Ενώ η έρευνα στα περιουσιακά στοιχεία της συνεχίζεται, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που είχε ιδρύσει με το σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, η Εύα Καϊλή ετοιμάζει την απολογία της. 

Όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση στις φυλακές του Χάρεν και προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της και να ετοιμάσει την απολογία της στο δικαστικό συμβούλιο του Βελγίου, στις 22 Δεκεμβρίου, εκεί που θα κριθεί αν θα παραμείνει κρατούμενη ή ελεύθερη. 

Η ίδια και οι νομικοί της σύμβουλοι θα λάβουν τη δικογραφία μια μέρα νωρίτερα, γνωρίζουν, όμως, από τις διαρροές στον βελγικό και ιταλικό Τύπο τη δεκάωρη κατάθεση του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, που πήρε όλη την ευθύνη για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του ζευγαριού και σε πολυτελείς βαλίτσες πάνω του.

Η Εύα Καϊλή αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Στο MEGA μίλησε δικηγόρος των Βρυξελλών, Ορέστης Ορχάν, για την ποινική μεταχείριση που αναμένεται να έχει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής βάσει του βελγικού δικαίου.

«Το σημαντικότερο αυτών των αδικημάτων είναι η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και δέκα χρόνια φυλάκιση. Το ξέπλυμα μέχρι 5 χρόνια και η δωροληψία μεταξύ 5 και 15 έτη».

Η μάχη της 22ης Δεκεμβρίου θα αφορά στην αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή και, όπως αναφέρεται, οι δικηγόροι της θα προσπαθήσουν να αποδείξουν όχι μόνο ότι δεν θα μπορέσει να παρέμβει στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, αλλά και πως η μόλις 22 μηνών κόρη της χρειάζεται να έχει τουλάχιστον τον ένα γονέα στο πλευρό της. Επιπλέον, θα τονιστεί ότι δεν είναι ύποπτη φυγής, ενώ οι δικηγόροι της, με τους οποίους μιλάει, όπως και με την οικογένειά της, γνωρίζοντας πια ό,τι δεν είχε ιδέα για τέσσερις μήνες, ότι παρακολουθείται και πως σε αυτήν την περίπτωση κάθε λέξη καταγράφεται, θα προσπαθήσουν να αποδείξουν πως δεν έχει σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν τόσο στο σπίτι της όσο και στη βαλίτσα του πατέρα της. 

Η ίδια, πάντως, μέσω του περιβάλλοντός της, δήλωσε στο Star ότι «έχω καθαρή τη συνείδησή μου». 

Τα δύο λάθη

Σύμφωνα με πληροφορίες, που αναφέρει το δελτίο ειδήσεων του Star, οι βελγικές Αρχές έχουν σταθεί μετά την ομολογία του Τζόρζι σε δύο λάθη της Εύας Καϊλή.

Το πρώτο είναι ότι ενώ είδε, όπως ισχυρίζεται ο σύντροφός της, τα χρήματα δεν ειδοποίησε τις αρχές. Το δεύτερο ότι είπε στον πατέρα της, πάλι βάσει της ομολογίας Τζορτζι, να πάρει τα χρήματα και να φύγει.



Δεδομένο είναι, βεβαίως, και οι βελγικές Αρχές φέρεται να περιμένουν να τους δώσουν απαντήσεις, τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές του ζεύγους Καϊλή-Τζόρτζι. Έχουν ήδη κατασχεθεί και θα δείξουν, αν γνώριζε η ευρωβουλευτής την παράνομη διαδρομή του χρήματος ή όχι.


«Ξεσκόνισμα» και στην Ελλάδα

Αυτό που αναφέρθηκε στο MEGA, πάντως, είναι ότι την ίδια ώρα, και οι ελληνικές Αρχές ερευνούν την επιχειρηματική δραστηριότητα που ανέπτυξαν στη χώρα μας η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της.

Η εταιρεία real estate, Estate Aria Properties, με έδρα το Κολωνάκι, ιδρύθηκε στις 30 Νοεμβρίου, μόλις 13 ημέρες πριν τη σύλληψη του Φραντσέσκο Τζόρτζι και της Εύας Καϊλή, οι οποίοι είναι και οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας.



Το αρχικό κεφάλαιο της Estate Aria Properties ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, καθώς οι δύο μέτοχοι κατέβαλαν από 500 ευρώ έκαστος. Αξιοσημείωτο θεωρείται το ότι διαχειρίστρια εμφανίζεται η Μ.Κ, ειδική σε θέματα νέων τεχνολογιών, που είναι ιδρυτικό μέλος και manager και σε εταιρία της αδελφής της ευρωβουλευτού.



Η Μ.Κ. με την αδελφή της Εύας Καϊλή, Μανταλένα, ίδρυσε μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία τον Αύγουστο του 2017. Πρόκειται για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Made Group, με σκοπό:

– Προαγωγή των νέων τεχνολογιών

– Παροχή πληροφόρησης προς την επιστημονική κοινότητα

– Διοργάνωση συνεδρίων

– Διατήρηση ιστοσελίδων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες

– Ανάπτυξη και υποστήριξη δράσεων για την κοινωνική καινοτομία.

Από το 2018, η Made Group έχει συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει λάβει συνολικό ποσό μέσω αναθέσεων ύψους 137.373 ευρώ, καθώς και περίπου 2.000 ευρώ επίσης μέσω ανάθεσης από τον «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», οργανισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το «μαύρο χρήμα»

Από το δελτίο ειδήσεων του MEGA, επίσης, υπήρξε η πληροφόρηση πως πολλά στοιχεία για τη διαδρομή του μαύρου χρήματος συνέλεξαν οι βελγικές Αρχές από το σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, που ομολόγησε ότι ο ίδιος ήταν ο ταμίας της οργάνωσης που διακινούσε τα χρήματα χρησιμοποιώντας ως… σωλήνα μεταφοράς τη ΜΚΟ του Αντόνιο Παντζέρι.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ισχυροί λομπίστες καταφέρνουν να επηρεάζουν σημαντικές αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου με όχημα τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τη δράση τους.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η λεία της ομάδας είναι μεγαλύτερη από τα χρήματα που βρέθηκαν στον Παντζέρι και το σπίτι της Καϊλή και του Τζιόρτζι στις Βρυξέλλες.