«Αν πάρουµε 10%-11%, δεν υπάρχει καµία εντολή διακυβέρνησης, δεν πάµε να παζαρέψουµε υπουργικές καρέκλες, αλλά να περάσουµε µε τη δυναµική µας ένα πρόγραµµα που θεωρούµε χρήσιµο για τη χώρα», έλεγαν πριν από λίγες ηµέρες σε συζήτηση µε δηµοσιογράφους στελέχη της ηγετικής οµάδας του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστηµα, συζητήσεις µε αναλυτές και δηµοσκόπους γίνονται όλο και πιο συχνά στη Χαριλάου Τρικούπη. Το ερώτηµα που εύλογα προκύπτει µε τα δεδοµένα αυτά είναι µε ποιο ποσοστό το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ανοιχτό να συζητήσει το ενδεχόµενο συµµετοχής σε κυβέρνηση.

Οι εκτιμήσεις

Σίγουρα τίποτα κάτω από 12% στον δεύτερο γύρο των εκλογών, καθώς, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις που γίνονται στο εσωτερικό του κόµµατος, η κυβερνητική φθορά ειδικά από συνεργασίες, χωρίς έντονο το στίγµα του ΠΑΣΟΚ σε αυτές, θα έχει µόνιµα αρνητικά αποτελέσµατα, σε αντίθεση µε την πρόσκαιρη συµπίεση από το δίπολο Ν.∆. - ΣΥΡΙΖΑ σε µια εκλογική αναµέτρηση. Το συµπέρασµα αυτό άλλωστε είναι περισσότερο αποδεκτό και από τα στελέχη της ηγετικής οµάδας του κόµµατος, που στην πλειονότητά τους προέρχονται από τη νέα γενιά και ποντάρουν περισσότερο στην προοπτική της παράταξης παρά σε άµεσες κυβερνητικές θέσεις.

Ο στόχος

Με τα σηµερινά δηµοσκοπικά δεδοµένα, που δείχνουν πρώτη τη Ν.∆., στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η αυτοδυναµία είναι στόχος που δεν µπορεί να επιτευχθεί εύκολα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι περισσότεροι προβλέπουν ότι η λύση για τον ίδιο θα έρθει από την Ελληνική Λύση.

Οι πιο έµπειροι και ρεαλιστές δεν περιγράφουν µια τυπική συνεργασία του κόµµατος του Κυριάκου Βελόπουλου µε τη Ν.∆., καθώς υπάρχουν ζητήµατα, ειδικά στην εξωτερική πολιτική, που δεν την επιτρέπουν, αλλά τις αναγκαίες «µεταγραφές» βουλευτών για την πλειοψηφία να έρχονται από τη δεξαµενή αυτή. Μάλιστα, για το ενδεχόµενο να στηρίξουν τη Ν.∆. σε περίπτωση που βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναµία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που χαρακτηρίζονται «δεξιόστροφοι», ένας από τους πιο έµπειρους κοινοβουλευτικούς του κόµµατος, χρησιµοποιώντας τον όρο «αποστασία», σηµειώνει: «Τέτοια επιλογή “αποστασίας” συνιστά ξεµπρόστιασµα για όσους θα την κάνουν και όχι πλήγµα για την παράταξη». «Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουµε στις δηµοσκοπήσεις, είτε καλές είτε όχι, δεν αποτυπώνουν ωστόσο µόνιµα αποτελέσµατα», λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, κρατώντας εντελώς διαφορετική στάση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που συχνά µέσω κορυφαίων στελεχών του στρέφει τα πυρά του κατά των δηµοσκόπων.

«Προσωρινό πλήγμα»

Αυτό ακριβώς πιστεύουν και για την υπόθεση της Εύας Καϊλή, ότι το πλήγµα θα είναι προσωρινό και διαχειρίσιµο, µε συνέπεια το κόµµα να µπορεί να πατήσει ξανά το γκάζι και δηµοσκοπικά στην κρίσιµη ευθεία των εκλογών. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης µελετά µε ενδιαφέρον τις µετρήσεις που γίνονται και τις λαµβάνει υπόψη του, όπως συνέβη άλλωστε και µε την επιλογή για την επιστροφή των «συµβόλων» του ΠΑΣΟΚ, που επίσης είχε µετρηθεί και δηµοσκοπικά. Βαδίζοντας στην τελική ευθεία για τις κάλπες, η βαρύτητα των υποψηφίων που θα ανακοινωθούν σύντοµα θα είναι ακόµα µί α µέτρηση…

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 14 Ιανουαρίου 2023.