Τον Φεβρουάριο του 1991, στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε η τελευταία μεγάλη διάσπαση του ιστορικού κόμματος. Από τον Περισσό αποχώρησαν με κατεύθυνση τον Συνασπισμό κορυφαία στελέχη, τα λεγόμενα «παιδιά του Χαρίλαου Φλωράκη», όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Γιάννης Δραγασάκης, η Μαρία Δαμανάκη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Καραγκουλές κ.ά. Μεταξύ αυτών ήταν και μια σειρά σημαντικοί κομματικοί δημοσιογράφοι, προεξάρχοντος του Θανάση Καρτερού, που είχε διατελέσει διευθυντής του «Ριζοσπάστη».

Από το βήμα του Συνεδρίου, μάλιστα, ο Καρτερός είχε αποχαιρετήσει με σκωπτικό τρόπο τους συντρόφους του, αναφωνώντας «καληνύχτα, ΚΚΕ». Δεδομένου ότι εκείνο το διάστημα υπήρξε μεγάλη άνθηση στον χώρο των ΜΜΕ λόγω της εμφάνισης της ιδιωτικής τηλεόρασης και του ιδιωτικού ραδιοφώνου, πολλοί δημοσιογράφοι που αποχώρησαν από τον «Ριζοσπάστη» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «902» αναζήτησαν στέγη στα λεγόμενα συστημικά Μέσα.

Ενας από αυτούς ήταν, φυσικά, και ο Θανάσης Καρτερός, ο οποίος ανέλαβε επιτελική θέση στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ του Αριστείδη Αλαφούζου. Πριν, ωστόσο, ανοιχτεί στο «πέλαγος» των ιδιωτικών Μέσων, είχε, όπως ήταν πολιτικά και επαγγελματικά λογικό, επιδιώξει να πάει στην «Αυγή», επίσημη εφημερίδα του Συνασπισμού. Εν αντιθέσει με άλλους δημοσιογράφους που προέρχονταν από το ΚΚΕ, σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων στελεχών της εφημερίδας, ο Καρτερός ήταν το μοναδικό πρόσωπο για το οποίο μπήκε «βέτο» από την πλειονότητα των δημοσιογράφων της «Αυγής» εκείνης της περιόδου.

Η μοίρα, ωστόσο, παίζει παράξενα παιχνίδια και 31 χρόνια μετά ο Καρτερός δεν θα είναι απλώς, όπως εδώ και περίπου μία πενταετία, ο βασικός αρθρογράφος της  εφημερίδας, αλλά ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, διαδεχόμενος τον συνταγματολόγο και πρώην πρόεδρο της ΕΡΤ και της ΕΠΟ Γιάννη Δρόσο. Θα καθίσει, δηλαδή, στην καρέκλα όπου κάθισαν, μεταξύ άλλων, τις δύο τελευταίες δεκαετίες ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος, ο Βασίλης Μουλόπουλος, η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, αλλά και ο κ. Δρόσος.

Η επιλογή Καρτερού φέρει την προσωπική σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα, καθώς έχουν αναπτύξει προσωπική σχέση. Ηταν ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του όταν ήταν πρωθυπουργός και επίσης ο νέος πρόεδρος της «Αυγής» είναι από τους βασικούς διαμορφωτές της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της -συχνά αμφιλεγόμενης για το ύφος και το επίπεδο- αρθρογραφίας του. Το πρόβλημα, ωστόσο, για πολλούς στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγκειται στο πολιτικό παρελθόν του κ. Καρτερού ούτε στις πολυσυζητημένες αντισυναδελφικές πρακτικές που ακολουθούσε όταν ήταν διευθυντικό στέλεχος σε ιδιωτικά ΜΜΕ. Εχει να κάνει κυρίως με την άποψη που έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει ο έμπειρος δημοσιογράφος για την ιστορική εφημερίδα της ανανεωτικής Αριστεράς. Στους παροικούντες την Κουμουνδούρου ο κ. Καρτερός λογίζεται στους υπέρμαχους της αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου της «Αυγής». Τη θέση αυτή είχε διατυπώσει σε συνομιλητές του στις αρχές του έτους, τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε ουσιαστικά αποφασίσει να κρατήσει μόνο το κυριακάτικο φύλλο. Λόγω των μεγάλων αντιδράσεων που προκλήθηκαν, αλλά και ενόψει του Συνεδρίου του Μαΐου, αποφασίστηκε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν σε απώτερο χρόνο.

Απόφαση

Σύμφωνα με γνώστες του παρασκηνίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει μάλλον οριστικά να κλείσει το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, πολλά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και στελέχη της Κουμουνδούρου ερμηνεύουν την επιλογή που έγινε στο πρόσωπο του Θανάση Καρτερού για τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της «Αυγής» ως προάγγελο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε ηγετικό επίπεδο. Το ίδιο λέγεται ότι ισχύει και με τις αλλαγές που έγιναν πριν από λίγες εβδομάδες στη διεύθυνση της «Αυγής», με την «καρατόμηση» του Άγγελου Τσέκερη. Τοποθετεί, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, σε θέσεις κλειδιά πρόσωπα που δεν θα αντιδράσουν όταν το ανώτατο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει -κατά πλειοψηφία, καθώς αντιδρούν ιστορικά στελέχη του κόμματος το «λουκέτο» στο καθημερινό φύλλο.

Οι αποφάσεις που φέρεται να έχουν ληφθεί δεν ξαφνιάζουν όσους γνωρίζουν τα συναισθήματα του Αλέξη Τσίπρα για την «Αυγή». Παραδοσιακά την αντιμετώπιζε περισσότερο ως μια εταιρεία που προκαλεί οικονομική αιμορραγία στο κόμμα, δίχως ευρύτερη επιρροή, παρά ως ένα ιστορικό φύλλο, που συμβάλλει στη διάδοση των ιδεών της πλουραλιστικής Αριστεράς και συνδέεται με αγώνες δεκαετιών για τη δημοκρατία και την πρόοδο στον τόπο μας. Οι υπερασπιστές, λοιπόν, της καθημερινής έκδοσης της «Αυγής» είδαν την επιλογή Καρτερού για τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της εφημερίδας ως επισφράγισμα των… συναισθημάτων του κ. Τσίπρα, αλλά και ως επιβεβαίωση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που υπάρχει για αναστολή του καθημερινού φύλλου αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 3/12