Δύο εβδοµάδες µετά τη σύλληψή της, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή έδωσε την Πέμπτη (22/12) τη µεγάλη «µάχη» για την ελευθερία της ενώπιον των δικαστικών Αρχών του Βελγίου.

Η κ. Καϊλή, συνοδευόµενη από τους δύο δικηγόρους της, Μιχάλη ∆ηµητρακόπουλο και Αντρέ Ριζόπουλο, βρέθηκε ενώπιον των Βέλγων δικαστών και έδινε τις απαντήσεις της στις κατηγορίες που της αποδίδονται, ευελπιστώντας ότι θα τους πείσει πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερη µε περιοριστικούς όρους,  ακόµα και µε κατ' οίκον περιορισµό µε «βραχιολάκι» και να µην κριθεί προσωρινά κρατούµενη. 

Σε άσχηµη ψυχολογική κατάσταση και έχοντας το µυαλό της στη 2 ετών κόρη της, η κ. Καϊλή φέρεται να κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειµένου να πείσει τους Βέλγους δικαστές να της δώσουν πίσω την ελευθερία της µέχρι η υπόθεσή της να φτάσει στο ακροατήριο. 

Τελικά, αποφασίστηκε ότι θα παραμείνει προφυλακισμένη για έναν μήνα, μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, οπότε και οι συνήγοροί της θα καταθέσουν νέο αίτημα αποφυλάκισης, καθώς πλέον θα έχει λήξει το διάστημα της προφυλάκισης της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.



Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα δεσµεύονταν µε απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυµα Μαύρου Χρήµατος το οικόπεδο συνολικής έκτασης 7 στρεµµάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, καθώς και ο λογαριασµός που διατηρούν η ευρωβουλευτής και ο σύζυγός της µέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήµατα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου. Από την έναρξη της δικαστικής περιπέτειας µε την εµπλοκή του ονόµατός της στο «Qatar-gate», η κ. Καϊλή υπεραµύνεται της αθωότητάς της.



«Δεν ομολόγησε»

Ο δικηγόρος της Μιχάλης ∆ηµητρακόπουλος µιλώντας στα «Π» επεσήµανε ότι η Εύα Καϊλή δεν οµολόγησε καµία συµµετοχή στις πράξεις, οι οποίες αποδίδονται στον σύντροφό της, από τον οποίο νιώθει προδοµένη για όσα έχει υποστεί τις τελευταίες ηµέρες.  Ο κ. ∆ηµητρακόπουλος, ο οποίος συνάντησε την κ. Καϊλή την παραµονή της απολογίας για τέσσερις ώρες στις φυλακές όπου κρατείται, διευκρινίζει ωστόσο στα «Π» πως «ό,τι είχε υποπέσει στην αντίληψή της το οποίο µπορεί να έχει ενδιαφέρον για την έρευνα των Βελγικών Αρχών το είπε, χωρίς βέβαια να γνωρίζει ότι υπήρχαν παράνοµες δραστηριότητες».



Η «κόκκινη γραµµή» της υπεράσπισης της Εύας Καϊλή είναι εξαρχής µία και συµπεριλαµβάνεται στη φράση: «Ουδέποτε δωροδοκήθηκα». Αυτό που διαµηνύεται από την πλευρά της ευρωβουλευτού είναι πως δεν είχε καµία σχέση µε τα χρήµατα που εντοπίστηκαν στο σπίτι της και ότι οι ενέργειες και οι θέσεις της ήταν πάντοτε εναρµονισµένες µε τη γραµµή που είχαν χαράξει οι ευρωπαϊκοί θεσµοί και στην περίπτωση του Κατάρ αλλά και για οποιοδήποτε άλλο ζήτηµα.

«Ουδέποτε δωροδοκήθηκε»

«Η Εύα Καϊλή σε όλη τη διάρκεια του πολιτικού της βίου ουδέποτε δωροδοκήθηκε και όσον αφορά τη συγκεκριµένη υπόθεση, οι επισκέψεις που έκαναν στο Κατάρ ήταν όλες εν γνώσει και µε την έγκριση του γραφείου της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. ∆εν είχε προσωπική της ατζέντα. Εφάρµοζε οδηγίες
Εφάρµοζε οδηγίες που απηχούσαν την επίσηµη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης
που απηχούσαν την επίσηµη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία είναι, όσον αφορά τις χώρες του Κόλπου, όπου εκεί συµπεριλαµβάνονται Κατάρ, Κουβέιτ, Οµάν, σύσφιγξη των εµπορικών σχέσεων και ιδιαίτερα στον ενεργειακό τοµέα. Οσοι λοιπόν λένε ότι µπορούσε µια αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επηρεάσει και να διαµορφώσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης προφανώς προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον κόσµο», τονίζει ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού στα «Π».

«Δεν θα παραδεχθεί»

Σε αυτό το πλαίσιο, η κατηγορούµενη για συµµετοχή σε εγκληµατική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυµα µαύρου χρήµατος αρνήθηκε να µπει σε διαδικασία ποινικής διαπραγµάτευσης, ενός θεσµού που λειτουργεί στο Βέλγιο, καθώς κάτι τέτοιο είχε ως βασική προϋπόθεση να δεχτεί ότι είναι ένοχη. «Ποτέ η κ. Καϊλή δεν θα παραδεχτεί κάτι που δεν έχει κάνει.

Με αυτές τις σκέψεις, ποινική διαπραγµάτευση δεν µπορεί να γίνει, γιατί βασική προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να παραδεχτεί την ενοχή της και δεν µπορεί να παραδεχτεί κάτι που δεν έχει κάνει», εξηγεί ο κ. ∆ηµητρακόπουλος µιλώντας στα «Π».

«Πλαστογραφημένα»

Ερωτώµενος, ωστόσο, σχετικά µε τις πληροφορίες για έγγραφα που είδαν το «φως» της  δηµοσιότητας αναφορικά µε την ύπαρξη λογαριασµών της κ. Καϊλή και συγγενών της πολλών εκατοµµυρί ων στον Παναµά, ο κ. ∆ηµητρακόπουλος αποκαλύπτει στα «Π» ότι έχει ζητήσει από τον επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέµηση Εσόδων από Παράνοµη ∆ραστηριότητα, επίτιµο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαµπο Βουρλιώτη, να επικοινωνήσει µε τις Αρχές
Τα έγγραφα τα οποία εµφανίστηκαν στη δηµοσιότητα είναι προδήλως πλαστογραφηµένα
του Παναµά προκειµένου «να επισηµοποιηθεί θεσµικά η πλαστότητά τους» και προσθέτει: «Τα έγγραφα τα οποία εµφανίστηκαν στη δηµοσιότητα είναι προδήλως πλαστογραφηµένα, και µάλιστα µε τρόπο που κραυγάζει την πλαστότητά τους. ∆ηλαδή αναφέρουν ότι µια κρατική επιχείρηση του Κατάρ που χρησιµοποιεί την Εθνική Τράπεζα της χώρας καταθέτει και εµβάζει σε τραπεζικό λογαριασµό που είναι στο όνοµά της στον Παναµά ένα πολύ µεγάλο ποσό εκατοµµυρίων. Οπως αντιλαµβάνεστε, το µόνο που έλειπε από την αιτιολογία είναι να γράψει µίζα. Πρόκειται για γελοιότητες και φαιδρότητες».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 23 Δεκεμβρίου 2022.