Η πολιτική είναι η τέχνη της «αντιγραφής» πετυχηµένων πρακτικών και του δηµιουργική αναπαραγωγή µοντέλων.

Ο ανεπανάληπτος Στράτος ∆ιονυσίου στο άσµα «Ποιος σου είπε για τους µάγκες» έχει δώσει και µια άλλη διάσταση στην έννοια της «εκµάθησης» µέσα από τον διάσηµο στίχο «όσο υπάρχει τράπουλα, θα βγαίνουνε ρηγάδες και όσο υπάρχουν δάσκαλοι, θα βγαίνουν µαθητάδες».

Και επειδή το ΠΑΣΟΚ ήταν µεγάλο «σχολείο», όσοι γαλουχήθηκαν σε αυτό την περίοδο των νεανικών τους χρόνων ως µετακλητοί υπάλληλοι είναι λογικό να εµφορούνται από την «τεχνογνωσία» των «µεγάλων διδασκάλων» του συγκεκριµένου χώρου, ασχέτως εάν η ζωή τα έφερε έτσι και τους δόθηκε η ευκαιρία να εµπλακούν στο κυβερνητικό παρασκήνιο σε αντίπαλα στρατόπεδα από αυτά όπου έκαναν το «αγροτικό» τους.

Οργανωτικός

Αν και ο σηµερινός υπουργός Επικρατείας και συντονιστής του κυβερνητικού έργου Χρήστος Γεώργιος Σκέρτσος, γνωστότερος µε το υποκοριστικό Ακης, έχει εγκαταλείψει εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ, εντούτοις στους κόλπους της Νέας ∆ηµοκρατίας πολλοί είναι εκείνοι που συνδέουν το οργανωτικό του «ταµπεραµέντο» και τις στρατηγικές του ικανότητες µε κορυφαίους «δασκάλους» της «εκσυγχρονιστικής» σχολής.

Συγκρίσεις

Κάποιοι µάλιστα, µεταξύ σοβαρού και αστείου, αναφέρουν πως ο Ακης Σκέρτσος του Κ. Μητσοτάκη ενσαρκώνει τον ρόλο του Θεόδωρου Τσουκάτου του Κώστα Σηµίτη. Αφορµή για τέτοιου είδους «συγκρίσεις» και «ταυτίσεις» είναι οι «οµοιότητες» που παρουσιάζει η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίµου, το βάρος της οποίας σηκώνει ο Α. Σκέρτσος, µε αυτήν που ακολουθούσε για λογαριασµό του Κ. Σηµίτη πριν από τις εθνικές εκλογές του 2000 ο «δαιµόνιος στρατηγός» του Κ. Σηµίτη, Θ. Τσουκάτος.

Ένας λόγος που το σύνθηµα «ΠΑΣΟΚ και κράτος, Θεόδωρος Τσουκάτος» κυριάρχησε εκείνη την εποχή ήταν για να καταδειχθεί η «παντοδυναµία» του εξ Αρκαδίας ορµώµενου ισχυρού παράγοντα της διακυβέρνησης του Κ. Σηµίτη, ο οποίος, ενώ δεν ήταν εκλεγµένος βουλευτής, αλλά εκλεκτός του προέδρου, «έλυνε και έδενε» σε κόµµα και κυβέρνηση και άπαντες στέκονταν προσοχή στις οδηγίες που τους έδινε.

«Μαέστρος»

Τον τελευταίο καιρό, µε την ιδιότητα του «κεντρικού καθοδηγητή» της κυβέρνησης, ο Α. Σκέρτσος φέρεται να είναι ο άνθρωπος που έχει βάλει τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου να εξορµούν στις περιφέρειες της χώρας, να συνοµιλούν µε τους τοπικούς παράγοντες, να καταγράφουν προβλήµατα, να συζητούν λύσεις και στη συνέχεια να συντάσσουν ένα ενηµερωτικό σηµείωµα προς τον ίδιο τον Σκέρτσο, για να το µετατρέψει σε «χάρτα κοινωνικής και οικονοµικής ανάπτυξης» της εκάστοτε περιφέρειας, την οποία επισκέπτεται αµέσως µετά ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Το «σύνθημα»

Πάνω σε αυτόν τον «καµβά», ο Α. Σκέρτσος στήνει και το επικοινωνιακό προφίλ της προγραµµατικής αξιοπιστίας της κυβέρνησης µε το σύνθηµα «Το είπαµε, το κάναµε». Αν και αυτό µοιάζει µε «λογοκλοπή» του αντίστοιχου µοντέλου του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ µε το σύνθηµα «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη», εντούτοις οι συγκρίσεις ως προς το αποτέλεσµα είναι σίγουρα υπέρ της Ν.∆. Σε κάθε περίπτωση, ο συντονισµός µιας τέτοιας δράσης χαρακτηρίζεται «αντιγραφή» µιας άλλης εποχής.

Πηγή έµπνευσης για όλα τα παραπάνω αποτελεί το µοντέλο του «στρατηγού» Θ. Τσουκάτου, ο οποίος πριν από τις εθνικές εκλογές του 2000 είχε οργανώσει µια τέτοια κυβερνητική εκστρατεία στους νοµούς κάθε περιφέρειας, όπου τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου, µαζί µε Γενικούς Γραµµατείς και διοικητές οργανισµών, πραγµατοποιούσαν προπαρασκευαστικές συσκέψεις, στρώνοντας το έδαφος για την επικείµενη επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Κ. Σηµίτη, ο οποίος, έχοντας ολοκληρωµένη εικόνα για την κάθε περιοχή, ανακοίνωνε και σειρά µέτρων που αποτελούσαν πάγια αιτήµατα των τοπικών κοινωνιών.

Σημαντικός ρόλος

Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ, µάλιστα παραδέχονται πως εάν ο Θ. Τσουκάτος δεν είχε σχεδιάσει µια τέτοια στρατηγική πριν από τις εθνικές εκλογές του 2000, όπου το αποτέλεσµα ήταν οριακά υπέρ του Κ. Σηµίτη, ίσως ο Κ. Καραµανλής να µη χρειαζόταν να περιµένει ακόµα µία τετραετία στη θέση του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης...

Βέβαια, εκείνη τη νίκη του ΠΑΣΟΚ την καρπώθηκαν άλλοι, όπως οι Κ. Σκανδαλίδης και Κ. Λαλιώτης, και ο Θ. Τσουκάτος έπειτα από λίγους µήνες κηρύχθηκε «αποσυνάγωγος» του Μεγάρου Μαξίµου, καθώς πλήρωσε το τίµηµα της πολυσχιδούς, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις παρασκηνιακής ενασχόλησής του µε τα κοµµατικά και κυβερνητικά πεπραγµένα. Βέβαια τότε, πριν του «αφαιρεθούν» τα «γαλόνια» του «στρατηγού» και «γενικού επιτελάρχη» της «εκσυγχρονιστικής» διακυβέρνησης ο Κ. Σηµίτης, είχε εξασφαλίσει κοινοβουλευτική ασυλία µε τη συµµετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Δεκεμβρίου 2022.