Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο µε την Εύα Καϊλή και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, για να την απαρνηθεί προσπάθησε να τη χρεώσει στη Ν.∆., χαρακτηρίζοντάς τη «∆ούρειο ίππο» του Κ. Μητσοτάκη στην Ελλάδα και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο ίδιος εκείνες τις ηµέρες επιδόθηκε σε ένα ακατανόητο κρυφτούλι.

Και µάλιστα τη θέση αυτή δεν επιχείρησε να τη διατυπώσει και να την υπερασπιστεί ενώπιον των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος (ΕΣΚ), που συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες δύο ηµέρες αργότερα. Αντ’ αυτού εµφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος πήρε πάνω του τη συγκεκριµένη υπόθεση και µίλησε εξ ονόµατος των «προοδευτικών δυνάµεων» της Ελλάδας.

Απουσία

Ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος υποτίθεται ότι µεθόδευε την «εκπαραθύρωση» του Αλ. Τσίπρα από τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος, όχι µόνο δεν προέβαλε καµία αντίρρηση για τη συµµετοχή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές όλο το προηγούµενο διάστηµα, αλλά στην τελευταία, που ήταν εξαιρετικά κρίσιµη γιατί είχε προκύψει η εµπλοκή της Ε. Καϊλή σε σκάνδαλο διαφθοράς, τον όρισε διά της «απουσίας» του εκπρόσωπο από την πλευρά της Ελλάδας.

Και εκεί που ο Αλ. Τσίπρας συµµετείχε µε καθεστώς απλού παρατηρητή, µε τη συνειδητή απουσία του Ν. Ανδρουλάκη, έγινε και οµιλητής, δίνοντας υπερασπιστική γραµµή υπέρ των προοδευτικών δυνάµεων στην Ελλάδα µε αιχµές εναντίον της Ε. Καϊλή, την οποία παρουσίαζε ως «ενεργούµενο» της εγχώριας και της ευρωπαϊκής «δεξιάς οικογένειας».

Σαν εκπρόσωπος

Ο επικεφαλής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εκπροσωπώντας ουσιαστικά τον Ν. Ανδρουλάκη στη Σύνοδο του ΕΣΚ, δήλωνε µεταξύ άλλων για την Ε. Καϊλή: «Μία ευρωβουλευτής που, παρότι ανήκε στην οµάδα των Σοσιαλιστών, συνεργαζόταν πιο στενά µε το ΕΛΚ, στήριζε σταθερά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τήρησε αρνητική στάση ακόµα και στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών από την αρµόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία συµµετείχε, ενώ ταυτόχρονα ήταν έντονα αντίθετη σε κάθε σκέψη συνεργασίας των «προοδευτικών δυνάµεων» στην Ελλάδα, µη τυχόν και υπάρξει προοπτική κυβερνητικής αλλαγής».

Δεσπόζουσα θέση

Όλα τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν πως ο Αλ. Τσίπρας συνεχίζει να κατέχει δεσπόζουσα θέση στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος, αλλά και κάτι ακόµα, που συνδέεται µε τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

∆ηλαδή πως ο Ν. Ανδρουλάκης, δείχνοντας να έχει απολέσει τον ρόλο του κεντρικού εκφραστή των σοσιαλιστικών δυνάµεων στην Ελλάδα, καθώς το πολιτικό προφίλ που προσφέρει ο Αλ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες είναι µεγαλύτερο από αυτό του ΠΑΣΟΚ, υποχρεώνεται από την ηγεσία του ΕΣΚ να «συµβιβαστεί» µε την ιδέα του «µικρού» εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να συµβάλει στην προοπτική πολιτικής συνεργασίας µαζί του. Είναι γνωστό άλλωστε πως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, από τη στιγµή που έχουν αποδεχτεί τη συµµετοχή του Αλ. Τσίπρα στην πολιτική οικογένειά τους, δίνουν αγώνα προκειµένου στην Ελλάδα να υπάρξει σύγκλιση όλων των προοδευτικών δυνάµεων.

Πιέσεις

Ο Ν. Ανδρουλάκης, παρά τα όσα έλεγε όταν ανέλαβε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, περί αυτόνοµης πορείας του κόµµατος και έξοδο του ΣΥΡΙΖΑ από την οικογένεια των Σοσιαλδηµοκρατών, φαίνεται πως δεν µπορεί να πετύχει έναν τέτοιο στόχο και γι’ αυτό στις Βρυξέλλες θα αναγκαστεί, πιεζόµενος, να πάει µέχρι τέλους µαζί µε τον Αλ. Τσίπρα.

Ο τελευταίος, που εκτός από «στασίδι» έχει αρχίσει να πιάνει και περίοπτη θέση στην «ωραία πύλη» του ΕΣΚ, δεν αποκλείεται το επόµενο διάστηµα να κάνει και το µεγάλο βήµα: να αποχωρήσει από την οµάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία ανήκει µέχρι σήµερα ο ΣΥΡΙΖΑ, για να προσχωρήσει στο κόµµα των Ευρωπαίων ∆ηµοκρατών Σοσιαλιστών.

Για το γενναίο βήμα

Ο Αλ. Τσίπρας δέχεται πιέσεις από τους ΠΑΣΟΚογενείς του κόµµατος, ώστε να κάνει ένα γενναίο βήµα προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόµµα, ανοίγοντας ζήτηµα προσχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό. Γεγονός που θα δώσει και άλλη δυναµική «εντός των τειχών». Γιατί θα βοηθήσει στην ενίσχυση του διαλόγου ανάµεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στη βάση µιας ενιαίας στρατηγικής απέναντι στη διακυβέρνηση της Ν.∆. και του Κ. Μητσοτάκη.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 30 Δεκεμβρίου 2022.