Σήμερα, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Η διαδικασία της απολογίας της πιθανότατα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις τόσο από τους δικηγόρους όσο και από την Εισαγγελία.

Όπως είναι αναμενόμενο, έξω από το δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών θα βρίσκονται δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, μια και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης διατηρούν το βλέμμα τους στραμμένο στο σκάνδαλο Qatargate. Από την πλευρά τους οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή θα προσπαθήσουν να «ξεδιπλώσουν» τα νομικά τους επιχειρήματα.

Το δικαστικό συμβούλιο θα κρίνει εάν η Εύα Καϊλή θα αφεθεί ελεύθερη με όρους ή χωρίς όρους ή εάν θα οδηγηθεί στη φυλακή. Να σημειωθεί ότι ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας έχει την δυνατότητα να ασκήσει έφεση στην απόφαση εντός 24 ωρών.

Τι θα υποστηρίξει η Εύα Καϊλή

Την υπεράσπιση της ευρωβουλευτού έχουν αναλάβει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος μαζί με τον Βέλγο δικηγόρο, ελληνικής καταγωγής, Ανδρέα Ριζόπουλο.

Η Εύα Καϊλή αναμένεται να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της, Φ. Τζιόρτζι, και δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες. Επίσης, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν, δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ και δεν λειτουργούσε κατ’ εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδική μνεία αναμένεται να γίνει στην ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στο παιδί της.

«Νιώθει προδομένη»

Ο δικηγόρος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Μιχάλης Δημητρακόπουλος συναντήθηκε χθες για περίπου τέσσερις ώρες με την Εύα Καϊλή στις φυλακές Χάρεν στις Βρυξέλλες.

«Είναι προβληματισμένη πάρα πολύ, αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της, τον εμπιστεύτηκε, τη διέψευσε. Και αυτή τη στιγμή είμαι υποχρεωμένος να μην κάνω καμία δήλωση όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης», είπε ο ποινικολόγος, έχοντας στο πλευρό του και τον Ανδρέα Ριζόπουλο, τον δεύτερο δικηγόρο της Εύας Καϊλή.

«Και ο κ. Ριζόπουλος που είναι πολύ έμπειρος Βέλγος δικηγόρος και έχει μία πολύ καλύτερη εικόνα από εμένα για τους δικαστές εδώ στις Βρυξέλλες, είπε πως καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής. Και συμφωνώ κι εγώ. Ποτέ δεν μπορείς να κάνεις με ασφάλεια μια πρόβλεψη σε μια δικαστική κρίση. Είναι δύσκολα οπωσδήποτε τα πράγματα. Νομικά επιχειρήματα έχουμε βέβαια πολύ ισχυρά για να αφεθεί ελεύθερη», πρόσθεσε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε στην ψυχολογική κατάσταση της Εύας Καϊλή, εστιάζοντας στο ζήτημα του παιδιού της, το οποίο δεν έχει στο πλευρό του κανέναν από τους δύο γονείς.

«Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής και όταν έχει και ένα παιδάκι δύο ετών που τον περιμένει, είναι δηλαδή ορφανό ουσιαστικά, γιατί και ο πατέρας είναι μέσα στη φυλακή, είναι περισσότερο δυστυχισμένος», πρόσθεσε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της σημερινής διαδικασίας. «Από κει και πέρα θα πολεμήσουμε γιατί νομίζω ότι η κ. Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι -γιατί αυτό εξετάζεται αύριο- ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία. Άρα με καθαρά νομικά κριτήρια μπορώ να πω ότι έχω αισιοδοξία», πρόσθεσε.