Στα άκρα έφτασε αυτή την εβδοµάδα η πολιτική αντιπαράθεση ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ µε αφορµή το θέµα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», αλλά και το γεγονός ότι τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης άφησαν να εννοηθεί ότι µια ενδεχόµενη συγκυβέρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη µε τη Ν.∆. θα είναι προϊόν εκβιασµού.

Ολα αυτά συνέβησαν ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόµη επισήµως ο χρόνος που θα στηθούν οι πρώτες κάλπες, γεγονός που αναδεικνύει την ένταση που θα επικρατήσει ανάµεσα στις δύο πλευρές µπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Ολα ξεκίνησαν από τη φράση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ψηφοδελτίων του κόµµατός του έκανε λόγο για «κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, χωρίς κανένα παζάρι για υπουργικές θέσεις».

Στην Κουµουνδούρου σήµανε συναγερµός, καθώς για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής δεν έκανε καµία αναφορά στη συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης, για την οποία είχε µιλήσει στο παρελθόν αρκετές φορές. Στην ανάλυση που κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή στάσης του Νίκου Ανδρουλάκη υποστηρίζουν ότι αυτή µπορεί να οφείλεται τόσο στις πιέσεις που δέχεται από το εσωτερικό του κόµµατός του όσο και στα αποτελέσµατα των δηµοσκοπήσεων.

Οι αναλύσεις

Πιο συγκεκριµένα, θεωρούν ότι στη Χαριλάου Τρικούπη λαµβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις αναλύσεις που δείχνουν ότι στη δεύτερη εκλογική αναµέτρηση, η οποία θα γίνει µε τον νόµο της Ν.∆., τα µικρότερα κόµµατα θα εξαϋλωθούν και άρα µαζί τους πρόβληµα θα αντιµετωπίσει και το ΠΑΣΟΚ. «Προφανώς ο Νίκος Ανδρουλάκης ξέρει ότι τα πράγµατα γι’ αυτόν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα στη δεύτερη κάλπη. Ετσι, επιθυµεί να ανοίξει την πόρτα της συγκυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή και στη Ν.∆. και στον ΣΥΡΙΖΑ», λένε στελέχη της Κουµουνδούρου. Ακόµα, θεωρούν ότι ο πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής πιθανόν να δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από µια µερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ τα οποία εµφανίζονται να φλερτάρουν µε τη Ν.∆. Με αφορµή µάλιστα τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «θα πρέπει να στείλουµε τη Ν.∆. στην αντιπολίτευση», οι πιέσεις αυτές έγιναν πιο έντονες, µε αποτέλεσµα να κάνει µια βίαιη οπισθοδρόµηση.

Κοντά στον Λοβέρδο

Φυσικά, από τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν είχε περάσει απαρατήρητη η στάση κάποιων βουλευτών της Χαριλάου Τρικούπη οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον Ανδρέα Λοβέρδο και υποστήριζαν δηµοσίως ότι η υπόθεση των υποκλοπών είναι εφάµιλλη του σκανδάλου της Novartis, αφήνοντας να εννοηθεί ότι την ώρα της κρίσης η ζυγαριά δεν θα γείρει απαραιτήτως υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποκλοπές και οι εκβιασµοί µπήκαν στην υπόθεση από το «παράθυρο», όταν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, εκφράζοντας σε συνέντευξή της την επίσηµη θέση της Κουµουνδούρου, άφησε να εννοηθεί ότι µια κυβέρνηση µεταξύ Ν.∆. και ΠΑΣΟΚ «θα ήταν αποτέλεσµα εκβιασµού», καθώς η κυβέρνηση είχε στα χέρια της τις κασέτες από την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Βαριές κουβέντες

Τα δύο κόµµατα αντάλλαξαν βαριές κουβέντες για «ψεκασµένα» σενάρια επιστηµονικής φαντασίας, την απάντηση ωστόσο εκ µέρους της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Ζάππειο υπενθύµισε ότι ο πρώτος που είχε µιλήσει για «εκβιασµό» ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, όταν έµαθε ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε το τηλέφωνό του. Τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν επιθυµούν να συνεχίσουν τη συζήτηση περί εκβιασµών, καθώς θεωρούν ότι δεν βοηθάει τη διαδικασία προσέγγισης των δύο κοµµάτων. Βάζοντας ωστόσο από τώρα στην πολιτική συζήτηση το θέµα των συνεργασιών, προφανώς πολύ πιο εύκολα θα το επαναφέρουν την κρίσιµη ώρα των αποφάσεων.

Απουσία

Εν τω µεταξύ, στην Κουµουνδούρου έχουν αποφασίσει πλέον ότι θα κινηθούν µε βάση τους ρυθµούς του σκληρού «ροκ». Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να µη συµµετέχει η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ στις ψηφοφορίες για τα νοµοθετήµατα της κυβέρνησης, εξέλιξη που πυροδότησε αντιδράσεις από την κυβέρνηση και εξέθρεψε σενάρια ακόµα και παραίτησης του συνόλου των βουλευτών, τα οποία ωστόσο διαψεύδονται.

«Αυτή η κυβέρνηση για εµάς, αλλά και για κάθε δηµοκρατικό πολίτη, είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. ∆εν µπορεί να παραµείνει ούτε στιγµή παραπάνω και να ασκεί εξουσία, να αποφασίζει για κρίσιµες αποφάσεις που αφορούν τον ελληνικό λαό. Ζητάµε την άµεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυµηγορία, όπως το Σύνταγµα ορίζει άµεσα, το λιγότερο εντός των επόµενων τριών εβδοµάδων. Ζητάµε ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άµεσα στο υπαρξιακό ερώτηµα που ετέθη στο Κοινοβούλιο. Στο ερώτηµα: Με τη δηµοκρατία ή µε την εκτροπή;», ανέφεραν στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακινεί καθηµερινά γεγονότα για όλα τα θέµατα τα οποία αφορούν τους πολίτες.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Φεβρουαρίου 2023.