Οι καταγγελίες των συνηγόρων της Εύας Καϊλή περί βασανιστηρίων θα πρέπει να διερευνηθούν, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο Νίκος Κορογιαννάκης, δικηγόρος στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κορογιαννάκης επισήμανε πως εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, είναι ένα σοβαρό θέμα.

Οι συνήγοροι της κ. Καϊλή ανέφεραν ότι η πελάτισσά τους έμεινε στην απομόνωση για δεκαέξι ώρες με ανακρίσεις ενδιαμέσως, χωρίς να έχει τη δυνατότητα ούτε να ζεσταθεί ούτε να περιποιηθεί τον εαυτό της, καταγγέλλοντας βασανιστήρια που θυμίζουν Μεσαίωνα και κάνοντας λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανέφερε πως σε συνθήκες προσωρινής κράτηση τα αιτήματα που υποβάλλονται –όπως για παράδειγμα να σταλούν χρήματα στον κατηγορούμενο- παίρνουν χρόνο, πολλές φορές σε εξοργιστικό βαθμό.

Τέλος, εκτίμησε ότι η δίκη θα κρατήσει πολλούς μήνες και είπε πως η κ. Καϊλή μπορεί να μείνει προφυλακισμένη για ενάμιση χρόνο ή και παραπάνω.


Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Κορογιαννάκης στα Παραπολιτικά 90,1

Ο δικηγόρος στις Βρυξέλλες, κος Νίκος Κορογιαννάκης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση για την κα Καϊλή και τις καταγγελλόμενες συνθήκες κράτησής της
Ν.ΚΟΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εφόσον έχουν συμβεί τα γεγονότα τα οποία καταγγέλλουν οι συνήγοροι της κας Καϊλή, πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα. Αναφέρεται στο βελγικό τύπο η χθεσινή δήλωση των συνηγόρων της κας Καϊλή και είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί.

Ν.ΚΟΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Οι βελγικές εφημερίδες καταγράφουν την καταγγελία των συνηγόρων, δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση ούτε της Εισαγγελίας ούτε της Αστυνομίας, γιατί αν δεν κάνω λάθος, η κακομεταχείριση, την οποία καταγγέλλει η κα Καϊλή, συνέβη στο αστυνομικό τμήμα όχι στη φυλακή. Συνέβη σε χρόνο κατά τον οποίο η κα Καϊλή είχε απομακρυνθεί από το χώρο με τον οποίο μπορούσε να έχει επικοινωνία, γιατί όπως ξέρετε στο κελί της σε αυτές τις φυλακές και σε άλλες φυλακές στο Βέλγιο μπορείς να τηλεφωνήσεις. Συνέβη λοιπόν κάτω από κάποιες έκτακτες συνθήκες, εφόσον αστυνομικοί οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τις συνθήκες αυτές έχουνε παραβιάσει τα δικαιώματά της είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και πρέπει να ερευνηθεί.

Ν.ΚΟΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ο πυρήνας της καταγγελίας, έτσι όπως το διαβάζω εγώ ως νομικός, είναι ότι επί πολλές ώρες κάπου την είχαν ξεχάσει, δεν ασχολήθηκε κανείς με τα συγκεκριμένα προβλήματα που είχε με το κρύο, με την προσωπική της κατάσταση και τα λοιπά αυτό παραμένει απαράδεκτο χωρίς να είναι κάτι το οποίο είναι οπωσδήποτε επί τούτου. Βάζεις έναν άνθρωπο σε ένα κλειστό χώρο και τον αφήνεις επί πολλές ώρες χωρίς να τακτοποιήσει τα προβλήματα των συνθηκών μέσα στα οποία βρίσκεται, αυτό είναι απαράδεκτο.

Ερωτηθείς αν σε όλες τις κρατούμενες επιτρέπει ο νόμος να βλέπουν τα παιδιά τους δύο φορές το μήνα στις βελγικές φυλακές
Ν.ΚΟΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Η διαδικασία προβλέπει τη δυνατότητα να βλέπει κανείς το παιδί του, όμως εδώ υπάρχουν κάποια χρονικά ζητήματα, τα οποία δεν είναι πολύ ξεκάθαρα. Δεν είμαι βέβαιος ότι η κα Καϊλή είχε ζητήσει να δει το παιδί της πριν από τις 22 Δεκεμβρίου που αποφασίστηκε η προφυλάκισή της. Δεδομένου ότι υπήρχε μια αισιοδοξία ότι θα έβγαινε στις 22 Δεκεμβρίου δεν είναι βέβαιο ότι είχε κατατεθεί αίτημα. Και να μην ξεχνάμε ότι 22 Δεκεμβρίου βγήκε η απόφαση, 23 να έγινε το αίτημα είναι και προπαραμονή Χριστουγέννων. ...Στο παρελθόν που είχα πελάτη που ήθελε να βλέπει το παιδί του υπήρχε μεγαλύτερη συχνότητα και κατανόηση από τις αρχές ...

Αναφορικά με τη δήλωση του συνηγόρου της κας Καϊλή ότι στο πρόσωπό της εκδηλώνεται όλη η αυστηρότητα του νομικού συστήματος του Βελγίου σε σχέση με άλλους ευρωβουλευτές
Ν.ΚΟΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τη δήλωση του συνηγόρου θέλω να πω ότι σε συνθήκες προσωρινής κράτησης με αιτήματα τα οποία έρχονται για πρώτη φορά παίρνει χρόνο. Είναι πολλές φορές εξοργιστικό για τον άνθρωπο που το υφίσταται αυτό, ας πούμε ότι για να μπορέσει να έχει κάποιος χρήματα μέσα στη φυλακή πρέπει να του καταθέσεις χρήματα σε ένα λογαριασμό , για να μπορέσει να πάρει κάτι στο κυλικείο πχ, την πρώτη φορά αυτό μπορεί να πάρει και 10 μέρες. Είναι απαράδεκτο αλλά είναι έτσι.

Ερωτηθείς που πιστεύει ότι βασίζονται οι αρχές και αποφάσισαν τη συνέχιση της προφυλάκισης της κας Καϊλή
Ν.ΚΟΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Είναι προφανές ότι η συνεργασία του Παντζέρι αποτελεί ένα πολύ σοβαρό λόγο για να πάει ο ανακριτής στο δικαστικό συμβούλιο εχθές να πει ότι η έρευνα είναι σε μια πολύ λεπτή φάση και να ζητήσει τη διατήρηση της προσωρινής κράτησης. Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία είναι πάρα πολύ ευαίσθητη με επιπλοκές όχι μόνο πολιτικές αλλά και διεθνείς. Ο ανακριτής έχει την άποψη ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να είναι στη φυλακή και υπό περιορισμό για να μην κινδυνεύσει η έρευνα.

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα ξεκινήσει η δίκη
Ν.ΚΟΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Θα κρατήσει οπωσδήποτε πολλούς μήνες. Η δίκη είναι θέμα ετών όχι μηνών. Αυτή τη στιγμή μετά τις πρώτες συλλήψεις είχαμε τα πρώτα στοιχεία τα οποία βγήκανε από τα κινητά, τώρα έχουμε τον Παντζέρι ο οποίος συνεργάζεται. Ο Παντζερι θα δώσει τρεις –τέσσερις καταθέσεις τις επόμενες μέρες και μετά θα πρέπει να διασταυρωθούν οι πληροφορίες που θα δώσει ο Παντζέρι με το υπόλοιπο προανακριτικό υλικό.

Ν.ΚΟΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ως αντάλλαγμα για τις καταθέσεις του ο Παντσέρι έχει λάβει υπόσχεση ότι εφόσον παραδώσει στοιχεία σημαντικά συγκεκριμένα και τα λοιπά τότε θα προταθεί από τον εισαγγελέα μειωμένη ποινή. Άρα ο Παντσέρι πρέπει να εκτελέσει το δικό του τμήμα της συμφωνίας για να συμβούν όλα αυτά.

Ερωτηθείς πόσο διάστημα μπορεί να μείνει προφυλακισμένη η κα Καϊλή
Ν.ΚΟΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Η κα Καϊλή μπορεί να μείνει και ενάμιση χρόνο και υπό ορισμένες συνθήκες και παραπάνω.

ΔΗΜ.: Και μπορεί κάθε μήνα να κάνει την αίτησή της

Ν.ΚΟΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Μετά την τρίτη φορά γίνονται δίμηνες οι επισκέψεις αλλά για την ακρίβεια δεν κάνει αίτηση αποφυλάκισης η κα Καϊλή, η Εισαγγελία είναι υποχρεωμένη να επιβεβαιώνει κάθε μήνα και μετά κάθε δύο μήνες την αναγκαιότητα προσωρινής κράτησης με την έγκριση ενός δικαστή.