχύει και για τις εξορμήσεις άλλων προσώπων στη Βενεζουέλα, που φέρονται να ενεργούσαν για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ στους κόλπους της πολιτικής ηγεσίας της λατινοαμερικανικής χώρας, με σκοπό -ανάμεσα σε άλλα- και την πιθανότητα εξασφάλισης απαραίτητων για την Κουμουνδούρου πόρων εκείνη την εποχή, οι οποίες μέχρι πρότινος αποτελούσαν «αχαρτογράφητα νερά» για τα εγχώρια ΜΜΕ.

Στο Μαξίμου

Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου εθεάθη να εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου στις 10 Οκτωβρίου του 2016, λίγες ώρες μάλιστα πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση περί διαπλοκής. Το στιγμιότυπο απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός της ίδιας εφημερίδας που αποκάλυψε την υπόθεση με το μυστικό ταξίδι στη Βενεζουέλα. Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να αρνηθεί τις στενές σχέσεις που είχε με τον Κύπριο δικηγόρο των offshores, ούτε έδωσε ποτέ πειστικές εξηγήσεις για την προνομιακή επικοινωνία του με τον Νίκο Παππά.

Εξάλλου, όπως είχε αποκαλύψει στα «Π» πριν από δύο εβδομάδες η επί 40 χρόνια συνεργάτιδα του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλία Διαμαντή, το εν λόγω «αχώριστο δίδυμο» είχε πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις στο γραφείο του ανθρώπου που αποτελούσε τον πυρήνα του εγχειρήματος για τη δημιουργία ενός προσκείμενου στον ΣΥΡΙΖΑ τηλεοπτικού πόλου. Η πολύπλευρη όσο και περίεργη επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με το αυταρχικό καθεστώς της Βενεζουέλας προκάλεσε έντονες συζητήσεις στην Ελλάδα, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι εντός κι εκτός που αναρωτήθηκαν ανοικτά αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ένας από τους φορείς που έλαβαν κρυφή χρηματοδότηση από τους κυβερνώντες τη λατινοαμερικανική χώρα, όπως φέρεται να είχε συμβεί με τους Podemos στην Ισπανία.

Ο Βενεζουελανός δημοσιογράφος Νέλσον Μποκαράντα έχει υποστηρίξει ευθέως σε δημοσίευμα της εφημερίδας όπου εργαζόταν στην πατρίδα του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είχε χρηματοδοτηθεί με εκατομμύρια ευρώ από το δούρο, Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ, αλλά και ο τότε υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βενεζουέλας, Τεμίρ Πόρας. Σε εκείνη τη συνομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από τον Μαδούρο να μεσολαβήσει και στη Ρωσία για βοήθεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ.



«Σχέδιο εξόδου»

«Ο Τσίπρας είχε σχέδιο εξόδου από το ευρώ ήδη από το 2013», ανέφεραν τότε πρόσωπα που γνώριζαν από πρώτο χέρι τα σχετικά παρασκήνια. Στο ίδιο κάδρο, βεβαίως, περιλαμβάνεται και η αποκάλυψη ότι κυβερνητικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας είχαν προσγειωθεί αρκετές φορές στην Αθήνα, χωρίς ποτέ αυτό να δημοσιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άγνωστο παραμένει ποια πρόσωπα επέβαιναν σε αυτά και ποιος ήταν ο ακριβής στόχος της άφιξής τους.



Συγκεκριμένα, την περίοδο 2015-2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είχαν προσγειωθεί αρκετές φορές τα αεροσκάφη της PDVSA με τα διακριτικά «YV 3360», «YV 2486» και «TC TSR». Μάλιστα, κυβερνητικό αεροσκάφος του Μαδούρο είχε προσγειωθεί στην Αθήνα και τον Μάρτιο του 2019, την ίδια περίοδο που το καθεστώς της Βενεζουέλας είχε κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι εξήγαγε παράνομα χρυσό από τη χώρα. Σε εκείνη την πτήση, προερχόμενη από το Καράκας, με ενδιάμεσο σταθμό το Αμπου Ντάμπι, βρισκόταν (όπως είχε αποκαλύψει ο ΣΚΑΪ) και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα. Η είδηση αναδημοσιεύθηκε και από αρκετά ξένα ΜΜΕ, που σχολίαζαν καυστικά τις προνομιακές σχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς Μαδούρο.

Πρόσωπο-σκιά

Ένα άλλο πρόσωπο η παρουσία του οποίου στην Ελλάδα την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ερωτήματα είναι ο Αλεξ Σάαμπ Μοράν, αποκαλούμενος και «αχυράνθρωπος του Μαδούρο», ο οποίος συνελήφθη το 2021 στο Πράσινο Ακρωτήριο και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Ο Σάαμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα, είχε βρεθεί εντός των ελληνικών συνόρων τουλάχιστον δύο φορές, καθεστώς Τσάβες - Μαδούρο».



Αναφερόμενος, μάλιστα, στο ίδιο θέμα, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής της Βενεζουέλας, Αλφόνσο Μαρκίνα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» τον Νοέμβριο του 2016 είχε υποστηρίξει πως «στο μικροσκόπιο έχουν μπει καταγγελίες για πιθανή χρηματοδότηση πολιτικών στην Ευρώπη και η έρευνα επεκτείνεται μέχρι και την Ελλάδα». Ο Μαρκίνα τόνισε πως «στα 16 χρόνια που κυβερνάει το καθεστώς στη Βενεζουέλα, από τα 900 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις πετρελαίου τα μισά χάθηκαν» και υποστηρίζει πως διοχετεύθηκαν σε πολιτικά κόμματα στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια εξαγωγής του «τσαβισμού».

Στη Μόσχα

Στη δημοσιότητα ήρθαν, επίσης, πληροφορίες για ένα άλλο μυστικό ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα, το 2013, στη Μόσχα, μαζί με τον Νίκο Παππά, όπου επρόκειτο να συναντήσουν τον Νικολάς Μαδούρο, για να του ζητήσουν βοήθεια σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πολιτική πηγή της Βενεζουέλας που αποκάλυψε την υπόθεση, στη συνάντηση στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν επίσης παρών ο εξ απορρήτων του Μαμία από αυτές τον Ιούλιο του 2018, όταν και φέρεται να είχε ταξιδέψει με το ιδιωτικό του λίαρ τζετ. Ο ίδιος κατηγορείται για μια σειρά σοβαρών υποθέσεων, όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και από την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα λέγεται πως εμπλέκεται σε χρηματοδοτήσεις πολιτικών προσώπων στην Ευρώπη από το καθεστώς Μαδούρο, σε υποθέσεις διακίνησης κοκαΐνης, τρομοκρατίας κ.λπ.

Τεράστιο ζήτημα

Ωστόσο, η υπόθεση που ανακίνησε τεράστιο ζήτημα, όχι μόνο από πολιτικής, αλλά και από ηθικής πλευράς, ήταν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να περάσει «στα ψιλά» η υπόθεση σεξουαλικών επιθέσεων από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας σε βάρος γυναικών εργαζομένων στην πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα. Σε επιστολή, μάλιστα, που έστειλε προς τον Νικολάς Μαδούρο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριζε ότι, αν το θέμα αυτό έβλεπε το φως της δημοσιότητας, θα προκαλούνταν σοβαρό πλήγμα για την Αριστερά «στην Ελλάδα και τη Βενεζουέλα». Στο ίδιο κείμενο, ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου έκανε, μεταξύ άλλων, αναφορά και στην επίσκεψη του Τεμίρ Πόρας στην Αθήνα, επισημαίνοντας παράλληλα τότε πως ανέμενε την «εμφανή στήριξη» του Μαδούρο ενόψει της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Φεβρουαρίου 2023.