Βασικό θέµα στις συζητήσεις του Ν. Ανδρουλάκη µε τα µέλη του προεδρείου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Μουσείο της Ακρόπολης ήταν η εθνική τραγωδία των Τεµπών σε συνδυασµό µε την ατζέντα για την αλλαγή του κράτους.

Ωστόσο, χρόνος έµεινε και για αµιγώς πολιτικές συζητήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ µε τον δικό του τρόπο ζήτησε να κλείσει ενόψει εκλογών η πόρτα της ευρωοµάδας στον Αλέξη Τσίπρα, που συµµετέχει στις συνόδους των Σοσιαλιστών ως παρατηρητής, προκειµένου να µην υποδύεται τον εκφραστή του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Λίγοι θα θυµούνται ότι ανάλογη προσπάθεια, προκειµένου να βρεθεί εκτός των διεργασιών των Ευρωσοσιαλιστών ο Αλ. Τσίπρας, είχε κάνει και η αείµνηστη Φώφη Γεννηµατά. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο νεολαίοι του κόµµατος είχαν ετοιµάσει και σχετική καµπάνια µε τίτλο «PES ALEXIT». Σε εκείνη τη συγκυρία, ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό, µε δεδοµένη τη δυναµική που είχε αναπτύξει ο Αλ. Τσίπρας µε την αίγλη του πρώην πρωθυπουργού.

Τι ζητά ο Ανδρουλάκης

Σήµερα ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά επίµονα να είναι το ΠΑΣΟΚ ο µόνος εκφραστής και θεσµικά της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδηµοκρατίας στην Ελλάδα. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ είναι το µόνο επίσηµο κόµµα από τη χώρα µας στην ευρωοµάδα των Σοσιαλιστών. Η δήλωση της Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, προέδρου των Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, προκάλεσε ανακούφιση στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Χρειαζόµαστε µια κυβέρνηση πολύ πιο κοντά στους πολίτες, που θα λύνει τα προβλήµατά τους. Και προφανώς είµαστε εδώ για να στηρίξουµε τον σύντροφό µας και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος χωρίς αµφιβολία θα γίνει ένας εξαίρετος ηγέτης, που τον χρειάζεται η χώρα για να κάνει αλλαγές που είναι απαραίτητες», δήλωσε από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι κάλπες θα κρίνουν

Καθαρό µήνυµα, λοιπόν, υπέρ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί κανείς, ωστόσο, να πει ότι τα κατάφερε και, έτσι, ο Αλ. Τσίπρας δεν θα έχει διαύλους µε τους Σοσιαλιστές στην Ευρώπη; Προφανώς, ενόψει εκλογών θα στηρίζουν ανοιχτά το ΠΑΣΟΚ, όµως δύσκολα θα κλείσουν την πόρτα σε έναν πρώην πρωθυπουργό που διεκδικεί την εξουσία ξανά και επιθυµεί να βρίσκεται κοντά τους και όχι στην οµάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Το µπρα-ντεφερ του Ν. Ανδρουλάκη µε τον Αλ. Τσίπρα θα κριθεί επί της ουσίας στις κάλπες.

Η ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ και η συµµετοχή του σε µια κυβέρνηση θα ενισχύσει τις προσπάθειες του Ν. Ανδρουλάκη να αφήσει εκτός τον Αλ. Τσίπρα, ειδικά αν επέλθει ακόµα µία ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τότε οι Σοσιαλιστές θα στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, λοξοκοιτώντας και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η µάχη των Τσίπρα - Ανδρουλάκη κρίνει την προοπτική τους...

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 18 Μαρτίου 2023.