Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται ο «γαλάζιος» κομματικός μηχανισμός μετά το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ., αφού η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης και κυρίως το γεγονός ότι, με βάση τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση έχει εισέλθει στο τελευταίο της δωδεκάμηνο πριν από την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία καθιστούν απολύτως επιτακτική την περαιτέρω «επένδυση» στο μέτωπο της επαφής με την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις αμέσως επόμενες κιόλας ημέρες θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο οι εξορμήσεις στελεχών της Πειραιώς στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στην περιφέρεια, σε μια επί της ουσίας κλιμάκωση της δραστηριότητας που έχει ξεκινήσει από την εκλογή του Παύλου Μαρινάκη στη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ο ίδιος, μαζί με τον γραμματέα Οργανωτικού, Στέλιο Κονταδάκη, μετά το διάλειμμα του Συνεδρίου, θα πραγματοποιήσουν νέο κύκλο περιοδειών, με στόχο τη συνεχή επικοινωνία με τη βάση του κόμματος, την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου αλλά και, όπως τονίζουν τα στελέχη της Πειραιώς, τη συγκέντρωση των ανησυχιών και προβλημάτων των κατοίκων κάθε περιοχής.

Σε 23 περιοχές

Ήδη μέσα σε πέντε μήνες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο νέος γραμματέας έχει βρεθεί σε 23 περιοχές στο Λεκανοπέδιο και στην περιφέρεια. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι ο Παύλος Μαρινάκης επιλέγει να επισκέπτεται περιφέρειες και νομούς που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Μεγάρου Μαξίμου (πολιτικά, εκλογικά και κοινωνικά), σε μια προσπάθεια να κινητοποιηθεί το στελεχιακό δυναμικό αλλά και να φθάσουν μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο οι προβληματισμοί των πολιτών και οι προτεραιότητες των παραγωγικών φορέων. Πρόκειται για μία παράμετρο στην οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου αυτό το διάστημα.

Από κοινού

Ωστόσο, παράλληλα με τη συγκεκριμένη διαδικασία, Μαξίμου και Πειραιώς θα «τρέχουν» από κοινού και ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε ολόκληρη τη χώρα των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, προκειμένου να μπουν και αυτοί στη λογική του πρωθυπουργού και της ηγετικής ομάδας της Πειραιώς. Κεντρικός άξονας, όσον αφορά την επιλογή της περιοχής στην οποία θα ταξιδεύει ο καθένας εκ των υπουργών και των υφυπουργών, θα είναι ο συσχετισμός με σημαντικές παρεμβάσεις, που «αγγίζουν» τις αρμοδιότητες και τα χαρτοφυλάκιά τους και υλοποιούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής περιφέρειας. Αναπτυξιακές ενέργειες, έργα υποδομών, περιβαλλοντικές δράσεις, ενίσχυση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο κάδρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που θα επιδιωχθεί να αναδειχθούν -ενόψει βεβαίως και της προεκλογικής περιόδου- μέσω των συγκεκριμένων επισκέψεων.

Οι αποστολές

Τα κλιμάκια αυτά θα αποτελούνται από μία ή έναν υπουργό και μια τετραμελή ομάδα βουλευτών, ενώ, όπου κρίνεται ότι είναι χρήσιμο, θα προκύπτουν διευρυμένες αποστολές, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις οι κυβερνητικοί θα συνταξιδεύουν με τους κομματικούς. Το χρονοδιάγραμμα, οι προορισμοί και η ατζέντα θα καθορίζονται από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεργασία με την τριανδρία Μαρινάκη, Μπρατάκου και Κονταδάκη.

Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, η επιχείρηση αυτή θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος μηνός, ίσως και από την ερχόμενη εβδομάδα. Όμως, ακόμα μία σημαντική παράμετρος που, εκτός των άλλων, φαίνεται να οδήγησε στην προώθηση αυτού του σχεδίου ήταν και η ξεκάθαρη επιθυμία του «πυρήνα» στο Μέγαρο Μαξίμου να «επαναφέρει στην τάξη» μια μερίδα στελεχών της κυβέρνησης που ασχολούνται ήδη με τις εκλογικές τους περιφέρειες (με ό,τι αυτό συνεπάγεται και εν μέσω της φημολογίας περί ανασχηματισμού), έχοντας αφήσει σε δεύτερη μοίρα τα κυβερνητικά καθήκοντά τους σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Ανακοινώσεις για τη δομή, το περιεχόμενο, τα ονόματα των συμμετεχόντων και τις περιοχές που ο καθένας θα επισκεφθεί δεν έχουν γίνει ακόμη, αλλά αναμένονται τις προσεχείς ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», οι πρώτοι που αναμένεται να «οργώσουν» τη χώρα για να μεταφέρουν τα κυβερνητικά μηνύματα είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, η Νίκη Κεραμέως, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Μάκης Βορίδης, ο Ακης Σκέρτσος και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κομματικές οργανώσεις

Όπως γίνεται αντιληπτό, με δεδομένο ότι πρόκειται για μερικά από τα πιο επιφανή κυβερνητικά στελέχη, καθίσταται σαφές ότι σκοπός του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι, αφενός, να αναδειχθούν άμεσα οι κατακτήσεις του κυβερνητικού έργου και, αφετέρου, να «ζωντανέψουν» ακόμα πιο πολύ οι κομματικές οργανώσεις, προκειμένου να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση στον δρόμο για τις κάλπες.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 21 Μαΐου 2022.