Μία αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την περασμένη Κυριακή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ΔΕΕΠ Φωκίδας της Νέας Δημοκρατίας στην Άμφισσα.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, σχολιάζοντας την πολυμερή συνεργασία της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το καλοκαίρι του 2020, κατά τη διάρκεια της κρίσης με το Oruc Reis, οπλισμένα F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχαν σταθμεύσει στο αεροδρόμιο των Χανίων.

Η κίνηση αυτή είναι προφανές ότι έγινε για βοήθεια της Ελλάδας και τα μαχητικά αεροσκάφη ήταν έτοιμα προς απογείωση.


Πρόκειται για μία λεπτομέρεια η οποία γίνεται γνώστη για πρώτη φορά και όπως είναι λογικό προκάλεσε σχόλια στην Τουρκία με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας να σχολιάζουν την αναφορά του Νίκου Δένδια.

«Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας έκανε μια δήλωση σχετικά με την κρίση του Oruc Reis του 2020 που είχε φέρει την Ελλάδα και την Τουρκίας στα πρόθυρα του πολέμου» ανέφερε το Haber Global, συμπληρώνοντας: «Δήλωσε πως τότε είχαν προσγειωθεί τα οπλισμένα μαχητικά F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Κρήτη. O Δένδιας ο οποίος δήλωσε πως δεν φοβάται την Τουρκία τόνισε πως σύντομα η Ελλάδα θα αποκτήσει και την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο».

«H κατάσταση στο Αιγαίο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν και μια στρατιωτική διάσταση διότι απο τη μια πλευρά υπάρχει το αίτημα της Τουρκίας για F-16 και απο την άλλη το αίτημα της Ελλάδας για τα F-35» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην αναφορά του Haberturk.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης το 2019 είχε εστιάσει στην ουσιώδη ενδυνάμωση των σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου και οι δύο σημαντικοί πυλώνες είναι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.