Διαστάσεις πρωτοφανούς όξυνσης λαμβάνει η ήδη εκρηκτική πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στην επομένη των δεύτερων εκλογών και τις δημοσκοπήσεις να μην τον ευνοούν, παίζει τα ρέστα του ανοίγοντας διαρκώς νέα μέτωπα. Με βαρύτατους υπαινιγμούς για τον Νίκο Ανδρουλάκη αυτήν τη φορά, διά στόματος Πόπης Τσαπανίδου, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους, προϊδεάζοντας για ακόμα χειρότερα στον δρόμο προς τις κάλπες.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι τυχόν μετεκλογική συνεργασία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην αποτελεί αποτέλεσμα προγραμματικής συμφωνίας των δύο κομμάτων, αλλά… εκβιασμού (!), προκαλώντας νευρικό κλονισμό στο ΠΑΣΟΚ με τα πολλά και δισεπίλυτα εσωκομματικά ζητήματα.

Ο διάλογος

«Μια κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει από εδώ και στο εξής δεν θα ξέρουμε αν ήταν προϊόν εκβιασμού ή αν ήταν ουσιαστική σύγκλιση. Όταν παρακολουθούνται άνθρωποι, τότε το αποτέλεσμα μιας πιθανής συνεργασίας στο μέλλον είναι αποτέλεσμα…», είπε (στον ΣΚΑΪ), για να ολοκληρώσει στη συνέχεια το σκεπτικό της.

Πόπη Τσαπανίδου: «Για παράδειγμα. Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν υπό παρακολούθηση, δεν ήταν;».
Δημοσιογράφος: «Θα είναι αποτέλεσμα εκβιασμού, εννοείτε, και ομηρίας;».
Πόπη Τσαπανίδου: «Δεν θα μπορούσε; Εσείς το αποκλείετε; Είστε σίγουρος;».

Αντίδραση

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε άμεσα και σε υψηλούς τόνους κι απάντησε στα όσα διατύπωσε η Πόπη Τσαπανίδου περί εκβιασμού του Νίκου Ανδρουλάκη από την κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, χαρακτήρισε «ψεκασμένα σενάρια και συνωμοσιολογία» όσα είπε η κυρία Τσαπανίδου. «Είναι άλλοι αυτοί που εκβιάζονται», τόνισε, για να προσθέσει: «Προσδοκούσαμε ότι η κυρία Τσαπανίδου θα έφερνε άλλο ύφος και ήθος στην πολιτική επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δυσάρεστο ότι διαψευδόμαστε τόσο γρήγορα. Βεβαίως, δεν εκπλήσσομαι προσωπικά. Εκπλήσσομαι ίσως από την ταχύτητα με την οποία η κυρία Τσαπανίδου μπήκε στον ρόλο και υιοθέτησε τις πρακτικές του κ. Πολάκη και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αναδειχθεί δικαιωματικά πρωταθλητές σε “ψεκασμένα” σενάρια και συνωμοσιολογία».

Συνέχεια

Η αντιπαράθεση των εκπροσώπων είχε συνέχεια όμως, καθώς η Πόπη Τσαπανίδου επανήλθε και απάντησε, επικαλούμενη τη φορά αυτή παλαιότερες δηλώσεις των Νίκου Ανδρουλάκη και Παύλου Γερουλάνου. «Με έκπληξη παρακολούθησα την προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον μου ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Αφορμή, το ερώτημα που έθεσα για τον σκοπό των παρακολουθήσεων από το παράκεντρο εξουσίας με ευθύνη του πρωθυπουργού. Εξάλλου, και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για προσπάθεια να τεθεί σε ομηρία το ΠΑΣΟΚ. Αν ο κ. Μάντζος έχει άλλη άποψη, ας το δηλώσει ξεκάθαρα». Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο κ. Γερουλάνος είχε κάνει παρόμοια αναφορά, διερωτώμενος αν οι μετεκλογικές συνεργασίες «θα είναι προϊόν πολιτικής σύγκλισης ή προϊόν εκβιασμού».

* Το ρεπορτάζ του Σπύρου Κάραλη δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 31 Ιανουαρίου 2023.